b>Birleşmiş Milletler (BM) İklim Konferansı'nın dün başlayan "üst düzey toplantıları"nın açılışını yapan Genel Sekreter Ban Ki-Mun, "Küresel ısınmaya müdahale etme zamanı bu andır. Acilen önlem alınmazsa insanlık aç ve susuz kalabilir" diyerek dünya ülkelerine çağrı yaptı.
"İklim değişikliği bizim kuşağımızın ahlaki sorumluluğudur" diyen Genel Sekreter konferansın düzenlendiği Bali'yi "dönüm noktası" olacak kararlar almadan terk etmenin dünya insanlarına ihanet etmek anlamına geleceğini söyledi. Kasımda iktidara gelir gelmez Kyoto'yu imzalayan Avustralya Başbakanı Kevin Rudd ise yazılı açıklamasında, "Burada uzlaşmak zorundayız. Bir 'B Planı'mız yok. Kaçıp gidecek başka bir gezegen de yok" diyerek Genel Sekreterin acil müdahale çağrısına destek verdi.
'Kâğıt üzerinde kalmasın'
NASA'nın Kuzey Buz Denizi'nin 2040'ta değil önümüzdeki 5-6 yılda yok olabileceğini açıklamasının küresel ısınmanın insanlığa ne kadar pahalıya mal olabileceğini bir kez daha gözler önüne serdiği dün belki de en anlamlı açıklama Alman Çevre Bakanı Sigmar Gabriel' den geldi: "Bali'den ayrılırken 'Tamam gelecek yıl tekrar buluşuruz' yazılı bir kâğıt almak istemiyorum."
2012'de süresi dolan Kyoto Protokolü'ne alternatif bir sözleşme üzerinde uzlaşma amacının güdüldüğü konferansın son üç günündeki toplantılara bazı devlet başkanları ve çevre bakanları katılıyor. Konferans sonunda BM ve Avrupa Birliği'nin öncülüğünü yaptığı, sera gazı salınımlarını 2020'ye kadar yüzde 25 ila 40 oranında azaltma hedefi güden "Bali yol haritası" çizilmesi amaçlanıyor.
Ancak, Kyoto'ya imza atmayan ABD'yle Kanada, Japonya gibi sera gazı salınımı fazla olan ülkelerin bu hedeflere sıcak bakmaması uzmanların, "acil önlem planlarının lafta kalacağı ve konferansın uzlaşma sağlanamadan sonuçlanacağı" yönündeki kaygılarını arttırıyor.
|