Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Göbeklitepe Kazıları Başladı

Dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen Göbeklitepe arkeolojik kazılarının bu yılki ikinci etap kazı çalışmaları başladı.

yapi.com.tr / AA
Göbeklitepe Kazıları Başladı

Foto: İsmail Fidan (AA)

Dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen Göbeklitepe arkeolojik kazılarının bu yılki ikinci etap kazı çalışmaları başladı. Göbeklitepe Kazıları Başkanı, Alman Arkeoloji Enstitüsünden Prof. Dr. Klaus Schmidt, çalışmalarla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemlerde bahar ve sonbahar aylarında olmak üzere 2 etap halinde kazı çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.
    
Bu yılın ilk etabını nisan-mayıs aylarında yürüttüklerini hatırlatan Prof. Dr. Klaus Schmidt, ''Bu çalışmada ilginç bazı buluntulara rastladık. Mesela ilk defa sırtlan kabartması bulundu bir kireç taşı plakanın üzerinde. Bunun yanında bir insan heykeline ait baş kısmı bulundu'' dedi. Ayrıca bir dikili taşta çöl varanına benzer hayvan kabartması bulduklarını aktaran Schmidt, ikinci etap çalışmasının da bir iki günlük hazırlığın ardından dün başladığını bildirdi.
    
Bu yılki çalışmalarda kazı alanının batı kısmında çalışma yürüteceklerini ifade eden Prof. Dr. Schmidt, burada daha önce jeomanyetik ölçümler yaptıklarını ve 3 yeni tapınak binası tespit ettiklerini kaydetti. Prof. Dr. Klaus Schmidt, bu dönemde toplam bin 200 metrekarelik alanda kazı çalışması yapacaklarını anlattı.

Bu arada 31 Ekime kadar devam edecek kazı çalışmalarında, 20 arkeolog ve köylülerden oluşan 50 civarında işçinin görev aldığı belirtildi.
    
Göbeklitepe
    
Neolitik döneme ait yerleşim yeri Göbeklitepe, Şanlıurfa'nın 18 kilometre kuzeydoğusundaki Örencik köyü yakınlarında bulunuyor. İlk kez 1963 yılında İstanbul ve Chicago üniversitelerinden görevlilerin yüzey araştırmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe'deki kazı çalışmalarını, 1995 yılından bu yana Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü ortaklaşa yürütüyor. Kazı çalışmalarında şimdiye kadar neolitik döneme ait yabani hayvan figürlü ''T'' biçimli dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları, çok sayıda yabani hayvan figürü, insan heykeli, dikili taşlar ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi tarihi eserler bulunmuştu.

ETİKETLER: arkeoloji
http://www.yapi.com.tr/haberler/gobeklitepe-kazilari-basladi_82645.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!