Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Gökçek Muhalifleri Net’te Örgütleniyor

Kuğulu Park eylemleri sırasında kurduğu www.kugulu.azbuz.com isimli internet sitesi ve gönderdiği e-postalarla adını duyuran Alper Fidaner’le kentlilik ve Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e muhalefeti üzerine konuştuk.

Hürriyet ANKARA/Olcay PINAR
Gökçek Muhalifleri Net’te Örgütleniyor

innah’taki kavşak projesiyle Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Kuğulu Park’a müdahale edeceğini savunan çok sayıda Ankaralı, Kuğulu Park’ı eylem alanı haline dönüştürmüştü.

Kuğulu Park eylemleri sırasında kurduğu www.kugulu.azbuz.com isimli internet sitesi ve gönderdiği e-postalarla adını duyuran Alper Fidaner’le kentlilik ve Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e muhalefeti üzerine konuştuk. Fidaner, neredeyse bütün hayatını Ankara’nın Kavaklıdere semtinde geçirmiş bir fotoğraf sanatçısı. Fidaner, şimdilerde Fotoğraf Sinema Ankara(FSA)’da fotoğraf derleri veriyor.

Gökçek’in Ankara’nın başına gelen en büyük felaket olduğunu savunan Fidaner, bu tavrının kişisel ya da politik olmadığını ileri sürüyor. Fidaner, "AKP’li iyi bir belediye başkanı gelseydi onu alkışlamaktan çekinmezdim" diyor:

Kuğulu Park benim parkım

Ankaralı mısınız?

Ben kendimi Ankaralı sayıyorum bir yaşından beri hep Ankara’dayım bu nedenle Ankaralı’yım diyorum. Hatta hep Ankara’da değil hep bu parktaydım diyorum. Bu parkla ilgli en eski hatırladığım şey beş yaşından kalma.

Sizin kişisel tarihinizde ne ifade ediyor Kuğulu Park?

Bu park benim parkım. birisini getirdiğim zaman öyle diyorum "Burası benim parkım ben hep burda yaşadım". En azından hergün bir kere yanından geçiyorumdur. Önemli olan burasının bir sosyal alan olması. Burada insanlar yaşıyor, Kuğulu Park, ortak bir yaşama alanı. Ben de gayet sık olarak kullanıyorum.

İnternet sitenizde Akün Sineması kapandıktan sonra çok sevdiğiniz Ankara’yı terketmeyi düşündüğünüzü söylemişsiniz? Neden?

Onu yazdığım dönem benim Ankara’dan kopmaya ve soğumaya başladığım bir dönemdi bu da belediye başkanlığının el değiştirmesi sonrasındaki değişim sürecine denk geliyor. Yani artık daha az benim şehrim olmaya başlıyor Ankara. Akün Sineması’nın kapanması da bir semboldür. Ankara’nın en büyük ve en güzel sinemasıydı Akün ama zamanla değişimle birlikte iş yapamamaya başladı ve yokolmak zorunda kaldı. Ankara değişiyor benim çocukluğumu ve gençliğimi geçirdiğim Ankara’dan, başkalarının Ankara’sı olmaya çevrilmeye çalışıylıyor.

Eve koşup internet sitesi yaptım

İnternet sitesi fikri nereden çıktı?

Büyükşehir Belediyesinin parka müdahale edip ağaçları keseceği haberi çok hızlı bir şekilde geldi birgün içinde telefon ağıyla buraya toplandık. O zaman bir haberleşme ağı olsun diye bu siteyi kuruduk. Eylem gecesi eve dönüp azbuz.com’a girdim ve 15 dakikada siteyi hazırladım.

Biz konuşurken arkada da kavşak inşaatı sürüyor. Siz mücadelenizi ne durumda görüyorsunuz. Başarısız mı oldunuz?

Hayır biz en azından parka müdahaleyi durdurduk. İlk projede parkın üçte biri biçiliyordu. Ama bizim karşı çıkmaya başladığımızın ertesi günü proje değiştirildi ama başka şeyleri kurtaramadık bazı ağaçlar kesildi biçildi. Korkunç bir inşaat var herkesin hayatı aksadı.

Kavşaktan sonra daha zor olacak

Kavşaktan sonra ne olacak sizce?

Asıl sorunlar kavşak bittikten sonra yaşanacak. Genelde insanlarda inşaat bitince her şey düzelip yoluna girecek diye düşünüyorlar. Ama bu konuda ben şehir plancılarının verdiği bilgilere göre Tunalı Hilmi Caddesi büyük bir darbe yiyecek çünkü GOP’tan gelişte bütün trafik Tunalı’ya aktarılacak. Bu da Tunalı üzerinde büyük bir trafik yoğunluğu anlamına geliyor. Şimdi 15 dakikalık park iznini kaldırdılar, park edilemediğinde dükkanlarda alışveriş düşüyor. Bunun iyi bir örneği Akay Caddesi’nde var. Akay Caddesi canlı ve hareketli bir caddeyken şimdi pek kimsenin geçmediği durgun bir yere dönüştü.

Kuğulu Park kavşak süreci, kentlilik açısından nasıl bir tecrübe?

Aslında çok azalmaya ve unutulmaya başlayan insanların kendi sivil hakları için tepki verebilme sürecinde çok iylginç bir örnek oldu Kuğulu. Gerçekten burada mahalleli geldi, katıldı. Hiç öyle Gökçek’in söylediği gibi dışarıdan getirilen adam falan yoktu. Burada oturan insanlar geldiler. Normalde bu insanları kolay kolay da evlerinden çıkartamazsınız öyle politik hareketli aktif insanlar da değillerdi. Biraz şaşırttı beni ama burası aydın bir semt ve insanlar korkmadan haklarını savunabildiler burada. Bu hareketin siyasi yönü yoktu olmamalı da. Bu gayet sivil bir hareket. Yani AKP’li iyi bir belediye başkanı da olabilirdi diye düşünüyorum ben illa böyle en kötüsü de olmak zorunda değildi.

Gökçek’e muhalefetim kişisel değil

Biraz açar mısın? Kentler değişir eninde sonunda sizi rahatsız eden ne?

Elbette kentler değişir ama değişimin ne yönde olyduğu önemli. Ankara diye tarif edilen şey, eskiden düzenli huzurlu sosyal hayatı aktiviteleri kuvvetli bir şehirdi. Kültürel etkinliklerin ön plana çıktığı bir şehirdi. Ankara, bir cumhuriyet simgesi, Türkiye’nin yüzakı olmaktan çıkartılıp başka bir şeye benzetiliyor.

Gökçek’e karşı da ciddi bir muhalefetiniz var? Neden?

Ben, Gökçek Ankara’nın başına gelmiş en büyük felakettir diyorum. Gökçek Kuğulu Park eylemleri sürecinde bize provokatör dedi. Ben bu konuda son derece rahatım bu mahallede oturuyorum ve mahallemin ve kendi hakkımı savunuyorum. Gökçek’e karşı kişisel bir kızgınlığım yok sadece Ankaralı olarak Ankara’da yaşayan bir insan olarak kızgınlığım var. Üstelik politik de değil bu hani AKP’li düzgün bir milletvekili gelse burada düzgün işler yapsa onu da alkışlayabilirim. Bu sadece kentli olmakla ilgili bir şey.

http://www.yapi.com.tr/haberler/gokcek-muhalifleri-nette-orgutleniyor_49938.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!