Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Gökçek’ten Az Su Kullanana Çok Zam

AKP’li Melih Gökçek yönetimindeki Ankara Anakent Belediyesi’nin önceki cuma gecesi su tarifeleriyle ilgili yaptığı düzenlemenin indirimi değil, zammı öngördüğü anlaşıldı. Yeni tarifeyle birlikte yurttaşların cezalandırıldığını belirten Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, bazı medya kuruluşlarınca indirim yapıldığına ilişkin

Cumhuriyet Gazetesi
Gökçek’ten Az Su Kullanana Çok Zam

AKP’li Melih Gökçek yönetimindeki Ankara Anakent Belediyesi’nin önceki cuma gecesi su tarifeleriyle ilgili yaptığı düzenlemenin indirimi değil, zammı öngördüğü anlaşıldı. Yeni tarifeyle birlikte yurttaşların cezalandırıldığını belirten Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, bazı medya kuruluşlarınca indirim yapıldığına ilişkin haberlerin yanlış olduğuna dikkat çekti. Çakar, “Hem yurttaşlar hem de basın Melih Gökçek tarafından yanıltıldı” dedi.

Ankara Anakent Belediyesi, 29 Mart yerel seçimleri öncesi su abonelerine 45 günlük faturalandırma ve kademelendirme yöntemlerini uyguluyordu. Bu uygulamaların birleşmesi sonucu dar gelirli yurttaşlar mağdur oluyordu. Eski CHP Ankara anakent belediye başkanı adayı Murat Karayalçın’ın 29 Mart yerel seçimleri öncesi yaptığı, “45 günlük faturalandırmayı kaldıracağız” yönündeki açıklamanın ardından Gökçek, yaklaşık 15 yıldır süren 45 gün üzerinden hesaplanan su faturaları uygulamasını kaldırma kararı almış ve 30 günlük faturalandırma biçimine dönülmüştü. Ankaralı yoksul yurttaşlar için diğer bir sorun olan sudaki kademelendirme sistemi de Ankara Barosu ve Tüketici Hakları Derneği’nin açtığı dava sonucu Danıştay’ın 24 Mart 2009 tarihli kararıyla iptal edildi. Böylece, her kademe için ayrı fiyat uygulamasının olduğu sistem kaldırılarak bütün aboneler için eşit fiyatlandırma yapılması gerektiği belirtildi. Ankara Anakent Belediye Meclisi de bu kararın üstüne geçen cuma gecesi çıkardığı bir yönetmelikle sabit fiyat belirledi. 2.70 TL olan sabit fiyat yaklaşık 1.5 milyon su abonesinin bulunduğu başkentte abonelerin neredeyse yarısını olumsuz yönde etkiliyor.

Kademeli sistemin olduğu dönemde, 0-10 metreküp su tüketen aboneler metreküp başına 1.55 TL, 11-20 metreküp arası 3.98 TL, 20 metreküpten yukarısı da 5.81 TL ödüyordu. 10 metreküp su kullanan yurttaşlar 15.5 TL öderken bu uygulamayla birlikte 27 TL ödeyecek ve yurttaşın zararı yüzde 74 olacak. Yurttaşların kullandığı 12 metreküplük suyun da ilk 10 metreküpü (KDV hariç) 1.55 TL’den hesaplanıyordu. Yani 12 metreküp su kullanan Ankaralılar 23.46 TL öderken bundan sonra 32 TL ödeyecekler. Gökçek’in yaptığı açıklamada indirim yapıldığı iddia edilse de 15-16 metreküpe kadar su kullanan aboneler yüzde 14 ile 75 arasında zarara uğratıldı. Az su kullanan yoksul ailelere zam yapılırken çok su kullanan yurttaşlara da indirim yapıldı.

THD Genel Başkanı Turhan Çakar, Ankaralı yurttaşların neredeyse yarısının 15 metreküpe kadar su kullandığını belirterek “Ekonomik krizin olduğu bir dönemde dar gelirli halka yapılan bu zam tam anlamıyla bir yıkımdır” dedi. Çakar, belediyenin suyun az kullanımını teşvik etmesi gerektiğini vurgulayarak zam kararının iptali için bugün Ankara İdare Mahkemesi’ne dava açacaklarını söyledi. Turhan Çakar şöyle konuştu:

“Su kullanma hakkımız da elimizden alınmaya çalışılıyor. Geliri olmayan insanlara da ücretsiz su verilmelidir. Melih Gökçek yaptı yapacağını ve halkı cezalandırdı. Medya kuruluşlarını ve Ankaralıyı da yanıltarak bu yapılanları indirim gibi göstermeyi başardı.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/gokcekten-az-su-kullanana-cok-zam_70762.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!