Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Güçlendirmeye Standart

Depreme karşı herkesin kafasına göre güçlendirme yapma devri bitiyor. Bayındırlık Bakanlığı, güçlendirme çalışmalarını adım adım belirleyen bir yönetmelik taslağı hazırlayıp tartışmaya açtı

Radikal



ükümet, deprem bölgelerindeki mevcut yapıları güçlendirmenin standartlarını belirlemek için harekete geçti. Marmara depremleri sonrasında gündeme gelen, 'Güçlendirme Yönetmeliği'nin taslağı hazırlandı. Yönetmeliğin yayımlanmasıyla özellikle İstanbul'da yaşanan bina güçlendirme karmaşasının son bulacağı belirtiliyor.

Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, 'Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası'ndaki verilere dayanarak ayrıntılı yönetmelik taslağı hazırladı. Akademisyenler ve bakanlık uzmanlarının katılımıyla hazırlanarak tartışmaya açılan 'Aafet bölgelerinde yapılacak yapılar hakkında yönetmelik taslağı'nın ana hatları şöyle:

Önce teknik tespit
Deprem bölgelerindeki binaların, öncelikle depreme karşı güvenlik düzeyi, kolon ve kirişlerin dayanıklılığı ve kullanılan malzemenin içeriğini belirlemek üzere 'inceleme, veri toplama, derleme, değerlendirme, malzeme örneği alma ve deney yapma' gibi işlemler uygulanacak. Bu konudaki ölçüm ve sonuçlar konusunda bir rapor hazırlanacak.

Güçlendirilmesi düşünülen binaların deprem performansı, yapıyı etkileyen bütün yüklerin ve deprem etkilerinin toplam birleşik etkileri gözetilerek kontrol edilecek; ardından binanın deprem analizi yapılacak.

Mevcut binaların taşıyıcı sistem elemanlarının kapasitelerinin hesaplanmasında ve depreme dayanıklığının değerlendirilmesinde de şu noktalar dikkate alınacak: Binaların projeleri, raporları ve binada yapılacak gözlem ve ölçümlerle, alınacak malzeme örneklerine uygulanacak deneylerin sonuçları.

Mal sahibine bilgi
Bu işlemler illerdeki bakanlık temsilcileri, belediyeler ve yapı denetim firmalarının gözetimi ve inşaat mühendislerin sorumluluğu altında yapılacak. Rapor üzerinden yapılacak teknik değerlendirmenin ardından binanın güçlendirilip güçlendirilmeyeceğine karar verilecek. Bu konuda bina sahipleri de ayrıntılı olarak bilgi sahibi olacak.

Yıkım istenebilecek
Güçlendirme kararı çıkması halinde, bireyler ya da kurumlar yine denetim ve teknik standart dahilinde güçlendirme işlemini yapabilecek. Güçlendirme yeterli olmayacaksa yasal çerçevede 'yıkım' kararı da alınabilecek.

Amaç sıfır can kaybı
Yönetmelikte ayrıca deprem bölgelerindeki yeni binalarla ilgili olarak sağlamlık konusunda şu temel ilkenin gözetileceği belirtiliyor: "Yeni yapılacak binaların depreme dayanıklı tasarımının ana ilkesi; hafif şiddetteki depremlerde binalardaki yapısal ve yapısal olmayan sistem elemanlarının herhangi bir hasar görmemesi, orta şiddetteki depremlerde yapısal ve yapısal olmayan elemanlarda oluşabilecek hasarın onarılabilir düzeyde kalması, şiddetli depremlerde ise can kaybını önlemek amacı ile binaların kısmen veya tamamen göçmesinin önlenmesidir."

Karmaşaya son
Yönetmelikle binaların belirli bir standarda göre güçlendirilmesi amaçlanıyor. Böylece, vatandaşların depremlerden sonra panik içinde kendi imkânlarıyla, bilimsel kiritelere de dikkat etmeden başvurdukları 'güçlendirme' girişimleri de son bulacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/guclendirmeye-standart_30657.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!