Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

İzmir EXPO'yu Alırsa, AKP...

Gül, EXPO 2015 için Zeytin Dalı Uzattı

EXPO 2015 için Milano ile yarışan İzmir'in tanıtımına destek veren Cumhurbaşkanı Gül, 120 ülke delegesine, "EXPO, öncelikli projemiz oldu" dedi.

Milliyet Gazetesi/Yıldız YAZICIOĞLU / Sabetay VAROL
Gül, EXPO 2015 için Zeytin Dalı Uzattı

umhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki Türkiye heyeti, İzmir'e 15 milyar euro'luk yatırım kazandırması hedeflenen EXPO 2015 için dün Paris'te BIE (Le Bureau International des Exposition) delegelerini ikna etmeye çalıştı. Türkiye, İzmir'in EXPO 2015 adaylığı için Milliyet'in internet sitesinde yapılan oylama sonucunda belirlenen zeytin ağacı logosunu kullanıyor. Gül'ün katıldığı Paris'teki BIE Genel Kurulu'nda, 120 ülkeden 131 delegeye EXPO 2015'in Milano yerine neden İzmir'de yapılması gerektiği anlatıldı. Oylama, 31 Mart 2008'de gerçekleşecek.

Kanuni ile sağlık teması
İzmir'in sunumunda konuşan Cumhurbaşkanı Gül, EXPO 2015'e İzmir'in ev sahipliği projesine, Türk hükümetinin tam destek verdiğini belirtti. Gül, "EXPO 2015 bütün Türk halkı için ulusal öncelikli proje haline gelmiştir" dedi.

İzmir'in EXPO adaylığının sağlık teması çerçevesinde planlandığını belirten Gül, Türkiye'nin sağlığa verdiği önemi vurgulayarak Kanuni'nin "Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi" sözünü hatırlattı.

Türkiye'nin coğrafi konumu, tarihi ve kültürel bağlarıyla kültürlerarası diyalog için köprü rolü oynadığını kaydeden Gül, "Bu organizasyonun düzenlenmesi yalnız bizim ülkemiz için değil, Orta Asya'dan Kafkaslar'a Ortadoğu'dan Güneydoğu Avrupa'ya kadar geniş bir alan için de önemli bir mesaj olacaktır" dedi. Gerek İzmir, gerekse Milano, EXPO 2015'e aday kentler olarak ülkelerinin en üst düzey liderleri tarafından 'ulusal dava' adına desteklendi.

Milano Belediye Başkanı olan ve İtalya'da 'Demir Leydi' olarak adlandırılan Letizia Moretti ise Milano'nun 2015 Evrensel Sergisi'ne talip olmasıyla sergi teması olan beslenme arasındaki bağlantıyı ortaya koydu.

Milano AB'den destek aldı
İzmir ise seçtiği sergi teması olan sağlık ile kentin konumu ve sergi projesi arasında yeterince tutarlı bir bağlantı oluşturamadı.
AB üyesi ülkelerin resmi desteğini alan İtalya, 31 Mart 2008'deki oylamada bir adım öne geçti. Böyle olmakla birlikte, İzmir ve Türkiye, değişik hassasiyetleri öne çıkararak, halen "Yarışta varız" mesajı verdi.

Berlusconi, piyano çaldı, 'EXPO'yu vermem' dedi
Turkish Daliy News, EXPO 2015'e evsahipliği yapmak için yarışan İzmir ve Milano için 'İki şehir 'kitle çekim silahlarını sonuna kadar kullanıyor' diye yazdı.
İki şehir arasındaki rekabet savaş terimleriyle aktarılırken, İtalya ve Türkiye'nin oylama için amansız bir mücadeleye giriştiği belirtildi.

Gazetede yer ayan haberde, "İtalyanca'da sıkça kullanılan 'Mors Tua, Vita mia' (senin yaşamın, benim ölümüm) deyişini kullanmak hiç bu kadar uygun olmamıştı" denildi.

Habere göre, İtalya tanıtım için 7.5 milyon euro ayırırken, eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Milan futbol takımının kupalarıyla dolu olan odasında, organizsyonu yapacak Uluslararası Fuarlar Bürosu delegelerine piyano çaldı.

Berlusconi, daha sonra da şakayla karışık, "Hayatta her şeyi kazandım, EXPO 2015'i kaybetmeme izin vermeyin" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/gul-expo-2015-icin-zeytin-dali-uzatti_57668.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!