Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Gülmek, Bir Halk Gülebiliyorsa Gülmektir’

Dikmen Vadisi Barınma Hakkı Bürosu’nun bu yıl ikincisini düzenlediği Dikmen Vadisi Halk Festivali “Festivadi”de vadili yurttaşlar “Gülmek, bir halk gülebiliyorsa gülmektir” sloganıyla barınma hakkı mücadelelerini pekiştirdiler.

Cumhuriyet Ankara
‘Gülmek, Bir Halk Gülebiliyorsa Gülmektir’

Dikmen Vadisi Barınma Hakkı Bürosu’nun bu yıl ikincisini düzenlediği Dikmen Vadisi Halk Festivali “Festivadi”de vadili yurttaşlar “Gülmek, bir halk gülebiliyorsa gülmektir” sloganıyla barınma hakkı mücadelelerini pekiştirdiler. AKP’li Melih Gökçek yönetimindeki Ankara Anakent Belediyesi’nin kararıyla kentsel dönüşüm planı çerçevesine alınan Dikmen Vadisi’nde yaşayan yurttaşlar kurdukları Barınma Hakkı Büro’larıyla hem hukuki mücadelelerini veriyorlar hem de sosyal etkinlikler düzenleyerek adlarını kamuoyuna duyuruyorlar. Bu sosyal etkinliklerden biri de bu yıl ikincisi düzenlenen Dikmen Vadisi Halk Festivali: “Festivadi.”

‘Kentsel yağmaya karşı barikat yoldaşlığı’

Dikmen Vadisi Barınma Hakkı Bürosu’nun, Festivadi’ye tüm yurttaşları davet eden açıklamasında, “Adına ‘kentsel dönüşüm’ denen bir vahşi yağmaya karşı insana ve kente, cüzdanlarının içinden ve çek defterlerinin yapraklarından bakanlarla yaman bir kavgaya tutuştuk. Barınma hakkı ve insanca bir yaşam özlemiyle; evimizi, yuvamızı savunduk” ifadeleri kullanıldı. Bu festival için, “dünün kaybedenlerinin, bu günün yok sayılanlarının; yarınlara dair sahiplik iddiası” denilen açıklama şu ifadelerle sürdü:

“Tekel işçileriyle soğuğu paylaşanların, işsiz öğretmenlerin dersinde parmak kaldıranların, kot taşlama işçilerine kendi nefesinden verenlerin, derelerin suyu için yol kesenlerin, nükleere karşı yaşama tutunanların, ulaşım hakkı için otobüs işgal edenlerin, yüreğini yerin altında ölen taşeron madencilerle gömenlerin, olmadık işler yapıp, her fırsatta haramilerin çarkına çomak sokanların buluşmasıdır bu. Bu, kesinlikle ve açıkça bir barikat yoldaşlığıdır. Yeni bir kentsel yağma ve yıkım saldırısına karşı barınma hakkını savunan Dikmen Vadisi Halkı’nın yanında, insanca bir yaşam kavgasına ortaklıktır.”

‘Yıkamazsın Gökçek’

Festivadi’de, tiyatrodan klasik müziğe, halk konserlerinden panel ve söyleşilere kadar birçok etkinlik yer aldı. Etkinlikler, vadi halkının kendi emeğiyle yaptığı, Barınma Hakkı Bürosu önündeki açık hava amfisinde gerçekleştirildi. Film gösterimlerinden biri olan ve Tekel direnişini konu edinen “Gördüğümüz kendi yüzümüzdür” adlı belgesel film büyük beğeni topladı. Ayrıca Avusturya vatandaşı olan Raimunt Weinberger tarafından geçtiğimiz yıllarda Dikmen Vadisi’nde çekilen ve vadi halkının mücadelesini anlatan belgesel de büyük ilgi çekti. Ezginin Günlüğü grubunun verdiği konserin ardından gece saat 23’ten ertesi gün sabah 8’ekadar ateşler başında “direniş nöbeti” tutuldu. Festivalin son gününde ise “Hak Mücadelesi Verenler Buluşuyor” başlığı altında bir panel düzenlendi. Panele Tekel işçileri, ataması yapılmayan öğretmenler, Hidroelektrik Santrallere karşı direnenler, Arızlılı depremzedeler, Altın madenciliğine karşı direnen Ulukışlalı köylüler, Mamak ve Yenimahalle Barınma Hakkı Büroları katıldı. Aynı gün düzenlenen yarışmaların da konusu Ankara Anakent Belediyesi Başkanı Gökçek oldu. Bu etkinlikte,  “Zar tutan Gökçek olsun” tavla turnuvası ve “Yıkamazsın Gökçek” barikat kurma yarışması düzenlendi. Festivadi-2 meşaleli yürüyüşle sona erdi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/gulmek-bir-halk-gulebiliyorsa-gulmektir_82939.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!