Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Gülsuyu ve Gülensu Koalisyonla Dönüşüyor!

Adı uyuşturucu çeteleri ve 'terör' operasyonlarıyla sık sık gündeme gelen Maltepe'nin Gülsuyu ve Gülensu mahalleleri dönüşüme giriyor. 40 yıldır yapılamadığı için kangren haline gelen imar planları Maltepe Belediye Meclisi'nde CHP ve AKP'li üyelerin oylarıyla kabul edildi.

yapi.com.tr
Gülsuyu ve Gülensu Koalisyonla Dönüşüyor!

Gülsuyu ve Gülensu mahalleleri İstanbul’un ilk gecekondu bölgelerinden biri. 40 yıldır gerek mahalle halkının direnişi gerek iktidar ve muhalefet partilerinin anlaşamaması nedeniyle dönüşüm planları yapılamıyordu. İki mahalle 3 kuşağın hikâyesini de içinde barındırıyor. Mahallede yarım asra yakın bir süreçte yaşananlar, yıkımlara karşı direnenler, evini yıktırmamak için uğraşan kadınlar ve daha yüzlercesi mahallenin tarihinde yer tutuyor. Radikal'den Ercan Sarıkaya'nın haberine göre, Maltepe Belediyesi buradaki sağlıksız yapıları dönüştürmek için harekete geçti. Yerinde dönüşüm çalışmaları için iki mahallede bilgilendirme ofisleri açıldı. 20 ay boyunca mahalle sakinleri, mahalle halkının kurduğu dernekler ve diğer sivil toplum örgütleriyle 25’den fazla toplantı gerçekleştirildi ve sonunda herkesin ortak noktada buluştuğu bir plan çıktı ortaya.

CHP-AKP koalisyonu ile geçti

7 bin bina ve yaklaşık 35 bin kişiyi ilgilendiren Gülsuyu ve Gülensu 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planları, Maltepe Belediye Meclisi’nden CHP ve AKP’li üyelerin oy birliği ile geçti. 1.5 milyon metrekare alanı kapsayan planlara göre iki mahallede 7 bin 536 metrekare çocuk parkı, 3 bin 634 metrekare dini tesis, 28 bin 328 metrekare okul, 92 bin metrekare yeşil alan, 900 metrekare sağlık hizmeti tesisi, 8 bin 340 metrekare spor tesisi alanı da bulunacak. Hazırlanan plan kapsamında tapu tespitleri yapılacak, tapusu olmayan vatandaşlar ise kentsel dönüşüm sonucunda belediyeye ait parsellerde inşa edilecek binalardan konut verilecek. Dönüşüm sonunda iki mahallede 54 bin kişinin yaşayabileceği yapılar inşa edilecek.

40 yıllık kangren

40 yıllık kangrene neşter vuran Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç süreci anlattı. Maltepe Belediye Meclisi’nde CHP ve AKP'li meclis üyelerinin oy birliğiyle onayladığı Gülsuyu ve Gülensu mahalleleri imar planlarının, ocak ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin gündemine alınmasını beklediklerini ifade ederek, “Süreç sağlıklı işlerse, 1 yıl içerisinde planlarımızı uygulamak için harekete geçeceğimize inanıyorum” dedi.

‘Mahalle halkı ne isterse onu yapacağız’

Maltepe halkının onayı olmayan hiçbir çalışmaya imza atmadıklarını ifade eden Kılıç şunları söyledi: “Mahalle halkının kafasında buralar kime peşkeş çekilecek, kimlere rant sağlayacak gibi bir takım soru işaretleri vardı. Bu noktada Maltepe halkına bir söz verdim. ‘Sizlerin onayı olmayan hiçbir projeye imza atmayacağım’ dedim. Mahalle halkı ‘Yerinde, ada bazlı dönüşüm’ dedi. Planlarımızı aynı şekilde hazırladık. 6 Nisan 2015’te Gülsuyu Mahallesi’nde kentsel dönüşüm ofisi açtık. O gün 'bu projeleri sonbaharda meclisime taşıyacağım' demiştim. Bu süreçte Mahalle Danışma Kurulu ile 15 toplantı yaptık. Eylül ayında taslak planlarımızı meclise taşıdık. Ve bu noktada Türkiye’de bir ilke imza atarak taslak planlarımızı mahalle halkına ve ilgili kurumlara teslim ettik. ‘Buyurun inceleyin eksiklerimiz varsa planlarımızı bu doğrultuda revize edelim’ dedik.”

Kolektif çalışma

Mahalle temsilcilerinin, muhtarların, şehir plancılarının ve mahalle halkının katılımıyla bir çalıştay düzenlediklerini ve kolektif bir çalışma yaptıklarını kaydeden Başkan Kılıç, şöyle devam etti: “Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde tüm günü kapsayan bir çalıştay yaptık. Plan üzerinde eksik gördüğümüz konularla ilgili çalışma grupları oluşturduk. Her grup kendi çalışmasını tamamladı, raporunu hazırladı. Bu doğrultuda plan notlarımıza son şeklini verdik. Son noktada, binlerce kişinin katıldığı bir toplantıda halkımıza anlattık. Yaklaşık yarım saat bir sunum yaptım. 3.5 saat vatandaşlarımızın sorularını aldım. Bir üniversite öğrencisi gibi yaklaşık 4 saat ayakta notlarımı aldım. Herkesin sözünü dinledim. Toplantının sonunda, ‘Onaylıyorsanız vakit kaybetmeden belediye meclisimizden geçirelim. İBB’ye taşıyalım’ dedim. Çok büyük bir çoğunluğunun onayını aldık.”

İBB, ocakta gündemine alacak

Bu süreçte AK Partili ve CHP’li meclis üyelerine sunum yaparak planı detaylarıyla anlattığını ifade eden Kılıç, “Planlarımızı oy birliği ile belediye meclisimizden geçirdik. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis üyelerine de planlarımızın detaylarını anlatan bir sunum yaptık. Şimdi İBB Meclisi’nden çıkacak kararı bekliyoruz. Ocak ayı gündemine alacaklarını öğrendik. Buradan da başarılı bir sonuç alırsak, asıl mücadelemiz o zaman başlayacak” şeklinde konuştu.

'Teori tamam sıra pratikte'

Bölgenin koşullarına göre en iyi planı hazırladıklarını belirten Kılıç şu ifadeleri kullandı: “Bu plan, dört dörtlük bir plandır gibi bir iddiamız yok. Ancak bölgenin koşulları için en iyi plan. Asıl bundan sonra mahalle halkı ile birlikte çalışacağız. Çünkü teoride hazırladığımızı, pratikte uygulamak o kadar kolay değil. Planlar kabul edildikten sonra belirlediğimiz bir adada dönüşümü başlatacağız. Tüm mahallede aynı anda çalışma başlatmayacağız. Burada yapmayı planladığımız projenin maketini hazırlatıyoruz. Vatandaşlarımızı neyin beklediğini, somut olarak göstereceğiz. Vatandaşlarımızın en az faizle ev kredisi alabilmeleri için bankalarla görüşmeler yaptık. Planlar kabul edildikten sonra, vatandaş dilerse kendi yapsın. Dilerse kendi anlaştığı müteahhitlerle yapsınlar. Çok sıkıştıklarında da, biz belediye olarak devreye girelim dedik. Bu anlamda belediye bünyesinde inşaat şirketi MATAŞ’ı kurduk. Ben Gülsuyu-Gülensu halkının örgütlü duruşuna güveniyorum. Kişisel çıkarlar uğruna, rant uğruna yaşadıkları yerlerin peşkeş çekilmesine müsaade etmeyeceklerine yürekten inanıyorum.”

CHP’li belediyelere örnek olacak

Planlar işler ve süreç tamamlanırsa Gülsuyu ve Gülensu mahallerindeki dönüşümün CHP’li diğer belediyelere de örnek uygulama olarak gösterileceği belirtiliyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/gulsuyu-ve-gulensu-koalisyonla-donusuyor_140970.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!