Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Güneş Enerjisiyle Isınma Fikri Giderek Yaygınlaşıyor

Worldwatch Enstitüsü'nün son raporuna göre yeni Avrupa Birliği (AB) Yenilenebilir Enerji Yönergesi'nin bu talebi Avrupa'da daha da artırması bekleniyor. Güneş enerjisiyle ısınma kapasitesi 19 GWth oranında artarak 147 GWth oldu. Bu rakamın son on yılın en yüksek değeri olduğu ve ilk tahminlere göre 2008 için de benzer büyümenin gerçekleşeceği

Referans Gazetesi
2 Güneş Enerjisiyle Isınma Fikri Giderek Yaygınlaşıyor

2007'de güneş enerjisiyle ısınma oranları dünya genelinde hızla artarken bu konuda Çin liderliğini ilan etti. Ancak Worldwatch Enstitüsü'nün son raporuna göre yeni Avrupa Birliği (AB) Yenilenebilir Enerji Yönergesi'nin bu talebi Avrupa'da daha da artırması bekleniyor. Güneş enerjisiyle ısınma kapasitesi 19 GWth oranında artarak 147 GWth oldu. Bu rakamın son on yılın en yüksek değeri olduğu ve ilk tahminlere göre 2008 için de benzer büyümenin gerçekleşeceği bildiriliyor.

Güneş enerjisiyle ısınma teknolojisiyle içme suyu ve evlerin veya işyerlerinin ısınması ve soğutulması hedefleniyor. Toplam güneş enerjisi piyasasında ısınma aslan payına sahip olurken AR-GE yatırımları bu konuda güneş ışığını kullanılan güneş pilleri sayesinde doğrudan elektriğe çeviren güneş pil sistemleri sektörünün gerisinde kalıyor. Bu alanda yatırımları hızlandıran Çin 2007'de toplam üretim kapasitesinin üçte ikisine ve yeni kurulan sistemlerin yüzde 80'ine sahip oldu. Enstitü raporunda Çin'in liderliğine birçok evde doğal gaz ile ısınmanın mümkün olmaması ve bu alanda AR-GE'ye hükümet desteğindeki artış gerekçe olarak gösteriliyor. Güneş enerjisiyle ısınmanın en fazla uygulandığı Rizhao kentinde yerleşim birimlerinin yüzde 99'unda bu teknoloji kullanılıyor.

Genel eğilimlerin aksine Avrupa'da bu piyasada 2007'de yavaşlama görüldü. Ancak ilk rakamlara göre 2008'de düzelme görüldü ve özellikle Almanya'da güneş enerjisiyle ısınma verileri yükselmeye başladı. Akdeniz bölgesinde ise bu teknolojiye talep her geçen gün biraz daha artıyor. Avrupa'nın avantajı yerleşim birimleri, oteller ve sanayi kesiminde sıcak su ve ısınma gibi kalemlerin yüksek olması.

2007'de güneş enerjisiyle ısınma sistemlerinin yarısına yakın kısmı tek ebeveynli hanelerde su ısıtma için kullanılırken bu oran Çin'de yüzde 97 idi. AB'nin iklim değişikliği ile mücadele hedefleri doğrultusunda Yenilenebilir Enerji Yönergesi'nde ilk kez ısıtma ve soğutma kalemlerine de yer veriliyor. Bu şekilde sanayi kesiminde de büyük bir artış bekleniyor. Binalarda emisyon indirimleri birliğin nihai enerji talebinin yaklaşık yüzde 40'ına karşın geliyor. AB fosil yakıtlarıyla çalışan ısıtma sistemlerini yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışan sistemlerle değiştirerek emisyon indirimlerinde başarılı olmak istiyor.                

www.euractiv.com.tr

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/gunes-enerjisiyle-isinma-fikri-giderek-yayginlasiyor_71751.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • Sayın Murat Özgen Beyin görüşlerine katılıyorum. Bu konuda " İSPANYA'NIN %1 KADAR OLABİLSEK?" Galiba Ülkemizi engelleyen halkımızın bilmediği mi var?? YANITLA
  • güneş enerjisinin desteklenerek ilk maliyetının düşmesi halinde talep artırılabilir. YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!