Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''Güneşin Şehri'' Van, ''Güneş Enerjisinin'' Merkezi Olacak

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, ''Teknik kriterler göz önünde bulundurulduğunda, Van sadece Türkiye'nin değil, dünyada da güneş enerjisinden elektik üretebilme açısından sayılı yerleşim yerlerinden biridir'' dedi.

yapi.com.tr / AA
''Güneşin Şehri'' Van, ''Güneş Enerjisinin'' Merkezi Olacak

Foto: Ali İhsan Öztürk (AA)

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye güneş enerjisi yatırım haritasında, 92 megavatla ilk sırada yer alan Konya'nın hemen ardından Van'ın 77 megavatla ikinci sırada yer aldığını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın güneş enerjisi yatırımlarına, 2013 yılı sonuna kadar güneş enerjisinden elektrik üretimi için 600 megavat sınırlama koyduğunu anımsatan Demirci, bu 600 megavatın 27 bölge ve 38 ile yapılan dağılımında, Van'ın 77 megavatla ikinci sırada yer almasının önemli olduğunu belirtti.

Demirci, DAKA bölgesinde bulunan Hakkari'ye 21, Bitlis'e 16 ve Muş'a ise 9 megavat pay verildiğini ifade ederek, ajans bölgesindeki 4 kentte toplamda verilen 123 megavat payın, 600 megavatın beşte birine karşılık gelmesinin sevindirici olduğunu dile getirdi.

Van olarak EPDK'nın tahsis ettiği 600 megavatın tamamına talipli olduklarını belirten Emin Yaşar Demirci, şöyle konuştu:

''Van'ı bu haliyle de güneş enerjisi üretim merkezi haline getirebiliriz. Teknik kriterler göz önünde bulundurulduğunda, Van sadece Türkiye'nin değil dünyada da güneş enerjisinden elektik üretebilme açısından sayılı yerleşim yerlerinden biridir. Tarihte 'güneşin şehri' anlamına gelen 'Tuşba' adıyla Urartulara başkentlik yapan Van, bu özelliğinden dolayı bu ismi almıştır. Ajans olarak yaptığımız araştırmalarda Van'ın güneş enerjisinden yıllık 9 bin megavat elektrik üretimi kapasitesiyle tarihteki adına yakışır potansiyele sahip olduğunu belirledik. Bu rakam Türkiye'nin şu anki elektrik üretiminin yüzde 8'ine denk geliyor.''

Demirci, Van'ın güneş enerjisi potansiyelini, sadece güneşlenme süresinin fazla olmasıyla açıklamanın yetersiz kalacağını dile getirerek, şu bilgileri verdi:

''Güneş enerjisi yatırımının, 2 bin rakımının üzerinde olması gerekiyor. Çünkü yükseklik artınca sıcaklık, nem ve tozlanma gibi faktörler daha az etkili oluyor. Van'ın ortalama yüksekliği ise bin 700 ile 2 bin 500 metre arasında değişiyor. Bu da Türkiye'nin herhangi bir yeri ile mukayese edildiğinde, Van'da yapılacak bir güneş enerjisi yatırımı daha verimli olacaktır. Van'ın sadece yükseklik açısından değil, arazi yapısı da önemli bir avantaj sağlamaktadır. Güneş enerjisi atlası üzerinde bölgelere bakıldığında, hem turizm, hem de tarım bölgeleri önemli yer tutmaktadır. Güneş enerjisi yatırımı için önemli değerler olan turizm ve tarım alanlarını ortadan kaldırmak uygunsuz olur. Van'daki güneş enerjisi alanları ise mera vasfını kaybetmiş arazilerdir. Türkiye'nin 2023 yılında öngörülen güneş enerjisinden elektrik üretimi potansiyeli 5 bin megavat iken Van tek başına rakamın üzerinde elektrik üretimi yapabilecek potansiyele sahiptir.''

Van'daki güneş enerjisi potansiyelini, yatırımcılara tanıtmak amacıyla Akdamar Adası'nda 1 yıl önce güneş enerjisi sistemi kurduklarını ifade eden Demirci, projelendirilmiş değerler üzerinde yüzde 20 daha verimli olan sistemle üretilen elektrik sayesinde, adadaki kilisenin gece aydınlatıldığını, ada üzerindeki diğer elektrik ihtiyaçlarının da karşılandığını bildirdi.

Emin Yaşar Demirci, Van'da kurulacak güneş enerjisi santralleri için çok sayıda yatırım talebinin olduğunu belirterek, Van'a tahsis edilen 77 megavatın tamamını kullanabilecek bir yatırımın projelendirildiğini söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/gunesin-sehri-van-gunes-enerjisinin-merkezi-olacak_88934.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!