Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Güntekin’in Anıları Koruma Altında

Reşat Nuri Güntekin’in ‘Çalıkuşu’ romanındaki çitlembik ağacı ile ‘Dudaktan Kalbe’ romanındaki bağ evi, İzmir 1 No.’lu Kültür ve Tabiat Varlıkların

NTV-MSNBC
Güntekin’in Anıları Koruma Altında

b>Reşat Nuri Güntekin’in ‘Çalıkuşu’ romanındaki çitlembik ağacı ile ‘Dudaktan Kalbe’ romanındaki bağ evi, İzmir 1 No.’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ve Konak Belediye Meclisi kararlarıyla koruma altına alındı.

Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, Bozyaka Semti Kilimcitepe mevkiindeki Çalıkuşu Mahallesi’nde bulunan bağ evi ve çitlembik ağacının koruma altına alınması kararının ardından hemen çalışmalara başlandığını kaydetti.

Tunçağ, Reşat Nuri Güntekin’in Türk edebiyatındaki yerine ve özellikle ‘Çalıkuşu’ ve ‘Dudaktan Kalbe’ romanlarının hala çok sevildiğine dikkati çekerek, “Reşat Nuri Güntekin’in yaz aylarını burada geçirdiği biliniyor. ‘Çalıkuşu’ ve ‘Dudaktan Kalbe’ romanlarını burada yazması, her iki romanda da söz konusu ev ve ağacın ayrıntılı tasvir edilmesi nedeniyle bu anıları unutulmadan kuşaklara aktarmak istedik. İzmir 1 No.’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun bu alanla ilgili kararı, Konak Belediye Meclisimiz tarafından onaylandı” diye konuştu

YOLUN GÜZERGAHI DEĞİŞECEK
Muzaffer Tunçağ, ‘Dudaktan Kalbe’ romanındaki bağ evinin çevresindeki metruk 7 evin yıkımını hemen yaptıklarını ve binanın ortaya çıkarıldığını bildirdi.
Muzaffer Tunçağ, yaklaşık 30 dönümlük bu alanı kültür ve rekreasyon alanı olarak düzenleyeceklerini belirterek, “Bağ evini restore ederek, kütüphane ve kültür salonu oluşturacağız. Bozyaka’ya çıkan cadde ortasında refüjde kalan asırlık çitlembik ağacını da kurtarıyoruz. Yolun güzergahını değiştirerek, romanda Kâmuran’ın Feride’yi dallarına kurduğu salıncakta salladığı bu ağacı yaşatacağız. Dünyada da önemli yazarların eserlerinde konu olan binalar, ağaçlar ya da özel eşyalar koruma altına alınıyor” diye konuştu.

KURUMAK ÜZEREYDİ
Cadde ortasında kalması nedeniyle kuruma tehlikesi altında olan çitlembik ağacı ve yıkılmak üzere olan bağ evi ile ilgili haberler üzerine geçen yıl konu gündeme gelince TBMM’de soru önergesi verilmiş, çeşitli sivil toplum örgütleri de Reşat Nuri Güntekin’in İzmir’deki anılarının yaşatılması için harekete geçmişti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/guntekinin-anilari-koruma-altinda_20353.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!