Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Gürcan Türkoğlu: Sivas Somut ve Soyut Kültür Mirası Listesinde

Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) nezdindeki daimi temsilcisi olan Büyükelçi Gürcan Türkoğlu, UNESCO'nun ''Dünya Kültür Mirası Listesinde'' yer alan Sivas'a geldi. Kültür ve Turizm İl Müdürü Kadir Pürlü ile kentin tarihi ve turistik mekanlarını gezen Türkoğlu, özellikle Divriği'ye giderek gezdiği Ulu Camii ve

yapi.com.tr / AA
Gürcan Türkoğlu: Sivas Somut ve Soyut Kültür Mirası Listesinde

Foto: Ahmet Ekici (AA)

Çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait birçok önemli eseri bünyesinde barındıran Sivas, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, aşıklık geleneği ve kültürel özellikleriyle UNESCO nezdinde önemli bir yere sahip.
    
Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) nezdindeki daimi temsilcisi olan Büyükelçi Gürcan Türkoğlu, UNESCO'nun ''Dünya Kültür Mirası Listesinde'' yer alan Sivas'a geldi. Kültür ve Turizm İl Müdürü Kadir Pürlü ile kentin tarihi ve turistik mekanlarını gezen Türkoğlu, özellikle Divriği'ye giderek gezdiği Ulu Camii ve Darüşşifasından çok etkilendiğini belirtti.
    
Türkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sivas'ta bulunmaktan çok memnun olduğunu belirterek, ''Sivas,Anadolu tarihinin çok önemli bir şehri, ayrıca modern Türkiye'nin de son derece dinamik bir kenti' dedi. Ziyaretinde, Sivas'taki yöneticilerin ve halkın, şehrin korunması ve kalkınmasına çok özen gösterdiklerini yakından gördüğünü ifade eden Türkoğlu, şunları söyledi:

''Sivas'ın UNESCO nezdinde çok özel bir yeri var. Divriği'deki Ulu Cami ve şifahane, UNESCO'nun dünya kültür mirası listesinde Türkiye'den yer alan 9 yer arasında bulunuyor. Bu, UNESCO'nun çok önem verdiği bir eser. 13 Eylülden itibaren Paris'te, UNESCO merkezinde Divriği Ulu Camii ve şifahane ile ilgili büyük bir fotoğraf sergisi açılacak. Divriği Ulu Camii ile ilgili olarak yayınlanan bir kitabın da sunuşu yapılacak. Ayrıca Ulu Cami'nin, şifahanenin mimari özellikleri ve korunma durumu ile ilgili bir konferans düzenlenecek.''
    
''Kültür mirası bakımından değerini kanıtlamış''
    
Sivas'ın hem somut kültür mirası, hem de somut olmayan kültür mirası bakımından UNESCO'nun dünya listesine girmiş bir şehir olduğunu vurgulayan Türkoğlu, ''Geçen sene UNESCO'nun ilgili komitesi aşıklık geleneğini de dünyanın somut olmayan kültür mirası listesine dahil etti. Bu çok önemli bir gelişmeydi. Dolayısıyla Sivas, hem somut kültür mirası, hem de somut olmayan kültür mirası bakımından evrensel değerini kanıtlamış oldu'' dedi.

Şehirlerden gelen insanların esere özen göstermesinin çok önemli olduğunA işaret eden, koruma çalışmalarına da değinen Türkoğlu, bu çalışmaların UNESCO'nun sorumluluğunda olmadığını, ancak teknik destek verdiğini belirtti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/gurcan-turkoglu-sivas-somut-ve-soyut-kultur-mirasi-listesinde_82478.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!