Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Güven ve Beklentilerde İyileşme Sektörü Umutlandırdı

Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, Kasım ayında 0,16 puan arttı. Kasım ayında yaşanan en önemi gelişme, faaliyetlerdeki düşüşe rağmen uzun süre sonra güven ve beklentilerdeki iyileşmenin Bileşik Endeks’te artışı sağlaması oldu.

yapi.com.tr
Güven ve Beklentilerde İyileşme Sektörü Umutlandırdı

Türkiye İMSAD (İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin Kasım 2019 sonuçları açıklandı. Bileşik Endeks’te şu bilgiler yer aldı: Kasım ayında inşaat malzemeleri sanayisinin faaliyetlerinde gerileme yaşanmasına rağmen güven ve beklentilerde görülen iyileşme Bileşik Endeks’i destekledi. Böylece Ağustos ayından sonra endekste başlayan artış üçüncü ayına girdi ve İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Kasım ayında da artışına devam etti. Dip seviyelerden toparlanmasını sürdüren İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Kasım ayında 0,16 puan arttı.

Faaliyetlerde gerileme yaşanırken ihracat artışı sürdü
İnşaat malzemeleri sanayisinde faaliyetler Kasım ayında toparlanmasına ara verdi. Eylül ve Ekim aylarındaki toparlanmanın ardından faaliyetlerde gerileme yaşandı. Mevcut inşaat işlerindeki azalma ve mevsimsellik ile azalan faaliyetlerde iç satışlar, üretim ve cirolarda gerileme yaşanmasına neden oldu. Ancak ihracat artışı sürdü.

Faaliyet Endeksi Kasım ayında bir önceki aya göre 1,0 puan geriledi. Yurtiçi satışlarda Kasım ayında düşüş yaşandı, ihracat artışı ise yavaşlayarak sürdü. Üretimde de gerileme gerçekleşti. Cirolar Kasım ayında iç satışlardaki düşüş ve ihracat artışındaki yavaşlama ile düşüş gösterdi. Ekonomik koşullarda iyileşme ve mali göstergelerdeki istikrarın faaliyetler üzerindeki olumlu etkisi sadece iki ay sürdü. İnşaat sektöründeki yapısal sorunlar inşaat malzemeleri sanayisinin faaliyetlerini olumsuz etkilemeye devam ederken mevsimsellik etkileri de görülmeye başlandı.

Güven Endeksi’nde sınırlı artış devam etti
Kasım ayında Güven Endeksi dip seviyelerden yavaş bir toparlanma sürecine girdi. Faaliyetlerdeki gerilemeye rağmen sınırlı ve temkinli artışını sürdüren güven seviyesi, Kasım ayında bir önceki aya göre 0,61 puan arttı. Son aylarda kırılgan bir toparlanmanın yaşandığı Güven Endeksi’nde kalıcı artış için gerekli koşulların halen yeterince oluşmadığı görüldü. Türkiye ekonomisi, inşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sanayisine yönelik güvende de sınırlı artışlar gerçekleşti. Kasım ayında yurtiçi ve ihracat pazarlarında güvende yine önemli bir artış yaşandı. Güven Endeksi’nin tüm unsurlarına yayılan iyileşme işaretlerinin bulunduğu ancak iyileşmenin halen çok yavaş gerçekleştiği görüldü. İnşaat sektöründe yaşanan ve kendi dinamiklerinden kaynaklanan sorunlar da, güveni olumsuz etkilemeye devam etti.

Beklentilerde sınırlı artış yaşandı
Beklenti Endeksi’nde Kasım ayında da sınırlı bir artış yaşandı. Beklentiler faaliyetlerdeki gerilemeye rağmen artışını sürdürdü. İnşaat sektöründe yaşanan sıkıntılara ve risklerin tam olarak ortadan kalkmamış olmasına rağmen beklentilerde artış yaşanması olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi. Kasım ayında bir önceki aya göre 0,4 puan artan Beklenti Endeksi geçen yılın Kasım ayı beklentilerinin 8,1 puan altında gerçekleşti. Türkiye ekonomisine ilişkin beklentiler sınırlı ölçüde arttı. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişlerde sınırlı bir düşüş yaşanırken, ihracat siparişleri Kasım ayında da artışını sürdürdü. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisi ise düşüş gösterdi. Sektörde özellikle yurtiçi siparişlerdeki mevsimsel yavaşlama ile üretimde gerileme bekleniyor. Beklentilerde kademeli ve yavaş bir iyileşme eğilimi oluşurken, inşaat sektöründeki sorunlar beklentiler üzerinde sınırlayıcı etkiler yaratmaya devam etti. Ancak faaliyetlerdeki düşüşe rağmen Kasım ayı beklentilerinde görülen artış olumlu bulundu.

Sektör toparlanma eğiliminde
İnşaat malzemeleri sanayisi, son bir yılda yaşanan keskin düşüşlerin ardından toparlanma eğilimi içine girdi. Ancak toparlanma kademeli ve yavaş gerçekleşiyor. Kasım ayında faaliyetlerdeki düşüşe rağmen güven ve beklentilerde iyileşmenin sürmesi sektörü umutlandırdı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/guven-ve-beklentilerde-iyilesme-sektoru-umutlandirdi_176673.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!