Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Haliç'te Düş Bahçeleri

Bir zamanlar Türkiye'deki kirliliğin sembolü olan Haliç'te su altından sonra çevre projelerine hız verildi. Koydaki iki adaya estetik değerleri öne

Radikal
Haliç'te Düş Bahçeleri

b>Bir zamanlar Türkiye'deki kirliliğin sembolü olan Haliç'te su altından sonra çevre projelerine hız verildi. Koydaki iki adaya estetik değerleri öne çıkaran tesisler yapılacak
Yıllarca yaydığı pis koku ve kirli görüntüsüyle insanların uzak durduğu Haliç, artık temizlik çalışmaları sonucu 30'a yakın balık türüne tekrar ev sahipliği yapmaya başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Haliç'in dibinde sağlanan bu renkli yaşamın ardından şimdi de üstünü canlandırma çalışmalarına başladı.
Haliç üzerindeki iki ada üzerinde yapılacak rehabilitasyon çalışmalarının ardından halka açık dinlenme tesisleri kurulacak. Projeler Daire Başkanlığı'nca hazırlanan projeler, onay için Anıtlar Yüksek Kurulu'na gönderildi. Onay sonrası çalışmalara hemen başlanacak. Şimdilik 'birinci ada' ve 'ikinci ada' olarak adlandırılan adacıklara proje tamamlandığında ad da verilecek.

Yabani hayvanlar
Birinci ada Sütlüce Kongre Merkezi'nin karşısında ve Eyüp'e 18 metre mesafede. 32 dönümlük alana sahip. Adada görevliler tarafından bırakılan ördek, tavşan, meke kuşu, yaban tavşanı yaşıyor. Adaya keçi bırakılması da planlanıyor.
Adanın ortasında bir meydan bulunacak, meydana giden yollar ışıklarla donatılacak.
Adanın doğusu kayalar ile sınırlandırılırken, güneyinde yapılacak gölet, ada hayvanlarının su ihtiçlarını karşılayacak. Göletin çevresinde ise dinlenme ve seyir mekânları yapılacak. Ada, sessiz görsel aktiviteler için tasarlandı.

'Sürpriz' fıskiyeler
30 dönümlük 'ikinci ada'ya 'gemi köprü' yoluyla direkt ulaşım mümkün olacak. Eyüp kıyısına 45 metre masafede olan 'ikinci ada'da tepecikler oluşturularak görsel çeşitlilik yaratılacak.
Adanın ortasındaki meydanda, ışıklı su ve ses oyunlarının sergileneceği havuzlar olacak. Çeşitli yerlerde beklenmedik bir anda havaya yükselen 'sürpriz' fıskiyeler yer alacak. Çocuklar için oyun alanları, iki nostaljik iskele ve yürüyüş için sahil yolu, adadaki diğer dinlenme olanakları.

Osmanlı kayıkları
Adalara ulaşımda Osmanlı döneminde kullanılan sandalların benzerleri yapılarak İstanbulluların nostaljiyi yaşamaları sağlanacak. Haliç çevresinin düzenlenmesiyle ilgili çalışmalar ise, ada projesinden ayrı olarak halen yürütülüyor.


http://www.yapi.com.tr/haberler/halicte-dus-bahceleri_1570.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!