Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Harabe Haldeki Edirne Sarayı'nı Ayağa Kaldıracak Ödenek Geliyor

92 yıl Osmanlı'ya başkentlik yapan Edirne'de, devrin en önemli binası olan saraydan geriye sadece bir kapı ve birkaç duvar kalmış. Topkapı Sarayı'ndan daha büyük bir alana kurulan sarayın restorasyonuna ilk etapta 5 milyon YTL ayrılması kararlaştırıldı.

Zaman Gazetesi
Harabe Haldeki Edirne Sarayı'nı Ayağa Kaldıracak Ödenek Geliyor

/P>

Trakya Üniversitesi'nden Prof. Dr. Engin Beksaç, Edirne Sarayı'nın Osmanlı'nın imparatorluk kimliğini temsil eden en önemli yapılar topluluğundan bir tanesi olduğunu belirtti. Sarayın tarihî değerini anlatan Beksaç, şu bilgiyi verdi:

"Edirne Sarayı içindeki yapıların hepsi tek örnektir. Bunların başında yer alan Cihannüma Kasrı'nın Osmanlı mimarisinde başka bir örneği daha yok. Fakat Edirne Sarayı biraz şanssız yapılar topluluğu. 19. yüzyılda yaşanan olaylarda ağır tahribatlar görmüştür. Esas orijinallerinin olduğu resimlerde bu yapıların ne kadar ihtişamlı olduğu görülmektedir. Edirne'nin kültür kimliğinin ortaya çıkartılması açısından bu sarayın ortaya çıkarılmasının önemi çok büyüktür. Bu olduğu takdirde Balkanlar'daki en büyük saray ortaya çıkmış olacaktır. Balkanlar'da Edirne Sarayı kadar büyük bir saray yoktur. Bu sarayın ortaya çıkartılmasında atalarımıza olan borcumuz, saygımız ve her şeyin önünde de kentin kimliğinin ortaya çıkmasıdır."

Edirne Tarih ve Kültür Başkanı Mustafa Hatipler de, Edirne'nin Osmanlı'ya 92 yıl başkentlik yaptığını hatırlatarak başkentlik yapmış bir şehrin saraysız düşünülemeyeceğini kaydetti. Hatipler, "Saraysız başkent olmaz. Topkapı Sarayı'ndan daha büyük bir alanda hizmet veren sarayın bugün sadece Babızade kapısı, hemen onun arkasında bulunan Cihannüma Kasrı'nın bazı duvarları ayakta. Edirne Sarayı geniş bir alan üzerinde kurulmuş. Sarayın devasa bir görüntüsü vardı. Burası sadece turizm potansiyeli olarak görülmemeli. Edirne Sarayı yenilenerek tarihe olan borcumuzun da ödenmesi konusunda önemlidir. Ödenekle beraber Edirne Sarayı'nın restoresi uzun bir süreçle yapılacaktır. Tüm Edirnelilerin bu konuda aktif rol alması gerekli. Hepimizin sarayda bir tuğlasının olması gerektiğine inanıyorum." dedi.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/harabe-haldeki-edirne-sarayini-ayaga-kaldiracak-odenek-geliyor_63249.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!