Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Harran'daki Tarihi Kümbet...

Harran'da Tarih Yok Oluyor

Dünyanın en eski üniversitesine, ilk rasathanesine ve kümbet evleriyle en ilginç mimarisine sahip olan Harran'daki arkeolojik kalıntılar geçmiş yıllarda define avcıları ve tarihi eser kaçakçılarınca talan edildi.

bianet.org
Harran'da Tarih Yok Oluyor

ünyanın en eski üniversitesine, ilk rasathanesine ve kümbet evleriyle en ilginç mimarisine sahip olan Harran'daki arkeolojik kalıntılar geçmiş yıllarda define avcıları ve tarihi eser kaçakçılarınca talan edildi.

SİT alanı içersine alınmasıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu bölge için acil eylem planını devreye soktuğunu bildiren İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Kurtoğlu "2000'de beş kümbet evin daha turizme kazandırılması için bir proje çalışmasına başlanıldı.

Kümbet evlerin bir bir yıkılıyor
Bu evlerin maliyetleri Bayındırlık Bakanlığı'nca hesaplanarak çıkartıldı. Ancak halen bu evler içerisinde oturanların olması nedeniyle proje gerçekleşemiyor. Tarihi evlerin bazıları ahır olarak kullanılıyor" dedi.

Kurtoğlu "Harran'da SİT alanı içersinde bulunan evlerin yerine Toplu Konut İdaresi tarafından buraya konut yapılacak. Koruma altında olan bu bölgede ne yazık ki betonlaşma da devam ediyor. Tüm uyarılara rağmen orada yaşayan vatandaşlar, SİT alanı içerisinde evler yapıyor. Bunun önünü alabilmek için en kısa zamanda yapılan resmi yazışmaların bitirilmesi gerekiyor" diye ekledi.

Her gün yaklaşık 200 ile 300 yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği ilçede kümbet evlerin bir bir yıkılması bölgede yaşayanları da rahatsız ediyor.

Tarihi evleri bürokrasi engeli yüzünden onaramadıklarını, onarmaya kalkıştığındaysa yaklaşık 3-4 milyon YTL masraf yaptığını söyleyen Mehmet Uludağ adlı vatandaş, "Durum böyle olunca bu evlerde oturan vatandaşlar mecburen evine bir çivi dahi çakmak istemiyor ve zamanla bu evlerde çökmeler, yıkılmalar meydana geliyor" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/harranda-tarih-yok-oluyor_47862.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!