Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Hasankeyf'i Kurtaracağız

Hasankeyf’in Kurtuluşu Paraya Bağlı

Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’teki kazı çalışmaları için toplam 10 trilyon liraya ihtiyaç olduğu bildirildi. Kültür Bakanlığı, bu yılki ka

NTV-MSNBC
Hasankeyf’in Kurtuluşu Paraya Bağlı

b>Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’teki kazı çalışmaları için toplam 10 trilyon liraya ihtiyaç olduğu bildirildi.
Kültür Bakanlığı, bu yılki kazılar için ödenek ayırmadığından çalışmalar, GAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün verdiği toplam 240 milyar lira ile sürdürülüyor. Hasankeyf, Asur, Roma, Süryani, Artuklular, Eyyübiler, Akkoyunlular, Selçuklular ve Osmanlılar’a ev sahipliği yapmış bir yer olarak tarihi açıdan büyük öneme sahip.
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Oluş Arık, yaptığı açıklamada, Hasankeyf’teki kazı çalışmalarına bu yıl Haziran ayının son haftasında başladıklarını hatırlatarak, çalışmaların ay sonunda tamamlanacağını söyledi.
Bu yılki kazılar için Kültür Bakanlığı’nın ödenek ayırmadığını bildiren Prof. Dr. Arık, kazıların, GAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün verdiği toplam 240 milyar lira ile sürdürüldüğünü belirtti.

10 TRİLYON GEREKLİ
Prof. Dr. Arık, Hasankeyf’teki tarihi eserlerin kurtarılması için yaklaşık 10 trilyon liraya ihtiyaç olduğunu ifade ederek, şöyle dedi: “Bu ödenek yetersiz. Bu ödenekle kazıların daha 30 yıl sürmesi lazım. Ancak bu kadar zaman yok. Çünkü Hasankeyf 10 yıl sonra sular altında kalacak. Bu nedenle kazılar için yeterli ödenek ayrılmalıdır. Hasankeyf tarihi olarak çok zengin bir yer. Asur, Roma, Süryani, Artuklular, Eyyübiler, Akkoyunlular, Selçuklular ve Osmanlılar’a ev sahipliği yapmış bir yer. Efes’ten daha zengin kültür varlıklarına sahiptir.” Prof. Dr. Arık, bu yılki kazıların Hasankeyf Kalesi, Büyüksaray, Ortakapı, Dicle Sahil Sarayı’nda sürdürüldüğünü, kazılarda 3 külliyenin ortaya çıkarıldığını kaydederek, “Hasankeyf’te çok sayıda seramik çıkıyor. Çünkü burası İznik’ten sonra ikinci seramik merkezi. Seramik atölyeleri ve çiniler çıkmaya devam ediyor” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/hasankeyfin-kurtulusu-paraya-bagli_1517.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!