er şey 1960 yılında başladı... Adana'nın Kozan ilçesi Dilekkaya köyünde yaşayan Hatun ile Kanber Dilci çifti, evlerini genişletmek amacıyla kazdıkları çukurda birtakım mozaikler buldular ve bu durumu Adana müzesi yetkililerine bildirdiler.
Adana Müze Müdürlüğü, mekânda yaptığı incelemeler sonucunda bölgenin sit alanı olmasını sağlayarak korumaya aldı. Yörenin merkeze uzak olması ve personel yetersizliği nedeniyle de Kanber ve Hatun Dilci'yi bekçi olarak görevlendirdi.
Dilci çifti o tarihten sonra hem mozaiklere, hem de dünya kültür mirası olan Anavarza antik kentine sahip çıkarak, bu eşsiz tarihin günümüze kadar ulaşmasını sağladı.
Ancak Kanber Dilci 13 yıl önce vefat etti. Bugün 77 yaşında olan Hatun Dilci ise 2 yıl önce emekli oldu. Ancak ilerlemiş yaşına rağmen eserleri koruma görevini terk etmedi. Ancak O hâlâ evinin bahçesindeki 2 mozaik taban, bir lahit ve çok sayıda arkeolojik eseri koruyor.
'Definecilerle çatıştık'
Uzun yıllar definecilere karşı savaş verdiklerini, bunun için de çok kez dayak yediklerini belirten Hatun Dilci şöyle konuştu: "Kocamla biz sabahlara kadar antik kentin etrafında gezerdik. Çok defineci yakalattık. Sabaha kadar silah sıkar, onlarla çatışmaya girerdik. Köylülerden çok dayak yedik. Rahmetli kocam 70 kilometre yürüyerek karakola şikâyete giderdi. Adana Müzesi'ni yakalattığımız eserlerle biz doldurduk."
|