Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Hayattan Sanata Deniz Palas

İKSV Genel Müdürü Görgün Taner’e göre burası örnek bir model, günde 1000 kişinin ziyaret edeceği bir merkez. Mekânın iç mimari tasarımını üstlenen Nazlı Gönensay ise Deniz Palas’ta sanat ve kültürün, mekânın altyapısı ile bütünleşerek melez bir bütün oluşturduğunu söylüyor. Sanatçılar Selim Birsel ve İnci Eviner içinse işleri insanlarla mekân

Cumhuriyet Gazetesi
Hayattan Sanata Deniz Palas

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın çiçeği burnunda kültür sanat mekânı, tarihi Deniz Palas Apartmanı, yeni kimliğiyle pek çok yeniliğin de habercisi olmaya aday. 1920’lerde mimar Georges Coulouthros tarafından inşa edilen bina, üstlendiği yeni rolüyle bu kez İstanbul’un kültür sanat hayatına hizmet ederek geleceğe uzanacak. 7 katlı binaya dağılan ofis, kafe, restoran, tasarım mağazası, salon, Leyla Gencer Müzesi ve binayı çevreleyen 21 sanatçının işleriyle zenginleşen mekân, kültür sanat dünyasındaki sorunların, gelişmelerin masaya yatırılacağı bir platform olma özelliklerini barındırıyor.

İKSV Genel Müdürü Görgün Taner’e göre burası örnek bir model, günde 1000 kişinin ziyaret edeceği bir merkez. Mekânın iç mimari tasarımını üstlenen Nazlı Gönensay ise Deniz Palas’ta sanat ve kültürün, mekânın altyapısı ile bütünleşerek melez bir bütün oluşturduğunu söylüyor. Sanatçılar Selim Birsel ve İnci Eviner içinse işleri insanlarla mekân arasında bağ kuracak bir amaca hizmet ediyor. İKSV’nin yeni mekânını, Deniz Palas’a emeği geçenler anlatıyor.

- Son yıllarda kültür sanat dünyasında yaşanan hareketlilik, bu yıl İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmasıyla da ivme kazandı. Deniz Palas tüm bu canlılığın bir parçası olarak kentin hayatında nasıl bir yer kaplıyor?

Görgün Taner - Güncel sanatta, sinemada son 5-6 yılda yaşanan bu patlama Türkiye’nin dünyada kabul edilişi ve algılanışıyla da doğru orantılı. Türkiye, dünyada kalkınmakta olan 5 önemli kentten biri, gitgide de önemli bir pazar haline geliyor. Genç nüfuslu ve gelişmekte olan bir ülkenin bu değişiminin sanat alanında da gözükmemesi imkânsızdı. Bunlara paralel olarak son üç yıldır Asmalımescit ve civarında da sanat yatırımları arttı. Biz Deniz Palas’ı 2004’te aldığımızda burada herhangi bir yatırım yoktu ama bugün bunun değiştiğini görebiliyoruz.

- Deniz Palas’ı ona benzer diğer kültür sanat merkezlerinden ayıran özellikler, buraya dair hedefleriniz neler?

Taner - Buradaki öncelikli amacımız her şeyden önce bir model oluşturarak örnek teşkil etmek. Bu model, bir düşünce üretim merkezi olarak sanatın içinde bulunduğu yerin, entelektüel boyutunun tatışılabileceği kültür politikaları üzerine söz sahibi olmayı ve böyle bir zeminin oluşturulabilmesi için bir merkez olmayı içeriyor. Bu yüzden Deniz Palas’taki Salon, ayın bazı günlerinde sadece İstanbul değil, Türkiye’nin her yerinden ve yurtdışından bağımsız kültür operatörlerine ayrılacak. Bir de buraya her gün 1000 kişinin geleceğini hesaba katarsanız, her gün birçok insanın sanatla karşılaşmasını sağlamış olacağız.

- Deniz Palas’ın yeniden inşası 14 milyon dolarlık bir maliyete sahip. Türkiye’nin önde gelen kurumları ve işadamlarının da desteğiyle açılan mekân, bir yandan da kendi yağında kavrulma amacını taşıyor mu?

Taner - Elbette istiyoruz, ama bu hemen olabilecek bir şey değil, ayrıca kültür ve sanat, her zaman dışarıdan desteğe ihtiyacı olan bir alan. Bu alanda en doğru ölçüt yerel yönetim, merkezi idare, sivil toplum ve özel sektörün bu işi ortak götürmesidir. Bizim de bu mekânı başka türlü elde etmemize imkân yoktu. Beş senede tahmin edilenin üzerinde zaman harcadık, emek ve masraf yaptık, ama sonuçlarıyla beraber Türkiye önemli bir mekân kazandı.

Ayrıca İKSV bu vakfa bağlı bir iktisadi işletme kurdu ve binanın gelir getirici bölümlerinin işletmesini üstlendi. Böylece kafe, restoran, teras, salon ve tasarım mağazalarından gelecek geliri vakfa aktararak festivallerde ve etkinliklerimizde kullanılmasını sağlayacağız. Bu proje, ‘AKM’de restoran olsun mu olmasın mı?’ tartışmasının bir cevabı olarak da algılanabilir.

‘Kentin dokusunu zenginleştiriyor’

Nazlı Gönensay - İç mimar

Deniz Palas, Şakir Eczacıbaşı önderliğinde sanat, mimari, restorasyon ve tasarım alanlarında önde gelen isimlerin bir araya gelerek gösterdikleri olağanüstü ve titiz çabayla bugünkü halini aldı. Eski eserlere tek fonksiyonlu program dönüşümü sağlamak bile son derece zorken, burada çok fonksiyonlu kentsel kullanım amaçlı bir program için çok ciddi bir altyapı çalışması, binanın yapısal ve mimari kimliğini bozmadan yapılabildi. Tarihi binalar zamana gösterdikleri dirence rağmen çoğunlukla fonksiyonunu yitirip şehrin öksüz kiracıları haline gelirler. Oysa bugün Deniz Palas örneğinde görüldüğü gibi yeni işlevleri cesur bir şekilde bu binalara yüklediğinizde kente hizmet etmek onları yüceltir, gençleştirir ve kentsel hayatın içine çeker. Bu da dönüşümlü olarak kentin dokusunu zenginleştirir, geçmişle gelecek arasındaki kültürel bağları kuvvetlendirir.

Tanklar ve başaklar...

Selim Birsel - Sanatçı

Deniz Palas daha inşaat halindeyken edindiğim planları ve çektiğim fotoğrafları üzerinden çalışmaya başladığımda geleneksel dikdörtgen bir oda içerisinde olmaktansa bina ve bina içindeki insan dolaşımıyla etkileşime girecek bir mekân seçtim, bu da binanın, bir şekilde omurgası gibi duran merdivenkovası oldu. Deniz Palas’ta gerçekleştirdiğim işimin adı “Tanşak Omurgası” 2009-10’dur. ‘Tanşak’ Tank ve Başak sözcüklerinden türettiğim bir kelime. Eğer baskı tekniğiyle mühürlenerek tank siluetleri bir başak çiziyorsa bunlar ancak Tanşak olabilirler. “Taşk” da tank ve aşk sözcüklerinden türetilmiş. Namlu namluya öpüşen bir çift tank siluetinden oluşuyor. Bu tip kelime üretmeye Fransızcada ‘valiz kelime’ adı verilir. İki kelimenin birleşmesinden üçüncü bir kelime türer veya ima eder. İşin duvardaki görsel izi ve ismi aynı yöntemle oluşuyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/hayattan-sanata-deniz-palas_75854.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!