Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Elveda Luvr, Merhaba Deniz Palas...

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) Genel Müdürü Görgün Taner, vakfın yeni binası Deniz Palas'ı CNNTurk.com'a anlattı... İşte İKSV'nin Beyoğlu'ndan Şişhane'ye, Luvr Apartmanı'ndan Deniz Palas'a uzanan öyküsü...

CNN Türk
Elveda Luvr, Merhaba Deniz Palas...

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) Genel Müdürü Görgün Taner, vakfın yeni binası Deniz PalasCNNTurk.com'a anlattı... İşte İKSV'nin Beyoğlu'ndan Şişhane'ye, Luvr Apartmanı'ndan Deniz Palas'a uzanan öyküsü...

İKSV’nin yeni binasına taşınması kararında İstanbul’un 2010 Kültür Başkenti olmasının rolü nedir?

Aslında İKSV’nin Deniz Palas’a taşınma kararı daha önceki bir zamana dayanıyor. Hatta diyebilirim ki vakfın çalışmalarını genişletebileceği, etkinliklere ev sahipliği de yapabileceği ve en önemlisi kendine ait bir mekâna taşınma isteği, İKSV için başlangıcından bu yana süregelen bir hayaldi. Deniz Palas’ın satın alımından sonra 2006 yılında başlayan restorasyon çalışmaları üç yılda tamamlandı ve bizler de İstanbul, 2010 coşkusunu yaşarken yeni binamıza taşınmış olduk. Biraz tesadüfle de olsa aslında iki olgunun etkileşimi güzel bir enerji yarattı. Bu dönem, kültür ve sanata katkılarını yeni binasıyla artırarak sürdürecek olan İKSV için bir dönüm noktası ve aynı dönemde İstanbul’un da Avrupa Kültür Başkenti unvanını taşıyor olması anlamlı oldu.

Deniz Palas binasının öyküsü nedir?

Dediğim gibi, vakfın kendine ait bir mekân hayali kuruluş aşamasında dahi vardı. İKSV’nin kurucularından Dr. Nejat F. Eczacıbaşı’nın bu hayalini, 2009 yılında Şakir Eczacıbaşı önderliğinde gerçekleştirmiş olduk. İKSV Deniz Palas Apartmanı’nı 2004 yılında satın aldı. Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi’nin izlerini taşıyan Art Nouveau stilindeki bu yapı, 20. yüzyılın başlarında inşa edilmiş. Mimarı Georges Coulouthros olan bu bina, 1932 tarihli Pervititch haritalarındaki yerleşim paftasında Kirzade Apartmanı adıyla geçiyor.

Deniz Palas, satın alınmasından sonra 2005 yılında 9. Uluslararası İstanbul Bienali mekânlarından biri olarak kullanıldı ve bunu takiben 2006 yılında yenileme çalışmaları başladı. Yenileme çalışmaları sırasında binanın özgün mimari özelliklerini aynen korumaya özen gösterdik. Silinmeye yüz tutmuş öğeler özenle günışığına çıkarıldı, binadaki onarılabilecek durumda olan mimari öğeler, kartonpiyerler, pencere doğramaları- kapılar, vb. yeniden kullanıma sokuldu. Bu süreçte birçok sanatseverin ve kurumun desteğini aldık. Deniz Palas’ın satın alımı ve restorasyonunu, İKSV’ye bağışlanan dört taşınmazı satarak, on altı sanatseverin bağışları ve İstanbul Valiliği ile Beyoğlu Belediyesi’nin katkılarını alarak gerçekleştirdik. Restorasyon çalışması, Sayın Doğan Tekeli’nin danışmanlığında ve Yüksek Mimar Burhan Satıcı’nın koordinasyonunda, Süreyya Saruhan ve Ayşe Karademir Saruhan önderliğinde, tarihi binaların restorasyonunda en başarılı bürolardan Saruhan Mimarlık tarafından yürütüldü. Yüklenicilik görevini Özsoy İnşaat üstlendi. İç mimari tasarım desteğini Nazlı Gönensay’dan aldık. İç süslemeler ve tezyinatta da Dr. Kaya Üçer’le çalıştık. Ofis mobilyaları Koray Malhan (Koleksiyon) tarafından tasarlandı. Bina içi yönlendirmelerle diğer bazı konularda da aynı zamanda Kurumsal Kimlik Danışmanımız olan Bülent Erkmen’in yardımını aldık. Sonuçta her biri alanının uzman dostlarımızla bu güzel binaya yeniden hayat vermiş olduk.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/elveda-luvr-merhaba-deniz-palas-_76733.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!