Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Hazine Garantisi Değil ama Vergi Teşviki Şart

Avrupa'da gayrimenkul geliştiricilerinin önemli bir platformu haline gelen Urban Land Institute'nin (ULI) Türkiye Başkanı Hakan Kodal, mortgage tasarısında tahvillere Hazine garantisi getirilmemesinin değil ama vergi teşviki bulunmamasının eksiklik olduğunu söyledi.

Referans Gazetesi/Selma ŞENOL
Hazine Garantisi Değil ama Vergi Teşviki Şart

vrupa'da gayrimenkul geliştiricilerinin önemli bir platformu haline gelen Urban Land Institute'nin (ULI) Türkiye Başkanı Hakan Kodal, mortgage tasarısında tahvillere Hazine garantisi getirilmemesinin değil ama vergi teşviki bulunmamasının eksiklik olduğunu söyledi. Hakan Kodal, "Bankaların kredilere karşılık çıkartacağı tahvillere Hazine garantisi verilmesi artık hiçbir ülkede görünmüyor. Garanti verilmesi risk analizi yapılmamasını getirir, o zaman bankalar herkese kredi verir ve sistem kötüye gider. Oysa şimdi sistem kendi otokontrolünü yaratacaktır" dedi.

Teşvikin sadece Gelir Vergisi'nden düşmek gibi algılamanın yanlış olduğunu savunan Kodal, "İlk evini alanlar, Anadolu'dan konut alanlar, gelişmekte olan bölgeye yatırım yapanlar gibi belli gruplara yönelik bir teşvik mekanizması olmalı. Böylece fonlar asıl ihtiyacı olan kesimlere verilmeli. Bu başlangıçta yapılamıyorsa bile sonradan böyle bir paket mutlaka hazırlanmalı" dedi. Bu arada İstanbul'un emlak yatırımları konusundaki Avrupa'daki yeri cuma günü yapılacak bir toplantıda masaya yatırılacak. PricewaterhouseCoopers (PwC) tarafından hazırlanan Avrupa Emlak Raporu 2007'nin sonuçları Swissotel’de düzenlenecek bir toplantıda açıklanacak. Raporda özellikle ticari gayrimenkul konusunda yatırımcılara tavsiyelerde bulunulacak.

İkinci el konut kredisinde büyük hacim oluşmaz
Garanti Bankası Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil, mortgage yasa tasarısının bankaların konut kredisini ikinci elde satması konusunda iyi imkânlar sunduğunu ancak yasa çıktığında mevcut portföylerden çok büyük hacimli satışlar olamayacağını söyledi. Erbil'e göre, bunun en önemli sebebi en fazla konut kredisinin faizlerin yüzde 1'ler seviyesinde olduğu dönemde satılmış olması. Erbil, "Şu an konutta yıllık faizler yüzde 20 seviyesindeyken yıllık getirisi yüzde 14 olan bu portföyü ikinci elde satmak kolay olmaz. Çünkü alıcı için cazip olmaz. Ancak ayda yüzde 1.80 ve üstündeki faizlerle verilmiş krediler satılabilir, onlar da yüksek hacim tutmaz" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/hazine-garantisi-degil-ama-vergi-tesviki-sart_52027.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!