Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Hedef İhracatçı Sayısını Artırmak

II. Küresel Girişimcilik Zirvesi'nin ikinci gününde 'Girişimciler Arası Uluslararası İşbirlikleri ve İş Ortaklıklarının Geliştirilmesi' konulu oturuma katılan Ekonomi Bakanı Çağlayan, ''Hedefimiz 500 milyar dolarlık ihracat yapmak için en az 100 bin ihracatçı oluşturmak'' dedi. TİM Başkanı Büyükekşi ise ''27 ülkeye 1 milyar doların üzerinde

yapi.com.tr / AA
Hedef İhracatçı Sayısını Artırmak

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen II. Küresel Girişimcilik Zirvesi'nin ikinci gününde 'Girişimciler Arası Uluslararası İşbirlikleri ve İş Ortaklıklarının Geliştirilmesi' konulu oturuma katıldı. Oturumda konuşan Çağlayan, ihracatçı sayısını artırmak istediklerini belirterek, ''Hedefimiz 500 milyar dolarlık ihracat için en az 100 bin ihracatçı oluşturmak. Girişici sayısını artırmak. Türkiye'nin avantajı 28 yaş ortalamasına sahip 74 milyonluk nüfusa sahip olması'' dedi.

Geçmişte devletin girişimcinin önünde engel olduğunu ve devletin haksız rekabet yapan bir yapıda bulunduğunu dile getiren Çağlayan, bugün Türkiye'nin özel sektör odaklı bir büyüme stratejisi izlediğini, yüksek katma değer ve ileri teknoloji, inovasyona önem verdiğini, artık Türkiye'nin hamallık yapmayacağını söyledi. Çağlayan, ''135 milyar dolarlık ihracat yaparken, birim kilogramda ne kadar maddi değer elde ettiğimizi hesaplar hale geldik'' dedi.

''50 bin kişiye girişimcilik eğitimi vermeyi hedefliyoruz''
    
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de, Türkiye'nin ihracatta yıldız olmasında birliklerin önemine işaret ederek, Türkiye'de 50 bin ihracatçının, 26 sektörde 60 ihracatçı birliğin bulunduğunu söyledi. Türk ihracatının vizyonunu genişletmek için birliklerin geçen yıl 30 ülkeye ticaret heyeti düzenlediklerini, iş adamlarının girişimciliğini artırmak için büyük çaba sarf ettiklerini anlatan Büyükekşi, geçen yıl 2.500 fuara Türk girişimcilerin katıldığını, 37 bin kişiye girişimcilik eğitimi verdiklerini bu seneki hedefin ise 50 bin olduğunu bildirdi.
Büyükekşi, Türk dinamizminin, Türk ekonomisindeki girişimciliği her geçen gün güçlendirdiğini, son 10 yılda ihracatta çok önemli adımlar attıklarını ve 10 yıl önce 31 milyar dolar olan ihracatı bu sene 3 ayda gerçekleştirdiklerini söyledi.
    
''2012'de hedefimiz 150 milyar dolar ihracatın üzerine çıkmak''
    
Bu yılın sonunda 135 milyar ihracat gerçekleştirerek yeni bir Cumhuriyet rekoru kırmayı hedeflediklerini dile getiren Büyükekşi, şöyle devam etti:
    
''10 yıl önce 25 bin ihracatçı firma varken 2010'de 50 bin ihracatçı firma var. Girişimciliğin sadece büyük şehirlerde olmasını tasvip etmiyoruz. 10 yıl önce 8 il 1 milyar doların üzerinde ihracat yapıyordu. Şu anda 15 il 1 milyar doların üzerinde ihracat yapıyor. 20 yıl önce ihracatın yüzde 90'ı tarım ürünleri, yüzde 10'u sanayi ürünüydü. Şu anda tablo tam tersine döndü. Birçok sektör şu anda son derece iyi durumda. 26 sektörden 21'i 1 milyarın doların üzerinde ihracat gerçekleştiriyor. 14 şirket 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiriyor. Tüm dünya ülkelerine ihracatı yayıyoruz. Şimdi yeni hedef pazarlar, alternatif pazarlara açılıyoruz. 27 ülkeye 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiriyoruz. Bu yapılan çalışmalarla birlikte 2012'de hedefimiz 150 milyar dolar ihracatın üzerine çıkmak.''

Büyükekşi, yeni girişimcilere sahip olmaları gerektiğini, bunu sağlamak için 6 ilde ortak akıl toplantısı yaptıklarını belirterek, hedeflerinin 500 milyon doların altında ihracat yapan illeri 1 milyar doların üzerine çıkararak girişimci sayısını artırmak olduğunu söyledi. Kalkınmada dış ticaretin önemine işaret eden Büyükekşi, bunu genç kuşaklara mutlaka aktarmaları gerektiğini, genç ve dinamik girişimcilere 6 sektörde ARGE projesi yapmak üzere hedef verdiklerini, 24 ayrı sektörde tasarım yarışmaları yaptıklarını, genç girişimcileri öne çıkarmak için çaba sarf ettiklerini kaydetti. Mehmet Büyükekşi, rekabet, sürdürülebilirlik ve yenilikçilik konusunda duyarlı olduklarını, Türkiye'nin rekabet ve ihracat gücünün artırılması için mutlaka rekabetçi girişimciler yetiştirmek gerektiğini, bunun için TİM olarak çaba gösterdiklerini, geleceği bugünden tasarladıklarını söyledi.

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/hedef-ihracatci-sayisini-artirmak_89939.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!