Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Hedefte Afrika ve Hindistan Var

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, inşaat sektörünün 2009'da küresel ekonomik krizin etkisini önemli ölçüde hissettiğini belirterek, özellikle konut sektöründe sıkıntı yaşandığını söyledi. Eren, konut sektöründe 2006'dan itibaren arz-talep dengesinin bozulmaya başladığını ifade ederek, mevcut stokların eritme çabasının 2010'da da

NTV
Hedefte Afrika ve Hindistan Var

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, inşaat sektörünün 2009'da küresel ekonomik krizin etkisini önemli ölçüde hissettiğini belirterek, özellikle konut sektöründe sıkıntı yaşandığını söyledi. Eren, konut sektöründe 2006'dan itibaren arz-talep dengesinin bozulmaya başladığını ifade ederek, mevcut stokların eritme çabasının 2010'da da devam edeceğini belirtti ve şu tespitlerde bulundu:
        
"Faizlerin biraz düşmesiyle sürecin daha hızlanacağını, satışların biraz daha canlanacağını öngörüyoruz. 2010'un ikinci yarısında itibaren yeni konut projelerinin yavaş yavaş başlayacağını bekliyorum. Ancak yine de henüz konut sektöründe büyük bir açılım, zor olacak düşüncesindeyim.''
       
Erdal Eren, 2009'da inşaat sektörü için en önemli alanı, kamu altyapı yatırımlarının oluşturduğunu belirterek, tüm dünyada ekonomiyi döndürebilmek için kamu altyapı yatırımlarına eğilim olduğunu, Türkiye'nin de trende ayak uydurduğunu anlattı. Eren, ''Hükümetin bu konuda attığı adımlar, sektör açısından beklentileri karşılar şekilde oldu. Dünyadaki trendden farklı davranmadılar ve özellikle karayolları, Devlet Su İşleri ve TOKİ projelerini sürdürdüler. Yılın sonlarına geldik ama hala karayolları şantiyelerde çalışmalar devam ediyor'' şeklinde konuştu.
        
Hedef pazarlar, Afrika ve Hindistan

Eren, 2010'da da hükümetin yatırımları canlı tutacağına inandıklarını belirterek, bu yatırımların inşaat sektörünün büyük kısmının hayatta kalması, canlanması açısından önem taşıdığını kaydetti. Büyük ölçekte iş yapan inşaat firmalarının ise son yıllarda daha yoğun biçimde dış pazarlara yöneldiğini ifade eden Eren, 2010 yılında öncelikle mevcut pazarları korumayı ve yeni pazarlara açılmayı hedeflediklerini söyledi. Eren, şu bilgileri verdi:
        
''Mevcut pazarlarımızı elimizde tutmak istiyoruz. Bu pazarların başında Rusya, Kuzey Afrika, Körfez Ülkeleri ve Orta Asya geliyor. Yeni pazarlar olarak da özellikle batı ve orta Afrika ülkelerine, Güney Afrika'ya, Hindistan'a açılma çabalarımız var. Bunlar tabii yeni ülkeler olacaktır ama bizim asıl noktamız;
Rusya'da, Kuzey Afrika'da ve Körfez'deki pazar payımızı biraz daha artırmak şeklinde olacak.''
        
Eren, soru üzerine, 2009 yılına ilişkin dış ticaret verilerinin netleşmediğini ifade ederek, yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin 2008 yılı sonunda 23,6 milyar doları bulduğunu anımsattı. 2009'da küresel ekonomik kriz nedeniyle yurt dışında yatırımların büyük sekteye uğradığını dile getiren Eren, ''2010'da dışarda da artık krizin etkilerinin yavaş yavaş azalıp yatırımların önünün biraz açılacağını ümit ediyorum ama bu biraz fazla faktöre bağlı'' dedi.
        
''Dünyada da bizde de canlanacak diye ümit ediyorum''   

Türk müteahhitlerinin en fazla iş yaptığı ülkelerden Rusya'da krizin etkilerinin azalmaya başladığını, Kuzey Afrika ülkelerinde kapalı ekonomi nedeniyle neredeyse hiç etki gözlenmediğini anlatan Eren, Birleşik Arap Emirliklerinde gelecek yıl duraklama yaşanabileceğini, bunun da büyük ölçüde Dubai ile sınırlı kalacağına inandığını söyledi. Eren, ''2010'da dünyada da bizde  de inşaat sektörü, 2009'a oranla biraz daha canlanacak diye ümit ediyorum'' şeklinde konuştu. Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde 2009 rakamlarının 2008'in yaklaşık yüzde 25 altında kalacağını tahmin ettiğini belirten Eren, ''Ancak 15 milyar doların altına inmeyeceğini düşünüyorum'' dedi.
        
Eren, 2010 yılında yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin artırılabilmesi için hükümetten bir takım tedbirler istediklerini, bankacılık sektörüyle de yakın temas halinde olduklarını ifade ederek, ''Ziraat Bankasının yurtdışı inşaat sektörüne destek vermeye hazırlandığını öğrendik. Halk Bankası zaten geçen yıl başlamıştı. Kamu bankalarımızın da bu desteği vermesiyle dış pazarlarda biraz daha payımız artacak diye bekliyoruz. 2010'da hiç değilse 20 milyar doların üzerini mutlaka yakalamalıyız diye düşünüyorum'' dedi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/hedefte-afrika-ve-hindistan-var-_75477.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!