Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Her Bina değil, Sadece 'Göçer' Nitelikli Binalar Güçlendirilmeli

Türkiye Deprem Vakfı İkinci Başkanı Prof. Dr. Semih Tezcan, olası bir depreme karşı yapılması düşünülen kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili ilginç önerilerde bulundu.

Zaman Gazetesi
1 Her Bina değil, Sadece 'Göçer' Nitelikli Binalar Güçlendirilmeli

Türkiye Deprem Vakfı İkinci Başkanı Prof. Dr. Semih Tezcan, olası bir depreme karşı yapılması düşünülen kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili ilginç önerilerde bulundu.
 
Gelişigüzel, güvensiz tüm binaların güçlendirilmesi teşebbüsünün çıkmaz bir sokak olduğunu söyleyen Tezcan, Hızlı Değerlendirme Metodu ile binaların taranarak içlerinden sadece 'göçer nitelikli' olanların fişlenmesi gerektiğini söyledi. Bu şekilde yapılacak bir çalışmanın herhangi bir depremde sıfır can kaybıyla çıkılmasını sağlayacağını dile getiriyor. Tezcan, bu yöntemin, Boğaziçi ve İstanbul Teknik Üniversitelerinden çeşitli uzmanların yedi yıldır çalıştığı ve devamlı geliştirilen orijinal ve etkili bir yöntem olduğunu kaydetti. Depremde ölümlerin hemen hemen tamamının göçük altında gerçekleştiğini belirten Tezcan, bu yüzden hangi binaların göçme riski taşıdığının önceden tespitinin, hayati bir önem taşıdığına dikkat çekti. Tezcan şöyle konuştu: "Esasında çoğumuzun yanlış algıladığı bir gerçeği dile getirelim. Depreme 'hazır' olmak demek, mal kaybını önlemek değil, can kaybını önlemek olduğuna göre, yapılacak şey kesinlikle güçsüz binaları güçlendirmek değildir. Çünkü deprem değil, bina öldürür! O halde, bütün enerjimizi can kaybına neden olabilecek göçer nitelikli binaları bulup çıkarmaya hasretmeli ve sadece bu tip göçer nitelikli binaları ya güçlendirmeli veya iskândan arındırmalıyız."

Başbakanlığın, 1999 Marmara depremleriyle ilgili istatistiklerini hatırlatan Tezcan, depremde göçerek can kaybına neden olan binaların oranının yüzde 6 olduğunu dile getirdi. İstanbul'da bu oranın ise zemin özelliklerinde nispeten daha elverişli şartlar bulunması nedeni ile yüzde 4'ü geçmeyeceğini dile getirdi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/her-bina-degil-sadece-gocer-nitelikli-binalar-guclendirilmeli-_78140.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Katılıyorum hocamıza. 800 000X%4/100=3200 bina risk altında yaklaşık İstanbul'da.Son seminerlerde İnşaat mühendisleri,betonarme binanızı kendi beton sınıfındaki beton ile takviye-manto-güçlendirme yapabilirsiniz diyorlar.Sadece göçecek binaların tespiti çalışması ve alınacak tedbirler çalışması, zaman kazandırır. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!