Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Her Daire 7 Bin YTL Verecek Belediyeler Otopark Yapacak

İBB, projesinde otopark olmayan yapıya ruhsat vermeyecek. Alınan yeni kararla, arsası otoparka müsait olmayanlar daire başına 7 bin YTL ödeyecek, belediyeler semtlere kat otoparkı yapacak.

Sabah Gazetesi/Erhan ÖZTÜRK
1


img src="http://www.yapi.com.tr/Uploads/HaberMedya/2007\haber\54762.jpg" hspace=5 vspace=5>


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) önceki gün mecliste radikal bir karara imza attı. Alınan karar gereğince, projede otopark olarak gösterilen yerlere dükkân veya depo yapanlara ruhsat verilmeyecek. İlgili belediyeye planlarını getirerek, otopark projesini gösterip ruhsat alacak yapı sahipleri, denetimler sonucunda projedeki otoparkı yapmamış ise iskan alamayacak. Karara göre, 80 metrekarelik 2 daire ve 80 metrekarenin üstündeki her bir daire için birer araçlık otopark yapma zorunluluğu getiriliyor.

Yüzde 25'i nakit

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ardından, bina sahipleri belediyeye ruhsat harcı yatırırken projesi ve arsası otopark yapmaya müsait ise otopark harcı ödeyecek. Arsa otapark yapmaya müsait değil ise ilgili belediyenin hesabına daire başı ortalama 7 bin YTL para yatırılacak ve arsasında otopark yapma alanı olmayan ruhsat sahiplerinin imdadına İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetişecek. İlgili belediyenin hesabına yatırılacak inşaat maliyetlerine göre hesaplanan ortalama 7 bin YTL'lik ücret karşılığında Büyükşehir Belediyesi mahallelere kat otoparkı yapacak. Yapılan değişiklikle, otopark bedelinin arsa payı hariç yüzde 25'i yapı ruhsatının verilmesi sırasında nakden, kalan yüzde 75'i ve arsa payı ise belediyesi tarafından parselin otopark ihtiyacı karşılandıktan en geç 90 gün sonra o yıla ait miktarlara göre değerlendirilerek tahsil edilecek.

Uyanıklık yapılıyor
İstanbul'un trafik sorununu çözmenin önemli adımlarından biri olarak değerlendirilen değişiklik inşaat sektöründe ve yerel yönetimlerde memnuniyetle karşılandı. Trafik sorunu için radikal kararlar alınması gerektiğini belirten Ümraniye Taşdelen Beldesi Belediye Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Üyesi Hüseyin Sipahi, şunları söyledi: "Proje onaylatmaya gelen bazı uyanıklar otopark olarak gösterdikleri yerleri işyerine çeviriyor. Sıkı denetimler yapılmalı. Hem büyükşehire hem de kendi belediyeme ruhsat için müracat eden vatandaşlara yıllardır anlatıyorum. Herkesin bunlara dikkat etmesi lazım."

Artık ruhsat sahipleri de sorumluluk üstlenecek
2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'un trafik ayıbından mutlaka kurtarılması gerektiğinin altını çizen Büyükşehir Belediyesi Trafik Komisyonu Üyesi Veli Özdemir, çarpık ve düzensiz yapılaşmanın önüne geçilmesinin zorunluluğuna dikkati çekerek, "İlçe belediyeleri, otopark yapmak için yatırılan ücretleri ayrı bir hesapta toplayacak. Otopark yönetmeliği daha önce de vardı. Ancak denetim ve uygulama sorunluydu. Şimdi bu değişiklikle hem ruhsat sahibi hem de ilgili belediye sorumluluk üstleniyor. Bu sayede kentin trafik ve otopark karmaşı ortadan kalkabilir." Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu'nun eski Başkanı ve Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ise, düzenli yerleşimin planlı kentleşmelerden geçtiğini belirterek, "Küçükçekmece'de yeni yerleşim alanlarında mutlaka otopark sorununun çözümüne yönelik projeler yaptırıyoruz. Maalesef, Küçükçekmece'de olduğu gibi İstanbul'un diğer ilçelerinde de otopark sorunu ve plansız yapılaşma oldukça fazla. Önümüzdeki dönemlerde bu sorunun çözümü için ilgili arkadaşların sorumluluk üstlenip, denetimlerini bu çerçevede yapmaları gerekir" dedi.

Otopark yerine dükkân açılıyor
Arsa sahiplerinin otopark imkanı olmasına rağmen ranta dönük planlamalar yaptıklarına dikkat çeken Büyükşehir Belediyesi eski Ulaşım Dairesi Başkanı Rafet Bozdoğan, parselinde otopark imkanı olanların dükkân, depo yapıp kiraya verdiklerini anlattı. Bozdoğan, "Kendi parselinde otopark yapma olanağı olmayan vatandaşların yerine büyükşehir belediyesi otopark yaparak parasını onlardan tahsil edecek. 80 metrekarelik 2 daire ve 80 metrekarenin üstündeki her bir daire için birer araçlık otopark yapma zorunluluğu getiriliyor. Ruhsat alınırken ve denetimi yapılırken ilgili belediyelere sorumluluklar yüklenmeli. İşyerlerinde 25 metrekare kapalı alana bir araçlık otopark yapılacak. Otopark sıkıntısının ortadan kaldırılması için bu uygulamanın mutlaka hayata geçirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/her-daire-7-bin-ytl-verecek-belediyeler-otopark-yapacak_54762.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • belediyeler muteahhitler el ele otopark mucadelesi veriyorlar, o zaman kim yaptıracak bu otoparkı? otopark olmazsa otoparkçılar hırsızlar nasıl para kazanacak? YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!