Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Her İlde “Millet Ormanı”

Türkiye Ormancılar Derneği Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış, her ilde yapılacak “millet ormanları” hakkında açıklamada bulundu.

yapi.com.tr
Her İlde “Millet Ormanı”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “millet bahçeleri” projesi halen tartışılırken, 21 Kasım 2021’de “millet ormanları” kurulması yetkisinin Orman Genel Müdürlüğü’ne (OGM) verildiği duyuruldu. 28 Mayıs’ta da “orman parkları” için yönetmelik çıkarıldı. Bu iki gelişmeyi değerlendiren Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış, millet ormanlarının, millet bahçelerinin benzer olduğunu belirterek, “Millet bahçeleri tamamen yapılaştırılmış, estetikle ve park anlayışıyla ilgisi olmayan, bir sürü objenin yığıldığı alanlar. Bu yetmemiş olmalı ki OGM, bölge müdürlüklerine talimat gönderildi; ‘her ilde bir tane mevcut mesire yerini millet ormanına çevireceksiniz’ denildi. Orman zaten milletin, halk zaten ormanlardan yararlanıyor” dedi.

‘İşletme Olacak’
Cumhuriyet'te yer alan habere göre; söz konusu millet ormanlarında “tanıtım ünitesi, bisiklet parkuru, yürüyüş ve koşu parkuru, spor alanları, pergola, oturma grupları, kamelya, otopark, yöresel ürünler satış ünitesi, büfe ve benzeri birçok yerin bulunucağının” altını çizen Atmış, “‘Ve benzeri’ ne anlama geliyor? Yani her şeyi yapabilirsiniz. Öyle bir geniş kullanım. Var olan ormanları bu tür küçük, orta ölçekli işletmecilere ‘millet ormanı’ olarak verip, işlettirecekler” ifadelerini kullandı. Orman parkları yönetmeliğine de dikkat çeken Atmış, asıl amacın ‘ormanlar işletmeciye nasıl verilecek?’ kaygısı olduğunu kaydetti. Atmış, orman parklarının diğer projelerden farkının, konaklama imkanının verilecek olması olduğuna işaret ederek, “Orman parklarına çadırlar, karavanların yanı sıra lüks çadır, bungalov inşa edilebiliyor. Birçok tesisin önü açılıyor” dedi. 

Ekosistem Bozuluyor
Buralarda bodrum ve çatı da dahil olmak üzere üç buçuk katlık tesisler de yapılabileceğini aktaran Atmış, şunları kaydetti: “Tesisler, ormanın betonlaştırılması, yapılaştırılması yani ekosisteminin bozulmasının mümkün hale getirilmesidir. Halka yeni bir hizmet sunmaktan öte işletmecilere ormanlardan yeni bir rant sağlanmasının önü açılmış oluyor.

Orman alanlarının biraz daha yapılaştığını göreceğiz. İşletmecilerin kârlarını artırmak için lokanta, düğün salonu gibi çeşitli tesisler kurduklarını göreceğiz. Daha önce insan istilasına uğramamış orman alanları da bu şekilde birilerinin eline geçecek ve orayı artık orman idaresi değil işletmeci yönetecek.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/her-ilde-millet-ormani_191144.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!