Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'HES'lere Hayır' Dediler, Çevre Cezası Yediler

Artvin'den Sinop'a kadar Karadeniz'deki HES karşıtı kuruluşların davet edildiği miting öncesi Şavşat'ta afiş asan tertip komitesinden 5 kişiye, 'çevreyi kirletme cezası' adı altında 500'er TL para cezası kesildi, 2 kişi gözaltına alındı. Daha önce miting için Hükümet Konağı önüne izin veren Şavşat Kaymakamlığı izni iptal etti, mitingin küçük bir

Radikal Gazetesi
'HES'lere Hayır' Dediler, Çevre Cezası Yediler

Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) üyeleri, 15 Temmuz tarihinde Artvin'in Şavşat ile 20 Temmuz tarihinde de Ardanuç İlçesi'nde, Artvin'den Sinop'a kadar Karadeniz'deki tüm vadi ve derelerin temsilcilerinin katılımıyla ‘HES'lere hayır’ mitingine hazırlanıyor. Miting öncesi Şavşat'ta çalışma yapan DEKAP üyelerinin oluşturduğu tertip komitesi Şavşat Kaymakamlığı’ndan miting ve afiş asmak için izin talep etti.

Kaymakamlık, miting için Hükümet Meydanı’na izin verirken afiş ve pankart asılabilecek yerleri ise sınırladı. Kaymakamlık, izinsiz olarak bazı köy ve kahvelerle kendi ev ve işyerleri önüne mitinge davet pankart ve afişi asan tertip komitesi üyesi Yalçın Koca, Mümtaz Temiz, Onur Özyer, Murat Tokdemir ve Ali Uzun'a, ‘çevreyi kirletme cezası’ adı altında 500’er lira para cezası kesti. İzinsiz afiş asan Onur Özyer ile Yalçın Koca ise polis tarafından gözaltına alınarak haklarında yasal işlem başlatıldı. Cumhuriyet Savcılığı’na sevk edilen iki kişi ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Kaymakamlık, ayrıca hükümet meydanı için verdiği miting iznini iptal etti. Miting, ilçede gösterilen küçük bir alanda yapılacak. Tertip komitesi vatandaşların alana sığmayacağı gerekçesiyle karara itiraz etti.

Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Gürkan, Türkiye’nin tüm su havzalarına kelepçe vurmak için projelendirilen yaklaşık 2 bin 300’e yakın HES projesi olduğunu, başta Karadeniz olmak üzere ülkenin her su havzasının birer birer yağma alanı olarak görüldüğünü belirtti. HES’ lere karşı hukuksal ve toplumsal alanda mücadelelerinin süreceğini vurgulayan Gürkan, “Artvin’de 176 HES projesi yapımı planlanıyor. Bu projelere karşı Şavşat ve Ardanuç’ta HES’lere karşı bir araya geliyoruz. Temmuz sıcağında özgür akışını sürdürmek isteyen tüm dereler iki günlüğüne Artvin’e akacak” dedi.

Düzenleyecekleri mitingler için her türlü prosedürü yerine getirdiklerini ve ‘HES'lere hayır’ mitingleri için yola koyulduklarını ifade eden Gürkan, şunları söyledi:

“Ama bu yolculuktan hoşlanmayanlar da oldu. Hoşnutsuzlar arasında sadece HES'çi firmalar değil ilçenin yöneticileri de yer aldı. Şavşat'ta çalışmanın ilk günlerinde arkadaşlarımız hukuksuz biçimde gözaltına alındı. Bu yöntemle baş edemeyeceklerini anlayınca afiş ve propaganda çalışmaları bahane edilerek arkadaşlarımıza olmadık para cezaları uygulandı. Mitingler için yürüttüğümüz çalışmalara keyfi engeller konulmak istendi, evlerimize astığımız afişlerimize bile çevre kirletme cezası uygulandı. HES’çi şirketler ağaç keserken, hafriyatları gayri sıhhi biçimlerde taşırken, daha önemlisi mahkemelerin verdiği yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen inşaatlarını sürdürürken işlemeyen Çevre Kanunu’nun, doğasını, tarihini, kültürünü kısaca hayatı savunan bizlere karşı işlemesini manidar buluyoruz. Kamu yöneticileri artık HES’çi şirketlerin bölge müdürleri gibi davranmaktan vazgeçmeli, doğanın ve toplumun yanına geçmelidir. Tüm engellemelere rağmen topraklarımızı zenginlerin kar hırsına kurban etmeyeceğiz.” 

ETİKETLER: çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/heslere-hayir-dediler-cevre-cezasi-yediler_81056.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!