Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Hevsel Koruma Platformu: Hevsel’e Sahip Çık

Diyarbakır’da kurulan Hevsel Koruma Platformu, Hevsel’in yapılaşmaya açılmak istenmesine karşı sahip çıkma çağrısı yaptı.

yapi.com.tr
Hevsel Koruma Platformu: Hevsel’e Sahip Çık

Evrensel'in haberine göre, Dicle vadisinin yapılaşmaya ve ticarete açılmasına olanak tanıyan projeyle UNESCO Dünya Miras listesinde yer alan Hevsel Bahçelerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olmasına dikkat çekmek için  bir araya gelen Hevsel Koruma Platformu bileşenleri basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya Hevsel Koruma Platformu’ndan Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası,Maden Mühendisleri Odası, Disk Diyarbakır bileşenleri, Diyarbakır Tabip Odasının yanı sıra bir çok sendika, dernek ve siyasi katıldı.

‘Proje kapsamında yüzlerce ağaç kesildi’

Hevsel Koruma Platformu yaptığı açıklamada Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2013 yılında Dicle Vadisi’nin Silvan yolunu ve tarihi On Gözlü Köprü arasındaki alanı ‘rezerv yapı’ ilan etmesine dikkat çekerek, “Dicle Vadisi Rekreasyon Alanı (Doğa Parkı) ve Ağaçlandırma Alanı Uygulandırma Etabı” projesinin uygulanma aşamasında yüzlerce ağacın kesildiği, On Gözlü Köprüye hiçbir uzman kontrolü olmadan iş makinalarıyla hafriyat dolgusu yapıldığı dile getirildi.

‘Doğaya ve insanlığa karşı işlenmiş suçtur’

Projeyle ekolojik bir alan üzerinde geniş yolların, otoparkların, spor tesislerinin yapılmasının planlandığının söylendiği açıklamada “Böylece gelecekte ticari ve kentsel yapılaşmanın önünü açacak planlama kararlarının alındığı görülmektedir. Bünyesinde birçoğu endemik olmak üzere 184 farklı kuş ve 20’nin üzerinde sürüngen ve kemirgen hayvanı barındıran Dicle vadisinin yok edilmesi doğaya ve insanlığa karşı işlenmiş suç niteliğindedir” denildi.

‘5 bin yıllık tarımsal alan yok edilecek’

Hazırlanan plan ve projeyle 8 bin yıllık doğal ekolojik yapıyı günümüze taşıyan kenti 5 bin yıldır besleyen tarımsal alanın yok edileceği belirtilirken, Hevsel bahçelerinde kentin yoksullarının  tarım yaparak geçimini sağladığı, hazırlanan projeyle kentin yoksul ve mülksüz kesiminin görmezden gelindiği ifade edildi.Platform  kamuoyuna Hevsel’e sahip çıkma çağrısı yaparken, ekolojik tahribata neden olan projenin durdurulmaması halinde her türlü demokratik yol ve yöntemlerle mücadele edeceklerini duyurdu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/hevsel-koruma-platformu-hevsele-sahip-cik_157642.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!