Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Hibe Arsaya Zorlanıyor

Çekmeköy ile Şile arasında yer alan ve 3. Boğaz Köprüsü’nün yakınından geçecek olmasıyla bir anda değerlenen Yenidoğan, 2 yıl boyunca İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “Genel imar planlarını yeniden düzenleyeceğim” diyerek projeleri durdurmasıyla inşaat mezarlığına dönüşmüştü ancak beklenen planlar 10 gün önce çıkarıldı.

Gazete Vatan
Hibe Arsaya Zorlanıyor

STRONG>İmar planı çıktı, inşaat mezarlığı Yenidoğan’da vinçler yeniden çalışıyor ama...

Çekmeköy ile Şile arasında yer alan ve 3. Boğaz Köprüsü’nün yakınından geçecek olmasıyla bir anda değerlenen Yenidoğan, 2 yıl boyunca İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “Genel imar planlarını yeniden düzenleyeceğim” diyerek projeleri durdurmasıyla inşaat mezarlığına dönüşmüştü ancak beklenen planlar 10 gün önce çıkarıldı. Bölgede proje üreten 118 müteahhitin yüzde 70’inin iflasıyla sonuçlanan bu sürecin ardından yeni imar planıyla projelerde vinçler kaldığı yerden yeniden çalışmaya başladı. Ancak bu sefer de yeni imar planında emsalin 3’ten 1’e indirilmesi, bölgede projesini tamamlama noktasına gelmiş firmalar için tapu sorununu ortaya çıkardı.

Firmaların geçen 2 yılda milyarlarca liralık zararı olduğunu belirten mağdur firmalardan Yazıcı İnşaat’ın sahibi Recai Yazıcı, “Asıl sorun projesini tamamen bitirenlerde. Örneğin inşaat firması eski plana göre 80 konut yapmış, yeni planda emsal 3’ten 1’e inince belediye ’Senin aslında 30 daire yapman gerekiyordu. Aradaki 50 dairelik farkın bedeli kadar arsa al, bize bağışla, ancak o zaman tapu veririm’ diyor. Firmalar zaten 2 yıldır zor durumda, binasını da yıkamayacağına göre, bir de üzerine böyle bir yükü yüklenemez, batar” diye konuştu.

Tek projeden 60 milyon TL zarar ettik

2 yıl boyunca defalarca Büyükşehir Belediyesi’ne gidip yeni imar planının çıkmasıyla ilgili görüştüklerini, ancak ’Hallolacak’ ve 'Çalışıyoruz’ kelimelerinden farklı bir şey duymadıklarını anlatan Yazıcı, “En son 2010’a girerken ’Bu yılbaşında kesin olacak’ dediler ancak bunun üzerinden bile 5 ay geçti” dedi. Kendilerinin de Life Towers projesiyle bölgenin 1.000 daireli en büyük projesini hayata geçirme planıyla 2 yıl önce yola çıktıklarını söyleyen Yazıcı, “İnşaatlar durdurulduğunda biz 9 kata kadar çıkmıştık. Şimdi yeni emsallerle sadece 7 katlı 300 daire yapabiliyoruz. Çatısını koyup bırakacağız. 700 dairelik zararla birlikte şimdiye kadar 60 milyon TL kaybettik” dedi.
Life Towers, Orkide Evleri olarak 1 ay sonra satışa çıkıyor

Yenidoğan'daki en büyük konut projesi olan Life Towers projesi, emsali 1’e indiren yeni imar planıyla 'towers’ olmaktan çıkıyor. 7 katlı olacak ve projesi yeniden hazırlanmakta olan Life Towers’ın yeni isminin Orkide Evleri olacağını ve 1-1.5 ay sonra yeniden satışa çıkarılacağını söyleyen Yazıcı İnşaat’ın sahibi Recai Yazıcı, “2 yıl önce eski planında toplamda 1.100 daire olacak projenin 350 dairelik ilk etabında yaklaşık 150 dairenin satışı çok kısa bir sürede tamamlanmıştı. Fiyatların 80 ile 140 bin lira arasında değiştiği proje fiyat avantajıyla dikkat çekmişti. Ancak plansızlıkla inşaatlar durunca, müşterilere paralarını iade ettik” dedi. Bölgede Dumankaya, Nazar İnşaat, M2 İnşaat ve Çolakoğlu İnşaat’ın aralarında sayılabileceği pek çok firma proje üretmeye başlamıştı.

‘500 dönümde Türkiye’nin en büyük AVM projesine imza atmayı hedefliyoruz’

Petrol işiyle ilgilenen ancak ismini açıklamak istemediği bir Türk şirketiyle ortak olarak Paşaköy’ün bağlantı yollarının geçtiği Sancaktepe’de büyük bir proje başlatmayı planladıklarını belirten Yazıcı şöyle devam etti: “500 bin metrekarelik dev bir arsada birlikte bir proje üretmek için harekete geçtik. Önce toplamda 1.500 dönüm olan bölgede dağınık bir halde bulunan, toplamı 500 dönümü bulan arsalarımızı biraraya getirecek imar çalışmasını yapacağız. Şu anda tarla olarak geçen bu bölümde Türkiye’nin en büyük alışveriş ve yaşam merkezini kurmayı hedefliyoruz. Bu yıl imar planı sonuçlanırsa, 2011’de faaliyete geçmeyi planlıyoruz.”

Belediye neden imar planını çıkarmadı?

Normal şartlarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bir beldenin nerede ne yapılacağını gösteren 1/5000’lik imar planlarını 2 yıl içinde o beldenin belediyesine göndermek zorunda. O zaman belde belediyesi de daha detaylı olan 1/1000’lik planları hazırlayıp buna göre ruhsatları verebiliyor. Eğer Büyükşehir Belediyesi bu planları 2 yıl içinde vermezse, belde belediyesi planları kendi imkanlarıyla hazırlatıp ruhsatları verme yetkisine hukuken sahip bulunuyor. Yenidoğan Beldesi de firmalara zamanında ruhsatları bu yolla vermiş ve ruhsatı alan firmalar projelere başlamış. Fakat 2 belediye arasındaki bu anlaşmazlık, Kasım 2007’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin firmalara “1 ay zaman tanıyın, imar planlarını biz yeniden düzenleyene kadar inşaatları durdurun” demesiyle sıkıntılı bir sürece dönüşmüş. Büyükşehir Belediyesi’nin o günden bugüne kadar planlar üzerinde ’çalıştığını’ söylediği ifade ediliyor. Sektörde ise ilçede yer alan 3. köprünün geçiş noktasındaki Paşaköy’de değeri 1 milyar doları bulan 3.5 milyon m2’lik araziler için rant kaygısı duyulduğu konuşuluyor.

dipNOT

Emsal, arsaya ne kadar inşaat yapılabileceğini gösteriyor. İnşaat alanının arsa alanına bölünmesiyle çıkıyor. 10 bin metrekare arsada 3 emsal verilmesi, 30 bin metrekarelik inşaat yapılması anlamına geliyor.
 

ETİKETLER: firma proje
http://www.yapi.com.tr/haberler/hibe-arsaya-zorlaniyor-_78931.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!