Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Hilmi Uytun: Gelecek Camda

Häfele Türkiye, Uluslararası Yapı 2009 İstanbul Fuarı’na geniş ürün gamını yansıtan bir standla katıldı. Sektöre, neredeyse haftada bir yeni bir ürün sunduklarını vurgulayan Häfele Türkiye Genel Müdürü Hilmi Uytun, camın öne çıkmasını "Gelecek on yılın ana malzemesinin cam olacağına inanıyoruz" sözleriyle açıklıyor.

yapi.com.tr
Hilmi Uytun: Gelecek Camda

Häfele Türkiye, Uluslararası Yapı 2009 İstanbul Fuarı’na geniş ürün gamını yansıtan bir standla katıldı. Kapı ve mobilya donanımlarından özel ürün çeşitlerine kadar geniş bir yelpazeye yayılan Häfele ürünleri arasında bu yıl öne çıkanlar ise cam bileşenleriydi. Sektöre, neredeyse haftada bir yeni bir ürün sunduklarını vurgulayan Häfele Türkiye Genel Müdürü Hilmi Uytun, camın öne çıkmasını "Gelecek on yılın ana malzemesinin cam olacağına inanıyoruz" sözleriyle açıklıyor. Häfele Türkiye'nin atılımlarını sürdüreceğini ve yılı yüzde 60'lık bir büyümeyle tamamlayacağını açıklayan Hilmi Uytun, ihracatın toplam ciro içindeki payının ise iki yılda yüzde 25'lere gelmesini hedeflediklerini özellikle vurguluyor. 

MesutT: Yılın neredeyse yarısını geride baktık. Ekonomide genel bir karamsarlık havası hakim. Siz ne düşünüyorsunuz?

Biz, tam tersine çok iyimseriz. Krizde küçülmedik, aksine büyüdük; personel çıkarmadık, aldık ve almaya da devam ediyoruz. Türkiye genç nüfusu ve dinamik yapısıyla sadece krize değil, her şeye çok hızlı tepki veriyor. Türk müteahhitleri, dünya pazarlarında eskisine göre daha aktifler ve krizin olmadığı yerleri önce onlar buluyorlar. Türkiye, yetişmiş insan gücüyle, hemen hemen her alanda inanılmaz bir yer. Bu ülkede yaşıyor ve iş yapıyor olmaktan çok mutluyum.

MesutT: Häfele Türkiye, bir taraftan da mağaza sayını artırma yönünde adımlar atıyor.

Evet, perakende işine girmeye çalışıyoruz; çünkü Türkiye’de bu anlamda çok büyük bir açık var. Bizim sattığımız ürünler, perakende olarak çoğunlukla ulaşılmazdı. Şehir başına franchising veriyoruz, bu şekilde büyümeyi sürdürüyoruz.

MesutT: 2008 yılında bazı komşu pazarlar da Häfele Türkiye’ye bağlandı…

Bu, Häfele tarihinde bir ilk. Häfele, normalde ya o ülkeye gidip bir şirket kurardı, ya da ihracatı merkezden gerçekleştirirdi. Yeni düzenlemeyle, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, Gürcistan, İran ve Irak, bizim ihracat ülkelerimiz oldular. İran ve Gürcistan’da operasyonlara iki ay içinde başlıyoruz. Bu ülkeler için Farsça ve Rusça kataloglar hazırlandı. Bu pazarlarda da franchising yöntemiyle yapılanacağız. Türkiye’deki, mühendisliği tamamlanmış bir yapı; bu nedenle onu oralara taşıyacağız.

MesutT: Saydığınız ülkelere sunacağınız ürün gruplarında farklı bir strateji izleyecek misiniz?

Şu an için böyle bir düşüncemiz yok; zaten pazara o detayda hakim değiliz. Oralara da Türkiye’deki ürünlerimizle gireceğiz. Ama pazarın istemediği bir ürünü satmanız mümkün değil. Eğer bu anlamda bir gelişme olursa, gerekli değişiklikleri yapmak durumundayız.

MesutT: Farsça  katolok sonrasında nasıl tepkiler aldınız?

İnanılmaz tepkiler aldık. 1900 sayfalık bir katalogtan bahsediyoruz; bunun, herhangi bir sektörde bir örneği yok. Ama hazırlayana kadar da saçlarımız beyazladı.

MesutT: Häfele, yeni ürünlerle sürekli şaşırtıyor tüketiciyi. Bu kıvraklığı nasıl sürdürebiliyorsunuz?

Evet, piyasaya neredeyse haftada bir yeni ürün sürüyoruz. Çünkü odak noktamız bu. Biz büyük olmaya çalışmıyoruz; ama hızlı olmak istiyoruz. Eğer büyük olmak hantallığı da beraberinde getirecekse, bu istemediğimiz bir şey. Bizim, müşterimizin ihtiyacı olan ama söylemediği şeyi anlıyor, biliyor ve ona cevap verebiliyor olmamız gerek. Bunu yapabildiğimiz ölçüde başarılıyız. Zaten Türkiye’deki hızlı yükselişin altında da bu yatıyor.



MesutT: Fuara hangi yeni ürünlerle katıldınız?

Cam bileşenleri, cam kayar kapılar, noktasal cam tutucular, iç seperasyonlarda kullanılan paslanmaz fitting’ler, burada tüketicinin beğenisine sunduğumuz ürünler. Geleceğin camda olduğunu düşünüyoruz; çünkü dış cepheler de, kapılar ve mobilyalar da cam. Hem mimari açıdan çok estetik bir malzeme, ışık geçirebilirliği var; hem de günümüz teknolojisiyle kolayca işlenebiliyor. Üzerinde açılar kesilebiliyor, ısı, basınç, darbe dayanımı sağlanabiliyor… Camın, önümüzdeki on yılın ana malzemesi olduğuna inanıyoruz. Biz, ürün programımızı tamamladık; dış cephede ve iç hacimlerde kullanılacak her türlü camla ilgili donanımı pazar hizmetine sunuyoruz.

MesutT: Sürdürülebilirlik, yapı sektörü açısından da en önemli başlıklardan biri haline geldi. Häfele'nin, bu anlamdaki stratejisi nedir?

Artan dünya nüfusu ve toplamda artan refah seviyesi, insanların tüketimini tetikliyor. Ama hammaddelerin bir matematiksel sınırı var; onun üzerine geçemiyor. Mobilya endüstrisinin büyümesi, yonga levha ve VDF ile sürdürülemez bir noktada. Çünkü o kadar ağaç yok. Böyle olunca, petek panellerin mobilyada kullanılması alternatifi gündeme geldi. Aslında zamanında Airbus’larda kullanılmış bir teknoloji bu; ama onu bir mobilyaya adapte etmek ve seri üretime uygun hale getirmek, kenar bandı işlenebilmesini mümkün kılmak ve dayanımını artırmak, bir teknoloji, ek bazı işlemler gerektiriyor. Bir de bunları bağlayabilmek için özel fitting’ler gerekiyor, ki biz onları geliştirdik. Şu anda en hızlı büyüyen ürün segmentlerimizden biri. Çünkü petek panel, doğası gereği içi boş kağıt bir doku olduğu için hafif. Kocaman dolabı iki kişi kaldırabiliyor, taşıması kolay, seri imalata ve montaja da uygun. Ayrıca içerdeki klimatize edilmiş havayı korumak için geliştirilmiş kapı altı giyotinlerimiz, fitillerimiz var. Bunlar, enerji tüketimini azaltan çözümler. Alt alta eklediğiniz zaman, ekolojik yapıyı destekleyen 200’ün üzerinde ürün sunuyoruz.

MesutT: Yapı sektörünün standartlaşmakta olduğunu söyleyebilir miyiz?

Biz, gayrimenkul sektöründe neredeyse tüm yolların kesiştiği bir yerdeyiz. Ya uygulayıcılar, ya proje firmaları, ya yükleniciler, ya da iç mimarlarla çok yakın bir ilişki içindeyiz. Sektörün nabzını çok iyi ölçebiliyoruz. Yeni standarlardan son derece memnunum. Üç – dört yıldır her fırsatta söylüyorum, öyle bir verimsizliğe sebep oluyordu ki standartların olmaması... Kapının ölçüsü yok; bitmiş kapıya ölçü alıyorsunuz, dönüp ona uygun imalat yapıyorsunuz, en küçük bir değişiklikte kapılar tekrar üretiliyor, git gel, git gel... Bu, anormal bir verim kaybı. Isı yalıtımıyla ilgili, ölçülerle ilgili standartlar koyulmaya ve uygulanmaya başlandı. Elbette bazı şeyler pratikte daha net görülecek. Bunun, üretimden gelip son kullanıcıya kadar bir dalga etkisi olacak.

MesutT: 2009’un geri kalanıyla ilgili düşünceleriniz nedir?

Yılı yüzde 60’lık bir büyüme ile tamamlayacağız. Türkiye’de en büyük dağıtıcı olduğumuzu söyleyebiliriz. Bu işi, 120 kişilik bir ekiple yapıyoruz. 2008’de yüzde 80 büyümüştük, hedefimiz bu yıl onun üzerine bir yüzde 60 daha eklemek. Bu, ihracat hariç beklentimiz. Türkiye, Hafele’nin Ortadoğu’daki ihracat üssü olacak. İhracatın, toplam ciromuz içindeki payının iki yıl içinde yüzde 25 gibi bir orana gelmesini hedefliyoruz.

http://www.yapi.com.tr/haberler/hilmi-uytun-gelecek-camda_69070.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!