Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Hitit Surları Ayağa Kaldırılıyor

Çorum’un Boğazkale İlçesi’nde, Hitit Medeniyeti’nin başkenti olarak bilinen Hattuşa Örenyeri Aşağı Şehir Bölgesi’ndeki 2 Hitit surunun ortaya çıkar

NTV-MSNBC



b>Çorum’un Boğazkale İlçesi’nde, Hitit Medeniyeti’nin başkenti olarak bilinen Hattuşa Örenyeri Aşağı Şehir Bölgesi’ndeki 2 Hitit surunun ortaya çıkarılmasına yönelik çalışmalar gelecek yıl tamamlanacak.

Alman Arkeoloji Enstitüsü adına kazı çalışmalarını yürüten arkeolog Jürgen Seeher, yaptığı açıklamada, deneysel arkeoloji yapmak amacıyla başlattıkları ‘Hitit Surlarını Ayağa Kaldırma Projesi’ sayesinde Çorum turizminin canlanacağını söyledi.

Surların yapımı için gerekli kerpiç tuğlaları 60 işçi ve 15 öğrenciyle ürettiklerini belirten Seeher, “Geçen yıl 14 bin kerpiç tuğla ürettik, bu yıl da 30 bin kerpiç tuğla üretmeyi hedefliyoruz. Surlar, 70 metre uzunluğunda bir alana yaklaşık 10 metre yüksekliğinde inşa edilecek” dedi.
Surların gelecek yılın kazı sezonu sonunda tamamen ortaya çıkarılmış olacağını ifade eden Seeher, “Bu çalışmayla Hititlerin, 3 bin 500 yıl önce 6,5 kilometrelik alanı surlarla kaplamak için ne kadar zaman ve insan gücü harcadıklarını ortaya çıkarabileceğiz. Kerpiç, kötü hava şartlarında eriyor. Bu nedenle Hititlerin kerpiç üretiminde sıcak ve yağışsız geçen Temmuz ve Ağustos aylarında çalışabildiğini öğrendik. Kerpiçleri korumak için Hititlerin kullandığı yöntemleri de araştırıyoruz. Bölgeye yakın su kaynakları yok. Hititlerin kerpiç üretimi için bölgeye nasıl su getirdikleri de bizim için bir araştırma konusu” diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/hitit-surlari-ayaga-kaldiriliyor_15279.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!