Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Hizmet ve İnşaat Sektöründe Yavaşlama İstihdamı Vurdu

Ekonomide sanayi çarklarının yavaşlaması ve büyüme hızının düşmesi işsizliği artırdı. İşsizlik geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.2 puan arttı. 2008 Haziran döneminde yüzde 9 olarak açıklanan işsizlik oranını inşaat ve hizmetler sektöründeki işsizler tetikledi. Hizmetler sektörü 84 bin işsiz, inşaat sektörü ise 37 bin işsiz verdi.

Referans Gazetesi
Hizmet ve İnşaat Sektöründe Yavaşlama İstihdamı Vurdu

Büyüme ve sanayi üretimindeki yavaşlama istihdamı da etkiledi. Özellikle inşaat sektöründeki durgunluk istihdamı da etkiledi ve bu sektörde işsiz kalanların sayısı arttı. Hizmet sektöründeki işsizliğin artışı da dikkat çekti.
 
Ekonomide sanayi çarklarının yavaşlaması ve büyüme hızının düşmesi işsizliği artırdı. İşsizlik geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.2 puan arttı. 2008 Haziran döneminde yüzde 9 olarak açıklanan işsizlik oranını inşaat ve hizmetler sektöründeki işsizler tetikledi. Hizmetler sektörü 84 bin işsiz, inşaat sektörü ise 37 bin işsiz verdi. Hizmetler sektöründe geçen yılki işsiz sayısı 879 bin iken bu yıl 963 bine ulaştı.

Hizmetler sektöründeki işsizlik oranının artmasında, iç talebin daralması ile zora giren ve kapanan şirketler etkili oldu. Zor bir yıl geçiren ve yılın ikinci çeyreğinde sadece yüzde 0,9 oranında büyüyen inşaat sektörü haziran döneminde yeni istihdam da yaratamadı. Sanayi sektöründe işsiz kalanlar geçen yıla göre değişim göstermedi. Tarımdaki işsizlik oranı da bu seneki kuraklığın etkisiyle artış gösterdi ve 145 bin kişiye ulaştı. İşsiz sayısındaki artışa karşılık istihdam edilenlerin sayısı da arttı.
 
Orta vadede düşmeyecek

Yılın geri kalanında büyüme ve sanayi üretimine ilişkin olumsuz beklentiler, işsizlik probleminin devam edeceği yönünde olumsuz sinyaller de veriyor. Yıllardır çözülemeyen işsizliğin, durgunluğun da etkisiyle kronik seviyesi olan yüzde 9'lardan daha da yukarı çıkması muhtemel görünüyor.

Geçen aylarda açıklanan Türkiye ekonomisinin 3 yıllık yol haritası "Orta Vadeli Program"da bile hükümetin işsizlikte yakın bir dönemde çözüm bulamayacağı ifadesi yer almıştı. İşsizlik öngörüleri beklentileri karşılamaktan uzak olan programda 3 yıl içinde sadece 1.3 milyon kişiye yeni istihdam yaratılması öngörüldü. Programın hedeflerine göre işsizlik 2009'da yüzde 9,8 olacak. 2010 ve 2011 yıllarında ise yüzde 9,7'nin altına düşemeyecek. Yani işsizlik sorunu yakıcı olarak varlığını korumaya devam edecek. Artık giderek yapısal bir sorun haline dönüşen işsizlik, önümüzdeki dönemde 2001 krizi öncesindeki yüzde 7'lik işsizlik oranının da yakalanamayacağının bir göstergesi haline geliyor.
 

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/hizmet-ve-insaat-sektorunde-yavaslama-istihdami-vurdu_63727.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!