Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Hollanda'da Sürdürülebilir Bir Konut Projesi

Hollanda'nın Utrecht şehrindeki 1.000 konutluk sürdürülebilir yapı kompleksi "Mark"ın 2023 yılında tamamlanması öngörülüyor. Projede sera, ortak kullanım mekanları ve bisiklet park alanları bulunuyor.

yapi.com.tr
1 Hollanda'da Sürdürülebilir Bir Konut Projesi

Mark isimli sürdürülebilir konut projesinde, 3 blokta 1.000'den fazla daire yer alıyor. Komplekste yaşayanların kendi ürettikleri sebze ve meyveleri tüketecek olması projenin en ilginç yönlerinden biri. Projede, Architekten Cie, Geurst&Schulse, bir grup geliştirici ve Darius Reznek'in ortak olduğu Karres Brands tasarım firması yer alıyor.

Projede; konutların ön cephesindeki küçük bölümde sebze, alt kattaki avluda yer alan iç bahçede de meyve yetiştirilebilecek. Tercihe göre sebzeler çatıda yer alacak seradan da alınabilecek. Otomobilden çok bisikletlerin park edilebileceği şekilde tasarlanan otoparkta kültür balıkçılığı da yapılabilecek. Bir grup kentli çiftçi, çatıdaki restoranda kullanılacak malzemeleri üreten seraları yönetecek. 3.500 bisiklet kapasiteli park alanı dışında kalan alanda meyve da yetiştirilecek. Ayrıca, konutlarda yaşayanların gıda üretiminden oluşacak karbon ayak izini azaltmak için de çalışmalar yapılıyor.

Tasarımcıların, proje içindeki dolaşım alanı seçeneklerini tekrar düşünmesiyle, zemin katında bitkiler için daha fazla alan yaratılmış. Çoğu zaman çok katlı binalar inşa edilirken, park alanı ile fazla uğraşıldığına dikkat çeken tasarım firması; kompleksin tren istasyonuna yakınlığı, Utrecht'in bisiklete binmeye çok uygun olması gibi etkenlerle burada oturanların çoğu zaman arabalarına ihtiyaç duymayacaklarını belirtiyor. Yine de, elektrikli araçların kullanılacağı 200 adetlik araç paylaşım hizmeti de projede yer alıyor.

Görsel kaynak: Architekten Cie/Studio A2/Vero Visuals

Sitede yaşayanların, üretim ve beslenme aktiviteleri ile bir araya gelmesi hedefleniyor. Her konutun kendi balkonu olmasına rağmen site sakinleri tüm seralara ulaşabilecek ya da ortak hobi bahçesinde kendi parsellerinde üretim yapılabilecek. Mekan kurgusu ayrıca insanlara farklı yollardan da iletişim kurmaları için fırsat verecek. Çok katlı yapılar, ortak katların etrafını çevreleyen küçük mahallelerle de bölünüyor. Yeşil alanların yanısıra projede, yaşayanların daha fazla alana ihtiyaç duyduklarında kullanabilecekleri, büyük mutfakların olduğu alanlar, ortak oturma odaları, çalışma alanları ve diğer toplanma alanları da yer alıyor.

Geliştiriciler, projeyi karbon nötr hale getirmek, tüm dairelere yeterli güneş enerjisi üretmek için, çatıdaki alanlarını kullanmak üzere yakındaki otoparklarla işbirliği yapmışlar. 2023'te tamamlanacak projede konutlar farklı kullanıcı tiplerine hitap edecek. Projenin büyük bir kısmı düşük ve orta bütçeli sosyal konutlardan, yaşlı bakım evlerinden oluşacak. Yaşlı sakinler ortak avlunun yanında yaşayacak, fizyoterapist ve doktor hizmetlerine kolayca ulaşabilecek ve kendi dairelerinde gerekli hizmetleri alabilecekler.

Görsel kaynak: Architekten Cie/Studio A2/Vero Visuals

Bu tür çok katlı yapılar, mimarların hem sürdürülebilirlik hem de asansörde komşuları görmekten daha fazla sosyal etkileşimde bulunabilmek için yaygınlaşmasını arzu ettikleri bir model. Projenin ortakları, gökdelenlerin ya da yoğun kent yaşamının tekrar değerlendirilmesi için çok işlevli olması gerektiğini, 100. kattaki izole yaşamların yalnızlığı ve komşularını tanımamanın asosyalliği üzerine de düşünmek gerektiğini vurguluyor.

Fastcompany'den Adele Peters'in haberinden derlenmiştir. Ana görsel kaynak: Vero Visuals

http://www.yapi.com.tr/haberler/hollandada-surdurulebilir-bir-konut-projesi_170601.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • muhteşem YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!