Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Hrant Dink'in Mahallesinden Bir Başvuru

Cami yaptırma derneği, Malatya'da Hrant Dink'in doğduğu mahalledeki tarihi Ermeni kilisesini restore ettirmek için başvurdu.

Radikal Gazetesi
Hrant Dink'in Mahallesinden Bir Başvuru

Hrant Dink, Malatya’da Çavuşoğlu Mahallesi’nde doğdu. Bir zamanlar Ermeniler ve Alevilerin iç içe yaşadığı mahallenin tarihi kilisesi (üstte). Fotoğraf: Yasemin USLU / AA

Cami yaptırma derneği, Malatya'da Hrant Dink'in doğduğu mahalledeki tarihi Ermeni kilisesini restore ettirmek için başvurdu.

Malatya Çarmuzu Kaynarca Mahallesi Tepebaşı Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği, Çavuşoğlu Mahallesi’nde bulunan Ermeni Taşhoran Kilisesi’ni restore etmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurdu.

Dernek Başkanı Latif Yıldırım’ın verdiği bilgiye göre kilisenin dernek eliyle restorasyonu kararı aslında 2009 başında alındı. Dernek, konuyu sivil toplum örgütleri ve kentte yaşayan gayrimüslimlerle de paylaştı. 2010 yılıyla birlikte proje adım adım ilerledi. Dinler arası hoşgörü ve diyalog olması gerektiği fikrinden yola çıktıklarını ifade eden Yıldırım, Avrupa’da çok sayıda cami bulunduğunu hatırlattı. Yıldırım çalışmalarını anlattı:

Taşhoran Kilisesi, Osmanlı döneminde inşa edilmiş. Bu da ne kadar hoşgörülü ve inanç özgürlüğünün olduğu bir kültürden geldiğimizi gösteriyor. O zaman insanlar bir arada yaşıyor, ibadetlerini özgürce yapıyorlardı. Bu, bugün de oluyor ve olmalı da. Kültür Turizm İl Müdürlüğü aracılığıyla Bakanlığa müracaatımızı yaptık. Şu aşamada önümüzde bir engel görünmüyor. Sivas Koruma Kurulu’nun da gözetiminde önce kilisenin kapısı açılacak ve restore bedeli çıkarılacak, ardından çalışmalar başlayacak. Restorasyon Malatya Belediyesi’nin desteği ile yapılacak.”

Malatya Kültür ve Turizm İl Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu başvuruyla ilgili tüm yazışmaları yaptıklarını söyledi:

“Kilise yerinin üçte biri belediyeye, üçte ikisi Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne ait. Sonuç raporu hazırlandı. Sonuç raporunda belediyeye ait olan kilisenin yerinin üçte birinin kesinlikle devredilmesi gerekiyor. Ayrıca projeyi Sivas Bölge Kurulu’na gönderdik. Projenin kurul tarafından kabul görmesi ve belediyenin hissesini devretmesiyle kilise restore edilebilecek.”

‘Takip edeceğiz’

Kabahasanoğlu, “Kent içindeki kilisenin taş ve duvarlarının sağlıklı olduğunun farkındayız. Restorasyonun yapımının çok kolay olduğunu da biliyoruz. Umarım kent merkezindeki kilise, diğer tarihi eserler gibi aslına uygun onarılır. Bununla ilgili takiplerimizi sürdürüyoruz” dedi. (aa)

Kapı pencere kapalı...

Ermeni Taşhoran Kilisesi’nin restore edilmesini isteyenler arasında, Hrant Dink de vardı. Silahlı saldırı sonucu katledilen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, Malatya’nın Çavuşoğlu Mahallesi’nde doğdu. Dink’in hayatının ilk yıllarını geçirdiği mahallede bulunan kilisenin 18. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor.

Zaman içinde kilisenin ahşap kubbesi çökmüş ve kitabeler okunmayacak hale gelmiş. Binanın kapısı ve pencereleri taşlarla örülmüş. Hrant Dink, doğduğu mahalleyi 2002’de ziyaret ederken kiliseye uğradığında restore edilmesi gerektiğini söylemişti.

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/hrant-dinkin-mahallesinden-bir-basvuru_77880.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!