Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Dikkat Ajans Var!

Hünkar Kasrı, ''Otağı Hümayun Kültür Merkezi'' Olarak Tartışmalı Bir Şekilde Açıldı

Hünkar Kasrı olarak inşa edilen Otağı Hümayun Kültür Merkezi'nin açılış töreni gerçekleştirildi. Açılış töreninde konuşan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Avdagiç, Osmanlı'nın kıymetli eserlerinden olan Otağı Hümayun'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın önemli restorasyon çalışmalarından bir tanesi olduğunu

yapi.com.tr / AA
Hünkar Kasrı, ''Otağı Hümayun Kültür Merkezi'' Olarak Tartışmalı Bir Şekilde Açıldı

Fotoğraf: Ahmet Dumanlı

Hünkar Kasrı olarak inşa edilen Otağı Hümayun Kültür Merkezi'nin açılış töreninde konuşan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Avdagiç, 2010 yılının son bir kaç gününün yaşanmasına rağmen, şehrin tarihi dokusunu tamir etme çalışmalarının 2011 yılının bir kaç ayında da devam edeceğini dile getirdi.

Avdagiç, bugün açılışı gerçekleştirilen, Osmanlı'nın kıymetli eserlerinden olan Otağı Hümayun'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın önemli restorasyon çalışmalarından bir tanesi olduğunu ifade ederek, mimari özellikleri ile müze niteliği taşıyan bu yapının uzun yıllar boyunca metruk bir halde olduğunu kaydetti.

Avdagiç, Osmanlı Ordusu'nun Batı'ya yapacağı seferlerden önce ordunun toplandığı alanda Hünkar Kasrı olarak inşa edilen Otağı Hümayun'un, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) işbirliği ile onarıldığını belirterek, üniversitenin kültür-sanat faaliyetlerinde kullanılmaya uygun bir mekana dönüştürüldüğünü bildirdi. Binanın, 2. Bayezit döneminde Vezir Davut Paşa tarafından yaptırıldığından Davut Paşa Kışlası olarak da bilindiğini söyleyen Avdagiç, yapının, Osmanlı padişahları sefere çıkmadan önce padişahların konakladığı mekan olarak kullanıldığını belirtti.

Avdagiç, ''Kültürel mirasımızı korumak ve geleceğe aktarmayı vazife olarak gören bizler, bu görevi başarıyla tamamlamanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Şehrimize çok güzel ve nadide bir kültür sanat mekanı kazandırmış olmaktan fevkalade mutluyuz'' dedi.

Avdagiç restorasyon çalışmalarındaki desteklerinden dolayı Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü İsmail Yüksek, üniversite mensuplarına ve yapının restorasyon işinin başında bulunan Yüksek Mimar Kemal Selçuk Bilge'ye teşekkürlerini iletti.

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek de, İstanbul'un, şehre dinamizm kazandıran kişisel etkinliklerin yeşerdiği 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilen bir dünya konumunda olduğunu dile getirdi.

Yüksek, doğu ve batıyı sadece tarihi ve coğrafi olarak değil ruhuyla da birleştiren İstanbul'un, sunduğu eşsiz zenginliği ve stratejik konumu ile herkesin zihninde ve fikrinde ayrı bir yer taşıdığını ifade ederek, üniversite olarak tarihi yapılara verdikleri önemi, tarihi yapılarda çağdaş eğitim olarak üniversite sloganı haline getirmelerinin de kendilerinin bu konudaki hassasiyetlerini göz önüne serdiğini kaydetti.

Mimari özellikleri ile başlı başına müze özelliği taşıyan Otağı Hümayun'un prestij mekan olarak üniversitelerin ve ziyaretçilerin hizmetine açılmasının amaçlandığını bildiren Yüksek, eserin yapısal restorasyon uygulamalarından sonra İstanbul'un sosyal ve kültürel merkezlerinden uzakta bulunan Davutpaşa Kampüsü'nde ihtiyaç duyulan sanat etkinlikleri, anma toplantıları ve müzik hizmetlerinin yapılacağı bir mekan olarak kullanılması ve kültür sanat faaliyetlerinin dönüştürücü etkisiyle 'cazibe merkezi' haline getirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Avdagiç ve Rektör Yüksek, restorasyon danışmanlığındaki başarılı çalışmalarından ötürü, Doç. Dr. Berin Alper, Doç. Dr. Nüket Tuncer ve Yard. Doç. Dr. Faruk Tuncer'e plaket verdi.



Restorasyon 350 gün sürdü

Otağı Hümayun'un restorasyon çalışmalarının başında bulunan Yüksek Mimar Kemal Selçuk Bilge, AA muhabirine yaptığı açıklamada, restorasyon çalışmalarının yaklaşık 350 gün sürdüğünü, toplamda 27 kişinin çalıştığını belirterek, yapının önceden hapishane olarak kullanıldığını, orijinal demir kapılarının söküldüğünü, 1927 yılında ki onarımda kubbeye yaklaşık 20 tona yakın, üst tonozlara ise 17 tona yakın yük bindirildiği için, betonla sıvanın tüm iç duvarları ve kurşun taklidi sıvayla sıvanan kubbe ve üst tonozların temizlendiğini anlattı.

Bilge, yaklaşık 650 metre kare alana yayılan sıva ve beton döküm kalıntılarının söküm işinin 90 günde tamamlandığını kaydederek, kubbelerin üzerindeki beton söküldükten sonra, yerine orijinaline uygun çamur sıva altlık yapıldığını bildirerek, kubbeye 15 ton ve diğer üst tonozlara 13 ton kurşun kaplanmasının 76 günde tamamlandığını ifade etti.

Yapı zemininin orijinaline uygun el yapımı klasik altıgen döşeme taşı ile kaplanıldığını söyleyen Bilge, üst mekanda kalan son çiniler örnek alınarak, İznik Vakıf Çini'sine çini yaptırıldığını kaydetti.


Fotoğraf: Ahmet Dumanlı

''Hünkar Kasrı'nın mutlaka İnsan Hakları Müzesi'ne dönüştürülmesini istiyoruz''

Diğer yandan Hünkar Kasrı'nın kültür merkezi olarak açılmasını protesto eden DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, ''DİSK olarak, Hünkar Kasrı'nın mutlaka İnsan Hakları Müzesi'ne dönüştürülmesini istiyoruz'' dedi.

Çelebi, Yıldız Teknik Üniversitesinin Davutpaşa Yerleşkesi'nde Otağ-ı Hümayun Kültür Merkezi olarak açılışı gerçekleştirilen Hünkar Kasrı önünde yaptığı açıklamada, 12 Mart 1971 askeri darbesinin ardından ilericilerin, devrimcilerin ve sosyalistlerin hapishanelere doldurulduğunu ifade ederek, ''Dev-Genç Davası''nın İstanbul duruşmalarının Otağ-ı Hümayun'da başladığını ve sürdüğünü anlattı. Çelebi, 12 Eylül askeri darbesinin ardından da 10 binlerce kişinin hapishanelere atıldığını dile getirerek, dönemin DİSK Genel Başkanı Abdullah Baştürk ve Yürütme Kurulu üyelerinin de günlerce Otağ-ı Hümayun'da kaldıklarını söyledi. Çelebi, ''DİSK olarak, Hünkar Kasrı'nın mutlaka İnsan Hakları Müzesi'ne dönüştürülmesini istiyoruz'' dedi. 

http://www.yapi.com.tr/haberler/hunkar-kasri-otagi-humayun-kultur-merkezi-olarak-tartismali-bir-sekilde-acildi_84731.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!