Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İETT Sitesi Sakinlerinden Belediyeye Tepki

Zeytinburnu Belediyesi, İstanbul Zeytinburnu’nda bulunan İETT Sitesi sakinlerine, kentsel dönüşüm kapsamında evlerini boşaltmaları için 3 gün süre verdi. Kendilerine yer gösterilmeden ve kira desteği verilmeden evlerinden çıkmaları söylenen yurttaşlar belediyeye tepkili.

yapi.com.tr
İETT Sitesi Sakinlerinden Belediyeye Tepki

İstanbul Zeytinburnu’nda bulunan İETT Sitesi sakinlerinin, binalarının riskli olduğu gerekçesiyle kentsel dönüşüm kapsamında evlerini 3 gün içinde boşaltmaları istendi. Toplam 10 blok ve 252 haneden oluşan İETT Sitesi’nin yalnızca 3 bloğunun boşaltılması istenirken, yurttaşlar kendilerine yer gösterilmeden ve kira desteği verilmeden bu kararın alınmasına tepkili. Bölge sakinleri kendilerine yeterli süre ve destek verildikten sonra, yalnızca 3 bloğun değil 10 bloğun tamamının boşaltılmasını istiyor.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre; İETT Sitesi sakinlerinden Mehmet Us, “Biz kendi rızamızla 5 yıl önce bir araya gelip kentsel dönüşüm için girişimde bulunmuştuk. Fakat buradaki insanların kendi binasını yıkıp masraflarını cebinden karşılayabilecek ekonomik gücü yok. Bunun için ihtiyacımız olan şey bir miktar imar artışı. Ama geçmiş dönemdeki Belediye Başkanı Murat Aydın, bizlere imar artışı vermeyeceğini söyledi. Bunun üzerine biz bekleme sürecine girdik. Son yerel seçimlerden önce bize birtakım sözler verildi. Bu sözlerin sonucu emsalimiz artırıldı fakat 7 bin metrekare yeşil alan kesintisi yapıldı. Bunun sonucunda Bakanlığa itiraz ettik. Bakanlık şu anda bu itirazı inceliyor, karar çıkmak üzere. Biz buradan çıkmayalım demiyoruz. Bize biraz müsaade edilsin, karar çıksın. Daha sonra belirlenen firma ile görüşelim, değerlendirelim. En geç Haziran’a kalmadan da buradan çıkalım. Biz zaten 5 senedir bunu bekliyoruz. 5 yıldır bize en ufak bir hareket izni verilmediği için biz şu an hala bu binalarda oturuyoruz” dedi.

Binalarından karot numunesi aldırdıklarını söyleyen Us, “Bir müteahhitle sözleşme imzaladık ama imar artışı bize inatla verilmediği için bir adım kıpırdayamadık” ifadelerini kullandı.

İETT Sitesi sakinlerinden Kamil Özcan ise “10 bloğunda aynı anda boşaltılmasını istiyoruz. Parçalanmak veya bölünmek istemiyoruz. 7 bloğun ne zaman çıkacağı belli değil” dedi.

Belediyeden açıklama
Zeytinburnu Belediyesi’nden yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: “İETT Kooperatifi Blokları, 10 Blok ve 252 daireden oluşmaktadır. Konutların malikleri ve yönetimi uzun yıllardır konutlarının yeniden yapımı konusunda özel sektör müteahhitleri ile görüşmelerini sürdürmektedirler. Bu kapsamda; yine malikler tarafından 2017 yılında 6306 sayılı Kanun'un getirdiği avantajlardan yararlanmak için binalarına riskli yapı analizleri yaptırılmıştır. 5 blok için riskli yapı kararı kesinleşmiş, kalan 5 blok için risk analiz süreci devam etmektedir. Yine aynı Kanun gereğince; riskli yapı kararı kesinleşen (yukarıda ifade edildiği üzere süreç kendileri tarafından başlatılmıştır) blokların 60+30 günlük süreler içerisinde bizzat malikleri tarafından yıkılması gerekmektedir. Bu süre tamamlanmış olup, sürenin sonunda yıkılmayan yapıların yıkım sorumluluğu belediyeye geçmektedir. Bütün süreç maliklerin kendileri tarafından başlatılmış ve özel sektör müteahhitleri ile görüşmeler kendileri tarafından yürütülmektedir.

Belediye Başkanımızın desteği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın onayı ile yapım sürecini hızlandırmak için imar haklarında iyileştirmeler yapılmıştır. Can ve mal güvenliği sebebiyle, riskli olduğu kesinleşmiş yapıların yıkılması yasal zorunluluk olup, binası yıkılan vatandaşlarımıza Bakanlık tarafından başta kira yardımı olmak üzere kanundaki bütün destek ve avantajlar sağlanacaktır.

Ayrıca söz konusu binaların arsaları da maliklerin kendilerine ait olduğundan, özel sektörden müteahhitlerle anlaşarak binalarını yenilemelerinin önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Yapım sürecinde gerek Bakanlığın gerekse Belediyemizin bir müdahalesi yoktur.

Belediye olarak kanuni görevimizi yerine getirmenin ve insanlarımızın güvenliğini sağlamanın çabası içindeyiz. Bu noktada, hicbir vatandaşımızın mağdur olmaması için gerek kurumumuzun gerekse Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın bütün iyi niyetiyle seferber olduğunun da bilinmesini isteriz.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/iett-sitesi-sakinlerinden-belediyeye-tepki_177770.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!