Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İhracatın Temposunu Artırmak İçin Başkanlar Çözüm Sundu

İhracatçı birlikleri, dış satımda gerileyen tablonun değişmesi için 3 formül önerdi.

yapı.com.tr
İhracatın Temposunu Artırmak İçin Başkanlar Çözüm Sundu

/p>


"Maliyetlerdeki yükler sonlandırılmalı"

Sabri Ünlütürk / Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı:
"Dünya ticareti ve bulunduğumuz coğrafyanın siyasi koşulları nedeniyle dış ticaretimiz de olağandışı bir dönem yaşıyor. İhracatımızın artırılması için dönemsel olarak acil yapılması gerekenler yanında orta vadede alınması gereken tedbirler var. Tarım sektöründe bazı ürünler ihracat desteklerinden faydalanırken, bazıları bunun dışında bırakılmış. İhracatımızın düştüğü bu periyotta bir kaldıraç etkisi sağlaması için tarımsal destekler dönemsel olarak artırılmalı. Devlet yardımları konusunda ihracatçıların kullanımı arttı. Bu yüzden şu an 1 milyar TL civarında olan bu para artırılmalı. Bir yolu bulunup sanayi ürünleri de desteklenmeli. Fuarlara verilen yüzde 50 destek, kademeli olarak 10 -20 puan artırılmalı. Elektrikteki TRT payı, zorunlu üyelikler gibi yüklerin maliyetlerdeki payı yüzde 1’i aşıyor. Yurtdışındaki rakiplerin muhatap olmadığı bu tür yükler, artık yüzde 4-5 kar marjı ile çalışan sanayiciler için tahammül edilemez bir hal aldı."

"Belli pazarlara bağımlılığımızı azaltmalıyız"

Ahmet Tuncay Sagun / İstanbul İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı:
"Bundan bir on yıl öncesine kadar adı aklımıza bile gelmeyen ülkelere bile ihracat yapıyoruz. Ancak bu yeterli değil. Hala belirli pazarlara bağımlıyız. İhracatta pazar çeşitliliğimiz artırılmalıyız ki belirli bir bölgede bir siyasi istikrarsızlık veya ekonomik durgunluk meydana geldiğinde bu durum ihracatımızı etkilemesin. Diğer taraftan ihracat düşüşüne ekonomik değeri yüksek ürünlerde ihracat artışını sağlayarak karşı koymak gerekiyor. Örneğin su ürünleri ticaretimizde ekonomik değeri ile önemli bir yere sahip orkinosu ele alalım. Orkinos ihracatımızın arttırılabilmesi, tamamen, ülkemizin avcılık kotasının arttırılması ile doğru orantılı. İhracatın ithalatı karşılama oranı yükseltilmeli. Bunun ön şartı rekabet gücünü olumsuz etkileyen sorunları bertaraf etmektir. Girdi, özellikle de enerji maliyetleri ve ihracat kredi maliyetleri düşürülmeli. İhracatta etkin bir teşvik sisteminin uygulanması önem arz ediyor."

"2023 hedefinden uzaklaşmadan rota çizilmeli"

Abdulkadir Çıkmaz / G.Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı:
"2023 hedefinden uzaklaşılmadan yol haritamız gözden geçirilmeli ve ihracatçı desteklenmelidir. Dünya pazarlarında rakipleriyle rekabet gücünü arttırıcı politikaların geliştirmesi gerekir. Diğer taraftan ülkede güçlü bir siyasi istikrarın sağlanması, belirsizliğin giderilmesi lazım. Özellikle bilgiye dayalı teknolojilerin geliştirilmesi ve ihraç edilmesi sektörel bazdaki ihracatımızı olumlu etkileyecektir. AR-GE ve İnovasyon kültürünün kurumların olmazsa olmazı haline getirilmesi gerekiyor. Birliğimiz 180 ülkeye ihracat yapıyor. Her ülkenin kültürel yapısına yönelik üretim yapılması için, onların rekabet gücünü artırmak için rehberlik edilmeli. Dünya pazarları sürekli mercek altında tutulmalı. TİM bünyesinde 15 tanıtım grubu var. Bunların sağladığı katkı kadar Türkiye’nin tanıtımı da önemli. İhracatçının dünya pazarlarında rakipleriyle aynı koşullarda yarışabilmesi için gerekli devlet desteklerinin arttırılması da şart."

"Firmalara ağabeylik yapılmalı"

Ahmet Kahraman / Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı:
"İhracatçı olarak şunu söyleyebilirim ki; Eximbank şu anda en iyi çalışan bankamız. Daha da geliştirilmeli, desteklenmeli. Rahat ve geniş çalışması sağlanmalı. Devlet bankaları özel bankalar gibi davranmamalı, piyasayı rahatlatacak uygulamalara imza atmalı ve çok da aktif olmalı. Fuar katılım desteklerinde üst sınır artırılarak 30 bin dolar olmalı, yüzde 50 olan devlet desteği de yüzde 75’e çıkarılmalı. İhracatı artıracak en büyük parametrenin fuarlar olduğunu biliyoruz. Bu nedenle yurtiçi ve yurtdışındaki fuarların tamamında katılımcı firmalara gereken her türlü destek verilmeli. İhracatta birliklere de büyük görev düşüyor. Dış ticaret departmanı bulunmayan firmalara, hamilik yapmalı, ağabeylik yapmalı, yol göstermeli. Bütün bunlar sağlandığında ihracatçımızın önemli başarılara imza atacağını düşünüyorum."

"Madencilikte izin konusu düzeltilmeli"

Ali Kahyaoğlu / İMMİB Koordinatör Başkanı:
"Yıl başından itibaren ihraç pazarlarımızdaki sorunlar ve kurlardaki aşırı dalgalanma ihracatımızı düşürdü. Görünen o ki bu süreç yılsonuna kadar devam edecek. Daha çok üreterek ve satarak hedefl ere ulaşmanın zorluğu ortada. Bunun için katma değeri yüksek ürünlere ağırlık verilmeli. Mevcut ortamda Ar-Ge, inovasyon ve tasarıma verilen desteklerin, KOBİ’ler seviyesine inmesi için çalışmalar yapılmalı. Özellikle enerji yoğun sanayilerde TRT payı gibi yüklerin kaldırılması, hatta enerji desteği sağlaması şart. Maden sektöründe en büyük sorun izinlerin geciktirilmesi veya verilmemesi. Bu durum düzeltilmeli. Madencilik Bakanlığı kurulmalı. Türk Ticaret Merkezleri ve yurtdışı depo teşvikleri tanıtım ve kapsamı genişletilmeli. STA olmayan ülkeler ile anlaşmalar yapılmalı."

"Yeni büyüme modelinin temel alınması şart"

Orhan Sabuncu / UİB Koordinatör Başkanı:
"Son çeyreğine girdiğimiz 2015 yılında dünya ekonomilerindeki ayrışma ve dalgalanma baş döndürücü boyutlara erişmiş durumda. Bu hareketlilikten ülkemiz ve ihracatçılarımız da etkileniyor. Uluslararası rekabette güç kazanmak ve ekonomimizi istikrarlı bir şekilde büyütmek için imalat sanayinin milli gelir içindeki payının artması gerekiyor. Bunun yolunun da sanayinin ve ihracatın katma değerini arttırmaktan geçtiğine inanıyoruz. Bunun için de inovasyonun hayati önem taşıdığını düşünüyoruz. Bununla birlikte yüksek katma değerli üretim ve ihracata dayalı büyüme modelinin, Türkiye’nin gündeminde en üst sıralarda yer almasını istiyoruz. Bu anlamda inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmayı merkeze alan, yüksek katma değer odaklı yeni büyüme modelinin temel alınması şart. Diğer taraftan rekabet gücümüzü artırmak ve sürdürülebilir büyümeye odaklanmak için, enerji konusuna özel önem verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Rekabetçiliğimizin artırabilmesi için; inovasyon ve girişimciliğe yönelik eğitimin güçlendirilmesi, direkt finansal Ar-Ge desteği, teşvik uygulamalarının şeff afl aştırılması ve kolaylaştırılması gerek. Bu bağlamda inovasyon konusunda atılacak kararlı adımlar, hayati öneme sahip. TL’nin aşırı değer kaybı pek çok sektörde maliyetleri yükseltti. Bu da ihracatçıları zor durumda bıraktı. En önemli sıkıntılardan birisi kurlardaki aşırı dalgalanmanın neden olduğu belirsizlik. Kurdaki dalgalanmaların azalmasının önümüzdeki dönemde ihracatımızı arttırıcı etkisinin olacağına inanıyoruz."

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/ihracatin-temposunu-artirmak-icin-baskanlar-cozum-sundu_136495.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!