Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''İhracatta Olduğu gibi Sanayi Üretiminde de Aylık Bazda Rekorlar Kırılmaktadır''

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatta olduğu gibi sanayi üretiminde de rakorların kırıldığını belirterek, ''Sanayi üretiminin 2010 Mart ayına göre yüzde 10.4, 2011 Şubat ayına göre yüzde 12.7 olarak yükselmesi, 2011 yılında ihracatta rekor kıracağımızın işaretidir'' görüşünü bildirdi.

yapi.com.tr / AA
''İhracatta Olduğu gibi Sanayi Üretiminde de Aylık Bazda Rekorlar Kırılmaktadır''

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatta olduğu gibi sanayi üretiminde de rakorların kırıldığını belirterek, ''Sanayi üretiminin 2010 Mart ayına göre yüzde 10.4, 2011 Şubat ayına göre yüzde 12.7 olarak yükselmesi, 2011 yılında ihracatta rekor kıracağımızın işaretidir'' görüşünü bildirdi.

Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Mart 2011 ayı sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

TÜİK açıkladığı Mart 2011 Sanayi Üretim Endeksi verilerinin, Türkiye ekonomisinin büyümeyi sürdürdüğünü teyit ettiğini ifade eden Çağlayan, Mart 2011 Sanayi Üretim Endeksi'nin 2010 Mart ayına göre yüzde 10.4, 2011 yılının Şubat ayına göre ise yüzde 12.7 oranında artmasının bu tespitlerini doğruladığını belirtti.

Mart 2011 Sanayi Üretim Endeksi'nin, endeksin hesaplanmaya başlandığı 2005 yılından bu yana Mart ayında ulaştığı en yüksek değer olduğunu vurgulayan Çağlayan, şunları kaydetti:

''Keza Mart 2011 ihracat verileri de Mart ayları itibariyle ulaşılan en yüksek değerdir. Mart 2011'de ihracatımız yüzde 19.7 oranında artış göstermiş ve 11 milyar 836 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. Sanayi Üretim Endeksi ay bazında Ekim 2010'dan itibaren rekorlar kırmaktadır. Son 6 ayın 5'inde sanayi üretim endeksi aylık bazda rekor kırmıştır. Bu rekorun en üst noktası 136.2 puanla Aralık 2010 dönemidir. Aralık ayı, hem sanayi üretiminde, hem de dış ticaretimizde yılın en yüksek olduğu dönemdir.

Ekim 2010 ile Mart 2011 dönemi arasında ihracat artış oranımız yüzde 17.4'dür. Bu veriler de sanayi üretiminin ihracatla doğrudan bağlantılı olduğunu göstermektedir. Hedefimiz sanayi üretiminin bu performansını ihracatımıza yansıtmaktır. Bu nedenle Merkez Bankasının karşılık oranlarında yaptığı yükselişlerin Nisan 2011 itibariyle tüketimde ve buna bağlı olarak sanayi üretim endeksinde kademeli bir gerilemeye meydan vermemesi için ihracatımızın artırılması, yeni pazarların bulunması konusunda çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Amacımız iç talepteki kademeli yavaşlamanın, Sanayi Üretim Endeksi üzerindeki gerilemeyi, ihracat artışıyla dengelemektir. Böylece, ılımlı yavaşlamanın, gayrısafi yurtiçi hasıla ve büyüme hızı üzerindeki baskısını hafifletebiliriz. 1 Ocak-30 Nisan tarihleri itibariyle ihracatımızın yüzde 22.2 oranında artarak 43 milyar 264 milyon dolara ulaşması, ihracatımızın sanayi üretiminin lokomotifi olduğunu göstermektedir.''

Dünya ekonomisi ve özellikle Türkiye'nin ihracatındaki bir numaralı pazar olan AB ekonomisi toparlandıkça, Türkiye'nin ihracatının aylık bazda yeni rekorlarına şahit olunacağını belirten Çağlayan, ayrıca, yıl sonu itibarıyla temponun bu şekilde devam etmesi durumunda ihracatın rekor olan 2008 yılı rakamlarını geçeceğinı kaydetti. Çağlayan, ''Tahminim, yıl sonu ihracatımızın, OVP hedefi olan 127 milyar dolar ve 2008 ihracat rekoru olan 132 milyar doları aşacağıdır'' ifadesini kullandı.

''Sanayi üretimindeki tablo, yılın ilk üç ayında GSYİH büyümesi açısından ümit vericidir, iki haneli büyüme olasılığı yüksek görünmektedir''

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük ise, sanayi üretimindeki tablonun yılın ilk üç ayında GSYİH büyümesi açısından ümit verici olduğunu belirterek, ''İki haneli büyüme olasılığı yüksek görünmektedir'' dedi.

Tanıl Küçük, Mart ayı Sanayi Üretim rakamları ile ilgili yaptığı açıklamada, ocak ayındaki yüzde 19, şubat ayındaki yüzde 13.9'luk artışlardan sonra, sanayi üretiminin mart ayında da yüzde 10.4 oranında arttığına işaret etti.

Mart ayındaki artışın geçen yılın aynı ayındaki yüzde 21.4'lük artışın üzerine gelmesinin de dikkati çekici olduğunu vurgulayan Küçük, ''Sanayi üretimindeki tablo, yılın ilk üç ayında GSYİH büyümesi açısından da ümit vericidir, iki haneli büyüme olasılığı yüksek görünmektedir. Yılın ilk üç ayında ihracatımızın yüzde 21 oranında artması, üretimdeki artışı, iç talebin yanında ihracatın da desteklediğinin işaretidir. Sanayimizde üretim artışı, 16 aydır kesintisiz devam ediyor. Genel seçimin ve ekonomiyi soğutmaya yönelik önlemlerin üretim üzerinde nasıl bir etki yapacağını ise önümüzdeki aylarda göreceğiz'' değerlendirmelerinde bulundu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ihracatta-oldugu-gibi-sanayi-uretiminde-de-aylik-bazda-rekorlar-kirilmaktadir_87267.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!