Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İki Bölge, İki Şehir ve Taştan Yapılar

Farklı zamanlarda ama aynı insanların yaşadığı, el sürdüğü, taşların şekil verdiği iki kent. Biri Türkiyeli: Kars, ötekisi Ermenistanlı: Gümrü. Yazar, bu iki kentin taşla örülen ortak tarihine ışık tutan “Taş Ustalığı Atölye Çalışması” üzerinden gözlemlerini aktarıyor. Bunun devamı “Taş Kalpli Şehirler” yazısındaysa atölyenin güncesini tutuyor.

İki Bölge, İki Şehir ve Taştan Yapılar

/p>

Kars Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin (KaşKa), Kent Araştırmaları Merkezi (City Research Center - CRC) ile Kafkasya Kültürleri Araştırma Merkezi ortaklığında ve HasNa, German Marshall Fund ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ankara Büyükelçiliği’nin desteğiyle yürütmekte olduğu projenin ABD’ye yapılan teknik gezi ve bilgilendirme odaklı ilk etabının ardından ikinci adımı Gümrü merkezli bu atölye süreciydi. HasNa Vakfı tarafından organize edilen Amerika`daki etap kapsamında katılımcılar hem Washington DC`de iletişim becerileri ve itilaf çözümleri eğitimleri aldılar ve pek çok taş uygulama örnekleri ve atölyesini ziyaret etme olanağı buldular. Washington DC, hem başkent olması itibarıyla görkemli taş binalar ve anıtlar-heykeller içermesi hem de birçok farklı etnik grubun birlikte yaşıyor olması itibarıyla katılımcılar acısından ilginç bir tecrübe olmuştur.

İkinci adımı oluşturan Gümrü merkezli atölye süreci ise bir haftalık bir programla projenin ikinci sınır ötesi ayağını oluşturdu. Bu atölyenin ayrıntılı içeriğine Taş Kalpli Şehirler başlığından ulaşılabilir. Gümrü’de yürütülen atölye sürecini Kars’ta başlayan yolculuğundan başlayarak gözlemler, fotoğraflar ve deneyimler üzerinden günce tutar gibi aktardığım o yazı bir yana, atölye sürecinde taş işçiliği ve kültürel miras üzerinden iki bölgenin iki şehrini yanyana koyup baktığımda bir iade-i itibar gün yüzüne çıkıyor, sonuna bir de hayal ekleyerek…

İade-i İtibar

Küçük ölçekli ve sınır ötesine uzanan bu projenin Gümrü ayağı bir hafta boyunca iki şehrin, iki bölgenin ortaklığını, yakınlığını, mimari ve kent dokularından başlayarak bambaşka boyutlarıyla bir avuç insanın belleğine kazımasını bildi. Yöre taşlarının ticareti ve yerel mimaride kullanımı konusunda yerel işbirlikleri kurulmasını sağladı. İki bölge ve şehrin teknik, beşeri, yönetsel ve kent yaşamı bakımından bugünlerinin karşılaştırılmasını, dersler çıkarılmasını sağladı. Projenin bir sonraki hedefiyse bu adımların Kars’taki kent dokusunun, tescilli yapıların korunması ve restorasyonunda hayat bulabilmesi, farkındalık yaratabilmesi, yerel aktörleri bu amaçla bir araya getirebilmesi, yeni eylemler geliştirilmesi. Bu hedeflerin tek cümleyle ifadesi ise “taşa, hak ettiği değerin iadesi”.

Projeyi başından sonuna iki bölgenin iki şehrinde tecrübe eden, gözlemleyen biri olarak tüm resme kuşbakışı baktığımda her iki ülkenin de zoru başardığını düşünüyorum, bir farkla: Biz kentlerimizde daha çok kötü olanda ısrarcıyız, onlarsa iyi olanda. Biz kentlerimizin meydanlarına, siluetine, dokusuna, mimari geleneğine, heykel ve çeşmelerine, kültürel yansımalarına, zanaatlarına nasıl bakıyorsak, onlar da öğle bakmamayı becerebiliyor görece fakir koşullarına rağmen... ve bir hayalle ayrılıyorum sınırın ötesinden: Kars’taki Ani antik kentinde, iki ülke arasındaki doğal sınırı çizen Arpaçay nehri üzerinde ayakta kalan tek bir köprü vardır bugün. Her iki ülkede birer ayağı kalmış, geçit kısmı yıkılmış olan İpek Yolu köprüsüdür bu. İki ülkenin bugünkü halinin resmi gibidir, dile gelse uzun uzun anlatır. Bu geçidi iki ülkenin ustalarının birlikte örebildiği, üzerinden geçilebildiği gündü hayalim, zoru aynı anda başardığımız gün. Bugün biri diğerinden daha başarılı olsa da, taşa ve taştan yapılanlara hak ettiği değer işte o zaman verilmiş olur, iki bölgenin iki şehrinde, aynı zamanda. Belki o zaman, Arpaçay’ın bile rengi değişir…

Bazalttan, pembe-siyah tüften yapılar bu yörenin sessiz tanıklarıdır. Onlar dile gelemezken konuşmalarını beklemek olmaz…

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/iki-bolge-iki-sehir-ve-tastan-yapilar_105212.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!