Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İki Dev Gökdelen Yargıyı Bekliyor

Büyükşehir Belediyesi’nin, Konak 1. Etap 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planı iptali için iki ayrı dava birden açıldı. Plan, Zorlu Holding’in, eski tütün depoları alanına yapacağı 32 katlı gökdelen projesiyle Mazhar Zorlu Holding iştiraki Güçbirliği Holding’in, Dünya Ticaret Merkezi proje alanını da kapsadığı için her iki ‘Zorlu’ da mahkemeden çıkacak

Milliyet Ege
İki Dev Gökdelen Yargıyı Bekliyor

Büyükşehir Belediyesi’nin, Konak 1. Etap 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planı iptali için iki ayrı dava birden açıldı. Plan, Zorlu Holding’in, eski tütün depoları alanına yapacağı 32 katlı gökdelen projesiyle Mazhar Zorlu Holding iştiraki Güçbirliği Holding’in, Dünya Ticaret Merkezi proje alanını da kapsadığı için her iki ‘Zorlu’ da mahkemeden çıkacak kararı beklemeye başladı.

Alsancak Limanı’nın giriş kısmından başlayan, doğuda Alsancak Garı ve demiryolu, batıda Ege Denizi ile sınırlanan, güneyde ise Fevzipaşa ve Gazi Caddeleri ile sonlanan Konak 1. Etap 1/5 bin ölçekli planda, mevcut yapılaşma ve plan kararları büyük oranda korundu. Ancak, bir plan notunda, kamuya terkedilecek alanların terkinden sonra, inşaat yapılaşma oranının artmaması koşuluyla minimum 3 bin metrekarelik alanı sağlayacak parsellere serbest yükseklik hakkı tanındı. Bu planın, daha önce valilik ve Şehir Plancıları Odası’nca açılan davalar sonucu, İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin, yapımına olanak sağlayan plan değişikliklerini iptal ettiği Zorlu Gökdeleni’nin önünü açtığı ortaya çıktı.

‘Planlama ilkelerine aykırı’ iddiası

Öte yandan, Basmane’de çukur halinde kalan Dünya Ticaret Merkezi (DTM) proje alanı da plan kapsamında kaldı. Ancak, imar planı DTM’ye yeni bir avantaj sağlamadı. Özel proje alanı olarak işaretlenen, 5 bin metrekareden fazla büyüklüğü zaten sağlayan DTM’yle ilgili ayrıtılı kararlar 1/1000 ölçekli plana bırakıldı.

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ve Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Yüksel Çakmur ve arkadaşları plana ayrı ayrı iptal davası açtı. Şehir Plancıları, jeolojik etüdlerin yapılmadığı, bütüncül olmadığı gerekçelerini öne sürdü. Ayrıca, Zorlu Grubu’na ait alanla ilgili geçmişte mahkemelerin planlama ilkelerine ve kamu yararına uygun bulmadığı plan notlarının korunmasının, planlamada eşiklik ilkesini uygun olmadığı da iddia edildi. Plancılar, yüzde 40’ı kamuya terk edilecek alanlara; yol, yeşil alan, otopark vb. olacağı ifadesinin çıkarılmasını ve büfe vb. gibi hiçbir yapılaşma olmayacağının plan notuyla güvence altına alınması gerektiğine de dikkat çekti.

DTM imar planı değişiklerini daha önce üç kez iptal ettiren Yüksel Çakmur ve arkadaşları da açtıkları davada, dilekçelerinde; bütüncüllükten uzak, ulaşım etüdleri eksik, DTM alanının Kültürpark’tan koparılacağı gibi gerekçelere yer verdi.

ETİKETLER: kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/iki-dev-gokdelen-yargiyi-bekliyor_84023.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!