Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İki Nehir Arasında Ama Susuz

Hatay'ın Yaylıca Beldesi Büyük Karaçay ve Küçük Karaçay nehirleri arasında kalan bir yerleşim yeri. Devlet Su İşleri Müdürlüğü (DSİ) Büyük Karaçay nehri üzerinde baraj yapılması için ihale açtı. Fakat Yaylıca beldesi Karaçay Barajı projesi kapsamının dışında tutuldu. Üstelik baraj yapımı sırasında beldenin su boruları da tahrip edildi. Belde

BirGün Gazetesi
1 İki Nehir Arasında Ama Susuz

atay'ın Yaylıca Beldesi Büyük Karaçay ve Küçük Karaçay nehirleri arasında kalan bir yerleşim yeri. Yıllar önce belde halkı, kendi imkânlarıyla Büyük Karaçay Nehri’nden başlayarak 30 metrelik boru döşedi. Bu sayede tarım topraklarını sulayabiliyorlardı. Ancak bir yıl önce belde de her şey değişti. Devlet Su İşleri Müdürlüğü (DSİ) Büyük Karaçay nehri üzerinde baraj yapılması için ihale açtı. Karaçay Barajı’nın faaliyete geçmesiyle 12 beldenin içme suyunun karşınacağı, 31 bin 503 hektar arazinin ise suya kavuşacağı açıklandı. Fakat Yaylıca beldesi Karaçay Barajı projesi kapsamının dışında tutuldu. Üstelik baraj yapımı sırasında beldenin su boruları da tahrip edildi. Belde sulamadan yararlanamayacaktı. Gerekçe olarak da beldenin ‘cazibe sulama içerisinde’ olmaması gösterildi. Belde iki nehir arasında olmasına rağmen kuraklık ile mücadele ediyor. Şimdi belde de tarım yapılamıyor, narenciye ağaçları kurudu. Zarar ise 1 milyon 300 bin TL.

BİR YILDIR AYNI CEVAP VERİLİYOR

Yaylıca Belediye Başkanı Nadir Aslan tepkili: “Beldemiz ‘cazibe sulama merkezi’ alanı içine alınmadı.Yani herhangi bir projeye bağlı olmaksızın su alabilme imkânımız yok” dedi. Küçük Karaçay nehrinin üzerine ise gölet yapıldığını belirten Aslan, kot farkı nedeniyle bu nehirden de yararlanamadıklarını kaydetti. DSİ, Valilik ve Kaymakamlığa durumu ilettiklerini ancak bir yıldır aynı cevapla karşılaştıklarını anlatan Aslan, “Bir yıldır ‘ilgileneceğiz, çalışmalarımızı yapıyoruz’ şeklinde açıklamalar yapılıyor. Bu süreçte 40 yıllık narenciye, ceviz ağaçlarımız kurudu. Tarım topraklarımız zarar gördü. Ürünlerin verimliliği azaldı. İl Tarım Müdürlüğü belde de 1 milyon 300 bin TL’lik zarar tespit etti.  Bunun üzerine DSİ’ye tazminat davası açtık ” diye konuştu.

DSİ'DEN İLGİNÇ YANIT

Sorunun çözülmesi için uğraş verdiklerini ancak tepkiyle karşılaştıklarını da dile getiren Aslan, ‘halkı devlete karşı kışkırttığımızı’ söylüyorlar. Çözümler üretilmiyor. Talepte bulunduğumuz zaman da DSİ’deki yetkililerin ‘Yaylıca beldesi tarım bölgesi değil ki kurusa ne olur, kuramasa ne olur, beldeye yapılacak yatırım buradan çıkan tarım ürünleri için değmez’ şeklindeki sözleriyle karşılaşıyoruz. Oysa 10 bin hektarlık bir arazimiz var. 10 bin ton portakal, 5 bin ton ceviz üretiliyor. 40 bin metre kare alanı sulayacak olan baraj, bir bizim beldeyi sulamayacak. Yeşil yok olursa  bu bizim sonumuz olur.”

ETİKETLER: çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/iki-nehir-arasinda-ama-susuz_79663.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • zamanında çok fırsatlar kaçırdınız ...... YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!