Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İkinci Nükleer Santral için İbre Güney Kore’ye Döndü

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Rusya seyahatinde Mersin Akkuyu’da planlanan nükleer santralin yapımının devletlerarası anlaşmayla Ruslara verilmesi yeni yol haritasını ortaya çıkardı. Buna göre çok yakın zamanda Sinop için de benzer bir süreç başlayacak ve bu nükleer santral da muhtemelen Güney Kore’ye yaptırılacak.

Hürriyet Gazetesi
İkinci Nükleer Santral için İbre Güney Kore’ye Döndü

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Rus Başbakan Vladimir Putin ile görüşmesinde Türkiye’nin nükleer santral planının ana hatları ortaya çıktı. Buna göre Türkiye’nin 50 yıllık nükleer santral macerasında sona yaklaşılıyor. Başbakan Erdoğan’ın Rusya seyahatinde Mersin Akkuyu’da yapılacak santralin devletlerarası anlaşmayla Ruslara verilmesi kararlaştırıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile üst düzey enerji yönetimi uzun zamandır nükleer santral için yeni bir yol haritası üzerinde çalışıyor. Buna göre yalnızca Akkuyu santrali değil, çok yakın bir zamanda Sinop için de yeni bir süreç başlayacak.

İhale yapılmayacak

Sinop’ta kurulacak santral de ihale yoluyla değil, devletlerarası anlaşmayla yapılacak. Hükümet 2020 yılına kadar Türkiye’de tüketilen elektriğin yüzde 5’ini nükleer santrallerden karşılamayı planlıyor. Enerji Bakanlığı yetkilileri, Akkuyu santralini Ruslara veren hükümetin, dengeleri korumak için Sinop’taki santrali de Güney Kore ve ABD ortaklığına vermek istediğini belirtiyor. Böylece Türkiye’nin enerji alanında Rusya’ya olan bağımlılığını dengelemiş olacağı vurgulanıyor. Firmaların ise Güney Kore’den Korea Electric Power Corp (KEPCO) olmasına kesin gözüyle bakılırken, ABD’den ise General Electric veya Westinghouse olabileceği belirtiliyor.

Koreliler gelecek

Yetkililer, yakın bir zamanda Güney Kore’den bir heyetin Ankara’ya gelerek bu konuda somut bir adım atılmasını beklediklerini kaydetti. En son aralık ayında Birleşik Arap Emirlikleri’nde her biri 1400 megavat gücündeki dört reaktörün inşası için açılan ihaleyi kazanan KEPCO, bu başarısının ardından nükleer santral teknolojisi ihraç etmede, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin ve Ürdün pazarlarına odaklanacağını bildirmişti. TETAŞ tarafından geçen yıl Mart ayında ihaleye çıkarılan ve 24 Eylül 2008 tarihine kadar teklifleri alınan nükleer santral ihalesinde, şartname alan firmalara arasında KEPCO da bulunuyordu.

Karadeniz’e 5 milyar dolar

KEPCO yetkilileri yılbaşından önce yaptıkları açıklamada Karadeniz bölgesinde iki APR1400 tipi hafif su soğutmalı reaktör konusunda Türkiye ile görüşmeler olduğunu kaydetmişti. Öte yandan, AFP’de yer alan bir haberde ise KEPCO şirket sözcüsünün, “Henüz karar verilmiş bir şey yok ama Türkiye’deki nükleer santral projesine aday olmayı planlıyoruz” sözlerine yer verilerek, Türkiye’nin Karadeniz boyunca, yaklaşık 5 milyar dolara 4 nükleer santral inşa etmeyi planladığı ve ihalelerin 2010’un ilk yarısında açılmasının beklendiği de ifade edilmişti.

Rusya  ile yapılacak santral için çalışmalara başladık

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santral kurulması için Rusya ile yapılacak işbirliği beyannamesinin altyapı çalışmasına başladıklarını açıkladı. Yıldız, dün Meclis’te gazetecilerin soruları üzerine, “Altyapı çalışmasının başlatılması için talimat verdim. Heyetler arası görüşmeler de başlayacak. Tüm konular, hazırlanacak tasarıda yer alacak ve tasarı Meclise sunulacak” dedi. Yeni bir ihalenin söz konusu olmadığını belirten Yıldız, 2023’e kadar nükleer santralın elektrikteki payını yüzde 5-10’a çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Bunun da iki santral demek olduğunu vurgulayan Yıldız, “Yani Sinop ve Akkuyu demek. Önümüzdeki birkaç ay çok hareketli geçecek” dedi. Yıldız, Tunceli’de yapılan bir santralda olduğu gibi devletler arası anlaşmayla yatırımların daha önce de olduğunu söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ikinci-nukleer-santral-icin-ibre-guney-koreye-dondu_75766.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!