Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İlçe Belediyelerine İlk By-pass Ankara’da

Kamuoyuna “Topbaş-Gökçek yasası” olarak yansıyan Belediye Yasası’ndaki 73. maddenin değiştirilmesinin ardından ilk kentsel dönüşüm alanı ilanı Ankara’da yapıldı. Yedi alandaki değişikliğin altısının CHP’li belediyeler Çankaya ve Yenimahalle’de yapılması dikkat çekerken, bir değişiklik de Altındağ’da gerçekleştirildi.

Hürriyet Ankara
İlçe Belediyelerine İlk By-pass Ankara’da

STRONG>Kamuoyuna “Topbaş-Gökçek yasası” olarak yansıyan Belediye Yasası’ndaki 73. maddenin değiştirilmesinin ardından ilk kentsel dönüşüm alanı ilanı Ankara’da yapıldı. Yedi alandaki değişikliğin altısının CHP’li belediyeler Çankaya ve Yenimahalle’de yapılması dikkat çekerken, bir değişiklik de Altındağ’da gerçekleştirildi.

Meslek kuruluşları ve CHP’nin muhalefetine rağmen geçtiğimiz ay değiştirilen Belediye Yasası’nın 73. maddesi doğrultusunda, Ankara’da üç ilçede yedi farklı nokta kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan edildi. Alanların dördü Çankaya’da, ikisi Yenimahalle’de, biri Altındağ’da. Böylece bu bölgelerde imar açısından ilçe belediyeleri devre dışı bırakılmış oldu.Belediye Yasası’nın 73. Maddesi’nde yapılan değişiğe göre, Bakanlar Kurulu kentlerde gerekli gördüğü bölgeleri dönüşüm alanı ilan edebiliyor ve ilandan sonra söz konusu alanlarda da Büyükşehir Belediyelerinin tam yetkili olması öngörülüyor. Böylece ilçe belediyeleri de devre dışı bırakılıyor.

İlk karar Ankara için

Bakanlar Kurulu’nun bu konuda aldığı ilk karar Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin açılan davalar sonucu tıkanan projelerine yönelik oldu.

Değişikliği Ankara Hürriyet’e değerlendiren ODTÜ Kamu Politikaları ve Kentsel Araştırmalar Merkezi Başkanı ve Şehir Plancıları Odası eski Genel Başkanı Doç.Dr. Tarık Şengül, “Ankara kentini Bakanlar Kurulu planlayacaksa, yerellik ve demokrasi üzerine AKP iktidarının söylevleri ne olacak? Madem tüm yetki Büyükşehir’de, ilçe belediyelerini kapatsınlar o zaman” dedi.

Şengül eleştirilerini şöyle sürdürdü:

Kişiye özel yasa iddiası

“Bakanlar Kurulu’nun almış olduğu bu karar Belediyeler Yasası’nın 73. Maddesi değiştirilirken yaptığımız eleştirilerin ne derece doğru olduğunu gösteriyor. Bu değişikliklerin Melih Gökçek’in kendi yarattığı sorunları çözmek için yapıldığını söyledik. Artık yasalar kişiye özel yapılıyor. Gökçek’in kentsel dönüşüm projelerinin çıkmaza girmesinin nedeni hukuksuz olmasıydı. Bu hukuksuzluğu 73. Maddeyi değiştirerek aşmaya çalıştılar. Ancak Belediye Yasası’nda yapılan değişikliklerin önemli bir bölümü Anayasa’ya aykırı.

İlçe belediyeleri kapatılsın

Önümüzdeki günlerde bu değişikliğin CHP tarafından Anayasa Mahkemesi’ne götürüleceğini biliyorum. İptal kaçınılmaz. Ancak bunlar zaman alıyor. Bu arada Melih Gökçek rejimi Ankara’yı biraz daha sorunlu hale getirmiş olacak. Ancak bunların ötesinde üzücü olan kentlerin padişah fermanı anlayışıyla yönetilmesi.”

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/ilce-belediyelerine-ilk-by-pass-ankarada_81012.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!