Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İliç’te Yağış Nedeniyle Kurtarma Çalışmaları Yapılamıyor

CHP heyeti maden faciasının yaşandığı İliç'ten saha gözlemlerini aktardı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, yağış nedeniyle arama kurtarma çalışmalarına devam edilemediği bilgisini paylaştı.

yapi.com.tr
İliç’te Yağış Nedeniyle Kurtarma Çalışmaları Yapılamıyor

CHP heyeti, Erzincan İliç’te Çöpler Altın Madeni sahasında meydana gelen siyanürlü liç yığını kaymasının ardından incelemelerde bulunma amacıyla bölgeye gitti. CHP Genel Başkan Yardımcıları Gamze Taşcıer ve Deniz Yavuzyılmaz, Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, PM üyesi Baran Bozoğlu’ndan oluşan CHP Heyeti, maden sahası bölgesinde basın açıklaması yaptı.

ANKA’da yer alan habere göre; CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, şöyle konuştu:

“Bölgede gördüğümüz görüntü maalesef arama kurtarma çalışmalarının bu yoğun yağış altında gerçekleştirilemediğidir. Gerçekleştirilmesinin çeşitli riskler barındırdığı ve milyonlarca ton ‘pasa’ adı verilen içinde kimyasal atık da bulunan bu kayan kütlenin ve bir çamur nehri oluşturarak çevreye yayılan kimyasal atıkları barındıran yığının bölgede büyük bir tehlikeye yol açtığıdır. Bu yığının istif edilmesi, depolanması belirli prosedürlere tabii. Ancak bu prosedürlerin doğru bir şekilde uygulanmadığı, facianın gerçekleşmesinden zaten anlaşılıyor. Şev açısı yani bu yığının nasıl, hangi eğimle istifleneceği bilimsel olarak belli. Ancak bu açıyla istiflenmediği ortada. Su drenajının yapılması gerekiyor ki sıvılaşma olmasın, bu kütle kaymasın. Ancak su drenajında da belli ki sorunlar varmış. Diğer taraftan şev yüksekliği dediğimiz yığınların hangi yüksekliğe kadar bir arada istifleneceği konusu var ki neredeyse bölgedeki dağların yükseklik seviyesine kadar bir istifleme yapıldığı maalesef görülüyor.

Neticede siyanür borularının da boşa çıktığı, siyanür ve sülfürik asitin de bu kayan milyonlarca ton pasa dediğimiz yığın kütlenin içinde bölgeye yayıldığı görülüyor. 9 madencimiz bu yığının altında kalmış durumda. Diğer taraftan da Fırat Nehri’ne doğru yoğun bir tehlike var. Maden sahası bölgesi kısıtlanmış durumda. Bu bölgeye vatandaş ve sivil aracın girmesine müsaade edilmiyor. Burada bir siyanür atık havuzu var. Siyanür atık havuzuyla birlikte kütlenin kaydığı bölüm arasında 50 metrelik bir mesafe var. Buradaki altın maden sahası ‘Madencilik nerede yapılmamalı’ sorusunun yanıtıdır. Nihai ÇED raporlarını imzalayan, ÇED olumlu kararı veren ve ÇED olumlu belgesini imzalayan kişi dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dur. Bu kapasite artışıyla birlikte de felaketlere kapı aralanmıştır.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer ise şunları söyledi:

“Burada yaşanan iş kazası ne ilk ne de denetimlerin olmadığı, bilimsellikten uzak, dünyada örnekleri olmasına rağmen çok kâr ve vahşi madencilik hırsıyla, bir yönetim anlayışıyla belli ki son iş kazası olmayacak. Bizim en çok önemsediğimiz üç unsur var. Bunlardan bir tanesi, bir an önce 9 işçimizin sağlıklı bir şekilde kurtarılmasını bekliyoruz. İkincisi, arama kurtarma işlemleri yapılırken hala heyelan riski olduğu için bu kurtarma ekiplerinin can güvenliğinin, iş sağlığı güvenliğinin sağlanarak, gerekli ekipmanlarla donanmış bir şekilde bu arama kurtarma işlemlerine onların da can güvenliğini sağlayacak bir şekilde süreci kontrol etmek ve yürütmek lazım. Üçüncüsü de CHP’li vekillerin uyardığı, bu konuda Meclis’te birçok kez araştırma ve soru önergesi vermesine rağmen, bugün burada bulunduğumuz maden ocağının gerekli önlemleri almamış olması nedeniyle sadece Türkiye’de değil, yaşatacağı facia nedeniyle Ortadoğu’daki coğrafyayı etkileyecek bir çevre krizine ve sağlık sorununa yol açabilme riski var.”

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin de, “Erzincan’ın Kuzey Anadolu fay zonu kuşağı üzerinde olduğunu, 1939 ve 1997 yılında yaşanan depremlerde büyük hasara uğradığını da dikkate alırsak şu anda bulunduğumuz alan doğrudan Ovacık-Malatya fay zonu üzerinde bulunuyor. Jeoloji mühendisleri tarafından defalarca uyarılmış olmasına, tesisin ortasından geçen fay zonuna rağmen bu işletme buraya kurulmuş durumda. Buradaki siyanür havuzları olası 7 büyüklüğündeki bir depremde büyük risk taşıyacak.” dedi.

CHP PM üyesi Baran Bozoğlu, şunları söyledi:

“Yakınlarını bir umutla bekleyen vatandaşlar açıklama bekliyorlar.  Bu bilgilerin hala somut bir şekilde vatandaşlara paylaşılmadığını üzülerek görüyoruz. Göz göre göre gelen bir felaketi yaşıyoruz. Kırıkların, çatlakların olduğu bilinmesine rağmen bunların harekete geçirilmediğini görüyoruz. Türkiye, bugün de atıklarını yönetemez haldedir. 3 Ekim 2023 tarihinde, bu tesise çevre izni verildiğini tespit ettik. Bu çevre izni bu sahaya hangi kriterlerde verildi. 2019’da yapılan ÇED kapasite artış sürecinde 53 milyon ton olan liç, toksik atık depolama alanının 83 milyon tona çıkartıldığını biliyoruz. Bu kadar büyük bir risk varken bu kapasite artışına hangi kriterlere göre onay verildiğini sormak istiyoruz. ÇED izni verilen bu tesisin ÇED raporunda taahhüt edilen bütün taahhütlerin mutlaka mevzuata göre Çevre Bakanlığı tarafından izlenmesi ve raporlanması gerekiyordu. Bu ÇED raporunda yazan taahhütler uygulamamasına rağmen herhangi bir yaptırım hayata geçirilmediğini görüyoruz.”

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, “Benim için duygusal anlar var. Ben bu toprakların çocuğuyum, ben bu ilçenin evladıyım. Benim en büyük arzum 9 cana ulaşabilmek, 9 tane canı anne babalarıyla buluşturabilmek.” diye konuştu.

“Belli ki burada ihmal var, belli ki hatalı yapılan işlemler var”
Deniz Yavuzyılmaz, “İşçiler tarafından göçük meydana gelmeden önce yarılma olduğu iddia ediliyor. Bu konuyla ilgili bir bilgi aldınız mı? İşçiler yazılı olarak da vermişler mi bu sıkıntıyı söylemişler mi?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Bölgeye ulaştığımızda Vali Bey ile bir toplantı yaptık. Bir durum değerlendirmesi ve aynı zamanda karşılıklı bilgilerin paylaşılması şeklinde. Sizin sorduğunuz soruyu biz de CHP heyeti olarak Vali Bey'e sorduk. ‘Bu felaket gerçekleşmeden önce bir anormallik tespit edildi mi? Bu yığının olduğu yerde çatlaklar görüldü mü?’ Vali Bey de ‘Burada çatlakların işçiler tarafından görüldüğü, bu nedenle oradaki sekiz işçinin bu nedenle orada bulunduğu, yani olayı gözlemek, daha fazla bilgi edinmek, anlamak’ şeklinde ifade ettiler. Biz de şunu söyledik, dedik ki o andan itibaren, yani ilk çatlağın tespit edildiği andan itibaren şirket, bir acil durum eylem planını harekete geçirdi mi? Şirket eğer geçirdiyse ‘Bu acil durum eylem planını şu anda görmek istiyoruz’ dedik. Kendileri bu acil durum eylem planını ve yine şirkete ait bazı bilgi, belgeleri içeren evraklara savcılığın el koyduğunu, incelemeye aldığını, soruşturma kapsamına dahil ettiğini ifade ettiler. Kendilerinin de bu acil durum eylem planını görmediklerini, daha doğrusu incelemediklerini belirttiler. Burada önemli olan bu gibi tesislerin, bu gibi kimyasal içerikte malzeme kullanan tesislerin acil durum eylem planlarının olup olmadığı, varsa güncel olup olmadıkları, dünya standartlarına uygun olup olmadığı ve bu acil durum eylem planının en hızlı şekilde ve doğru sırayla hayata geçirilip geçirilmediği konusudur. Eğer geçirilmiş olsaydı şu anda dokuz madencimiz bu çamur deryasının altında şu anda olmuyor olmalıydı. Belli ki burada ihmal var, belli ki hatalı yapılan işlemler var. Ama bunların da temeli aslında altın madenciliğinin bu kadar vahşi bir madencilik olarak bölgede bu şekilde yapılmıyor olmasının gerekliliğidir. Maalesef buna da müsaade eden ve izin veren bir anlayış, bir hükümeti şu anda görüyoruz. Onun da sonuçlarını acı bir şekilde hep birlikte yaşıyoruz.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/ilicte-yagis-nedeniyle-kurtarma-calismalari-yapilamiyor_201733.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!