Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İlk Kez Görüntülendi

Diyarbakır'da baraj gölü altında kalan Asur kentinin mağara evleri, mezarları ve gizli geçitleri ilk kez dalgıçlar tarafından kameraya aktarıldı.

yapi.com.tr
İlk Kez Görüntülendi

Radikal'den Serkan Ocak'ın haberine göre, Diyarbakır ’da Eğil ilçesinde sular altında kalan Asurlular Medeniyeti’ne ait batık şehir ilk kez görüntülendi. Dicle Barajı suları altında kalan mağara evleri, hamam, kral mezarları ve yaşam alanları fotoğraflarda görülüyor. Görüntülerin sualtı turizmine katkısı sağlaması bekleniyor.

Barajın yapımından 16 yıl sonra ilk kez sualtına dalarak batık kentin fotoğraflarını Sualtı Görüntüleme Uzmanı Tahsin Ceylan çekti. Ceylan’ın yanı sıra antik kente Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) Başkan Yardımcısı Bedri Sincar, Diyarbakır Su Sporları İhtisas Kulübü Başkanı İlhami Çakmak ve dalgıç Nesimi Aydın da daldı. Dalgıçlara Diyarbakır AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) ekibi de destek verdi.

Sıcaklık 3 derece

Dalışlar sırasında bir ilk daha yaşandı. Yalnız burada yaşayan dikenli yılanbalığı da görüntülendi. Dalgıçlar, M.Ö. 3 bin yılında Asurlular tarafından inşa edilen Eğil Kalesi önünden dalışa başladı. Sualtındaki mağaralar, kaçış için kullanılan dehlizler keşfedildi. Su sıcaklığının 3 derece olduğu zor şartlarda dalışın gerçekleştirildiğini belirten Ceylan, bu önemli anla ilgili şunları söyledi: “25 metreye kadar derinlik vardı. Şartlar çok zordu. Ancak tarihin parmak izlerine dokunmak heyecan vericiydi. Bu kayıtlar bölgenin tanıtımına katkı sağlayacaktır. Dikenli yılanbalığının ise başka bir yerde fotoğrafına rastlamadık.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/ilk-kez-goruntulendi_114018.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!