Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İller Bankası Gelirinin Yarısını Kentsel Dönüşüme Aktaracak!

İller Bankası Genel Müdürü Tuncay Karaman, Kentsel Dönüşüm Kanununa göre İller Bankasının bankacılık faaliyetleri dışında elde edilecek karın yüzde 50'sinin kentsel dönüşüme aktaracağını açıkladı.

yapi.com.tr
İller Bankası Gelirinin Yarısını Kentsel Dönüşüme Aktaracak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının düzenlediği eğitim programı çerçevesinde, Türkiye'ye gelen Sudan heyeti İlbank Genel Müdürlüğünü ziyaret etti. Görüşmede İlbank’ın kuruluş, görev ve amaçlarının tanıtımı yapıldı, kentleşme ve yerel yönetimlere finansman konusunda karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuldu. tokihaberler.com'un haberine göre Doğu Darfur Eyaleti Şehir Planlama Bakanı Abdelmajeed Alzaer Abdalla başkanlığındaki Sudan Heyetinde eyalet valileri ve üst düzey kamu yöneticileri yer aldı.

İlbank'ın bugün itibariyle 9 milyar sermayesinin bulunduğunu ve sermaye büyüklüğü açısından Türkiye'deki bankalar arasında ilk sıraya yükseldiğini belirten İller Bankası Genel Müdürü Tuncay Karaman, İlbank'ın yaklaşık 12 milyar TL. aktif büyüklüğe ve 8.5 milyar TL. kredi hacmine sahip etkili bir kamu bankası olduğunu vurguladı. Karaman, 2012'de belediyelere öz kaynaklardan yaklaşık 4 milyar TL. kredi tahsis edildiğinin altını çizerek "İller Bankası gerçekleştirdiği kamu hizmetlerinin yanı sıra Türk ekonomisi ve iş hayatında da öncü kurumlardan biri olarak, Türkiye’nin geleceğini garanti altına alacak tüm hizmetlerde yer almaya devam edecektir" diye konuştu. Karaman, Kentsel Dönüşüm Kanununa göre İller Bankasının bankacılık faaliyetleri dışında elde edilecek karın yüzde 50'sinin kentsel dönüşüme aktarılacağını vurgulayarak "Projelerle elde edeceğimiz gelirin yarısı doğrudan kentsel dönüşümde kullanılacaktır. Bu şekilde kentsel dönüşümün finansmanına büyük katkı sağlayacağımızı tahmin ediyoruz" şeklinde konuştu.

Portföyüne yeni gayrimenkuller ekleyecek

Yerel yönetimlerle ve bankanın öz kaynaklarıyla yeni projelere gireceklerini belirten Karaman, "Banka olarak bundan sonraki süreçlerde gerek kendi gayrimenkullerimiz gerekse Bankanın portföyüne yeni dahil edeceğimiz gayrimenkuller ve belediyelerin ellerindeki gayrimenkulleri ortak projeler üreterek değerlendirmek istiyoruz. Böylece birkaç faydayı aynı anda sağlamış olacağız. Bu projelerle modern kentleşmeye katkı sağlarken proje geliştirmekte güçlük çeken yerel yönetimlere de hem proje anlamında hem de yeni finansman sağlama noktasında destek sağlamış olmaktayız. Projelerin hayata geçirilmesiyle belediyelerin gayrimenkullerinin değerlendirilmiş olmasının yanı sıra belediyelerin yapacağı kentsel dönüşüm için ilave kaynak yaratılmış olacak" dedi.

Karaman, ayrıca İller Bankası Kanunu gereğince Banka safi karının yüzde 51'inin, il özel idareleri tarafından yerine getirilen, köylerin teknik ve sosyal altyapı hizmetlerinin finansmanı, nüfusu 200 binin altında olan belediyelerin harita, imar planı, içme suyu, atık su, katı atık, kent bilgi sistemi ve benzeri kentsel altyapı projelerinin finansmanı ile nüfusu 25 binin altında olan belediyelerin anılan projelerinin ayrıca yapımının finansmanında hibe olarak kullandırılacağının altını çizdi. Karaman, "Yerel yönetimlere uyguladığımız düşük faiz oranlarıyla finansman politikamız devam edecek, bununla birlikte uygulamaya sokacağımız yeni gayrimenkul faaliyetleriyle Bankamızın karlılığı artmış olacaktır. Dolayısıyla karlılıkla birlikte yerel yönetimlere ve köylere aktarılacak hibe miktarı da finansman desteği de artmış olacak" dedi.

Karaman, İlbank'ın yalnızca Türkiye'nin kaynaklarından finansman aktarımı gerçekleştirmediğini kaydederek son dönemde uluslararası finans kuruluşlarından önemli miktarda kredi finansmanı sağladıklarını vurguladı. Bu yöntemle çalışarak yerel yönetimlerin içmesuyu, kanalizasyon, atıksu, katı atık gibi alanlarda dışarıdan finansman teminini gerçekleştirdiklerini bildiren Karaman, Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve JICA (Japonya Ulusal İşbirliği Ajansı) ile yeni kentsel projelerin finansmanına yönelik ileriye dönük çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti.

 

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/iller-bankasi-gelirinin-yarisini-kentsel-donusume-aktaracak-_106291.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!