Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İmar Mevzuatı, 'Yaşanabilir Mekanlar' ve 'Marka Şehirler' Hedefine Hizmet Edecek Şekilde Yenilenecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçim öncesi millete taahhüt ettikleri hiçbir vaadi unutmadıklarını belirterek, ''Üzerini de örtmüş değiliz. Bu projeleri, hükümet programımıza da alarak taahhüdümüze böylece resmiyet kazandırmış oluyoruz'' dedi.

yapi.com.tr / AA
İmar Mevzuatı, 'Yaşanabilir Mekanlar' ve 'Marka Şehirler' Hedefine Hizmet Edecek Şekilde Yenilenecek

Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'de 61. Hükümetin programını sunuşunda, Türkiye'yi gelecek dönemde sosyal hizmet alanında evrensel yaklaşımlarla model ülke haline getireceklerini belirterek 4 ilde pilot uygulama olarak başlayan Engelsiz Kent Projesi'ni genişleteceklerini söyledi. Uygun büyüklükteki yerel yönetimlerin, özel durumdaki engellilerin taşınması için donanımlı araç bulundurmalarının sağlanacağını anlatan Erdoğan, kamu hizmeti binalarıyla kültürel ve sosyal tesislerin engelli kullanımına uygun projelendirilmesini sağlayacaklarını ifade etti.

Yeni kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yapacağı çalışmalar hakkında da bilgi veren Erdoğan, bakanlığın kalkınma politikalarına uygun ulusal ve bölgesel nitelikli mekansal gelişme stratejileri hazırlayacağını, çevreye ilişkin düzenlemeler, işlemler ve denetimlerinde bu bakanlık tarafından planlara uyumlu bir şekilde yürütüleceğini ifade etti.

Su ve kanalizasyon altyapı projesi

Başbakan Erdoğan, TOKİ ve yerel yönetimlerle ortaklaşa toplam 60 ilde 188 bin konutluk 248 gecekondu dönüşüm ve kentsel yenileme uygulaması başlatıldığını hatırlattı.

Vatandaşların sağlıklı içme suyuna erişmelerine imkan veren ve çevre açısından önem arz eden atıksu ve yağmur suyu sistemlerini kökten çözmek amacıyla Su ve Kanalizasyon Altyapı Projesi'ni (SUKAP) başlattıklarını anlatan Erdoğan, projenin parasının hazır olduğunu, isteyen her belediyenin başvurarak, faydalanabileceğini söyledi. Erdoğan, ''Önümüzdeki dönem bu projeye sağlayacağımız kaynaklarla nüfusu 25 binin altında olan belediyelerimize proje maliyetinin yüzde 50'sine kadar hibe desteği vereceğiz'' diye konuştu.

Erdoğan, gelecek dönemde kentleşmeyi kontrollü teşvik etme, kentlileşmeyi destekleme, şehirleri yeniden tasarlayıp kendi finansman dinamikleriyle yeniden inşa etme, kentsel estetiği, kaliteyi, kültürel değerleri ve çevresel hassasiyeti ihya etme anlayışlarını sürdüreceklerini vurguladı. Bu hedefe uygun olarak, imar mevzuatını, ''yaşanabilir mekanlar'' ve ''marka şehirler'' hedefine hizmet edecek şekilde yenileyeceklerini ifade eden Erdoğan, kentsel tasarıma ve estetiğe imkan tanıyacaklarını anlattı.

Orman vasfını kaybetmiş, ihmalle yıllardır fiili kullanıma açılmış ve kazanılması mümkün olmayan alanları kamu yararı ve kişisel fayda dengesi içerisinde yeniden düzenleyeceklerini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

''Depreme karşı hazırlıklı olabilmek amacıyla başta İstanbul olmak üzere riskli şehirlerde dönüşüm çalışmalarına devam edecek, çarpık kentleşmenin olduğu bütün illerimizde yerel idarelerle işbirliği içinde kapsamlı kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandıracağız. Şehirlerde toplu taşıma altyapısı geliştirmeye devam edeceğiz. Yoğun hatlarda raylı sistemleri hızla tamamlayacak ve şehiriçi-şehirlerarası bütünleşmeyi sağlayacağız.''

Büyük projeler...

Erdoğan, seçim öncesinde İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır başta olmak üzere kentlere ilişkin hazırlanan projelerin, söz konusu kentlerin marka değerini güçlendirmesinin yanında merkezinde bulundukları bölgelere de çok önemli kazanımlar sunacaklarını anlattı.

Seçim öncesi millete taahhüt ettikleri hiçbir vaadi unutmadıklarını vurgulayan Erdoğan, ''Üzerini de örtmüş değiliz. Bu projeleri, hükümet programımıza da alarak, taahhüdümüze böylece resmiyet kazandırmış oluyoruz'' dedi.

Kanalİstanbul Projesi hakkında bilgi veren Erdoğan, Yassıada ve Sivriada'nın farklı bir konseptle yeniden ele alınacağını, Yassıada'nın ''Demokrasi Müzesi'' haline dönüştürüleceğini bildirdi.

İzmir'de, Körfez Geçiş Projesi'nin (İZKARAY) tamamlanmasıyla körfezin iki ucunun birbirine bağlanacağını ifade eden Erdoğan, İzmir-Manisa arası ulaşımın uzun yıllardır riskli bir bölgesi olan Sabuncubeli geçişinde bir tünel inşa edileceğini, İzmir şehir merkezinin şehir içindeki diğer semtlere ve çevre ilçelere 4 metro ile bağlanacağını belirtti. Erdoğan, uygulanacak tüm projelerle İzmir'in daha farklı bir kent konumuna yükseleceğini söyledi.

Diyarbakır'da, Suriçi'ndeki 500 civarında sivil mimari örneği yapının aslına uygun şekilde yeniden inşa edileceğini belirten Erdoğan, bu kentte askeri ve sivil havaalanlarının birbirinden ayrılacağını ifade etti.

Ankara için planlanan projelere de değinen Erdoğan, kentin havayolu ulaşımında transfer merkezi haline getirileceğini, Kuzey Ankara Protokol Yolu, Mamak ve 50. Yıl kentsel dönüşüm projelerinin çalışmalarının süreceğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, ''Sadece Ankara, Diyarbakır, İzmir ve İstanbul değil 81 vilayetimiz için hazırladığımız projeleri, yeni hükümet dönemimizde başlatacak ve en kısa zamanda tamamlayacağız'' dedi.

''Yurdun her yerinde bölgesel gelişmenin hızlandırılmasına yönelik program ve projelerimizi güçlendireceğiz ve yaygınlaştıracağız''

Başbakan Erdoğan, iktidarları döneminde bölgesel kalkınma projelerini çok yönlü ve kararlı şekilde hayata geçirdiklerini ifade etti. GAP, DAP, KOP gibi bölgesel kalkınma projelerini hızla uygulamaya koyduklarını belirten Erdoğan, son çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile Konya'da KOP ve Erzurum'da DAP bölge kalkınma idarelerinin kuruluşlarının da gerçekleştirildiğini anımsattı.

Türkiye'de ilk defa cazibe merkezi niteliğindeki şehirlerin bulundukları bölgelere ekonomik güç, dinamizm ve kalkınma ivmesi kazandırılmasına yönelik programların uygulamaya konulduğunu dile getiren Erdoğan, ''Geçmiş uygulamaların temelinde yurdun her yerinde bölgesel gelişmenin hızlandırılmasına yönelik program ve projelerimizi güçlendireceğiz ve yaygınlaştıracağız'' dedi.

Kalkınma ajanslarının kaynaklarını ve imkanlarını artıracaklarını, bölgesel ve sektörel teşvik sistemini güçlendireceklerini, gelişme düzeyi zayıf kalan bölgelerin cazibe merkezi şehirler etrafında kentleşmesini ve daha hızlı kalkınmasını teşvik edeceklerini belirten Başbakan Erdoğan, KÖYDES ve BELDES programlarıyla köylerde ve beldelerde içme suyu, yol ve benzeri temel ihtiyaçların karşılanması için hummalı bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Erdoğan, ''Önümüzdeki dönemde de kentler ve kırsal alanlar arasındaki gelir ve refah farkını dengelemek için özel gayret sarf edeceğiz. KÖYDES programının kaynaklarını artırarak, kapsamlı bir kırsal kalkınma programına dönüştüreceğiz'' diye konuştu.

ETİKETLER: kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/imar-mevzuati-yasanabilir-mekanlar-ve-marka-sehirler-hedefine-hizmet-edecek-sekilde-yenilenecek_88272.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!