Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

IMF Toplantıları: Ülke Tanıtımı!

IMF Dünya Bankası toplantılarının yapıldığı yer; bakanlar, merkez bankacılar, bankacılar ve şirket yöneticileri gibi karar alıcılar ve medyanın kanaat önderlerini bir araya getirir. Dolayısıyla katılımcıların ilgisi küresel konular yanında yerel konulara ve gelişmelere odaklanır. Bu toplantılar için İstanbul’a gelen katılımcılar, ülkemizde Bakan

Radikal Gazetesi
IMF Toplantıları: Ülke Tanıtımı!

IMF-Dünya Bankası’nın İstanbul toplantıları, her ne kadar yaptığımız modern binalarla gelen konuklarını karşılasa da, zihinsel olarak ‘üçüncü dünya’ bakışı ile selamlıyor! IMF Dünya Bankası toplantılarının yapıldığı yer; bakanlar, merkez bankacılar, bankacılar ve şirket yöneticileri gibi karar alıcılar ve medyanın kanaat önderlerini bir araya getirir. Dolayısıyla katılımcıların ilgisi küresel konular yanında yerel konulara ve gelişmelere odaklanır. Bu toplantılar için İstanbul’a gelen katılımcılar, ülkemizde Bakan ya da Başbakan seviyesinde verilen mesajlardan kendine güvenen değil, ‘üçüncü dünya’ konumlu mesajlar alıyorlar. Bakanlarımız ve Başbakanımız, ya bize not veren kredi dereceleme şirketlerinden şikâyet ediyor, ya IMF’ye önce inanmadığımızı sonra güvenmediğimizi, en sonunda da ikna olmadığımızı söylüyor, ya da vergi konusunda idare ile ihtilafı olan ve de bunu mahkemeye taşıyan basın patronuna yakışıksız biçimde Al Capone benzetmesi yapıyor.

Bunların tamamı, ya toplantılardaki konuşmalarda, ya da bu toplantılar nedeniyle spotlarını ülkemize çeviren dünyanın önde gelen ekonomi gazetelerinde sahneleniyor. Ülkemize gelenler de bunları dinliyor ve tartışıyorlar. ‘Ülkemizin tanıtımı’ diye anlatılan bu olsa gerek! Kendimizi, ülkemizi gülünç duruma düşürüyoruz. Bir yandan gelenlere bunları sergiliyor, bir yandan da finans merkezi olmak istediğimizi söylüyoruz! Vergi idaresi ile vergi ihtilafına düşen ve bunu mahkemeye taşıyan vergi rekortmeni olan birine ülkenin Başbakanı Al Capone benzetmesi yaparsa oradan finans merkezi çıkar mı?

IMF ve Dünya Bankası toplantılarının açılışında bakanlara ve merkez bankası başkanlarına “dünyadan yükselen çığlığa, taleplere, bu salonun dışında devam eden protestolara kulak vermemiz gerekiyor” biçiminde tavsiyede bulunan Başbakanımız, dakikalar sonra o protestoculara kulak değil ‘biber gazı’ veriyordu! Bu ‘üçüncü dünya’ duruşu değil midir?

Toplantı izlenimleri

IMF-Dünya Bankası toplantıları sırasında en ilgi çeken organizasyon seminerlerdir. Bu seminerlerde, güncel konular dünyanın farklı yerlerinden gelen iktisatçı, bakan ya da merkez bankacılar tarafından tartışılır. Resmi heyetler içinde yer alan bakan, bürokrat ve merkez bankacılar kendilerine ayrılan ofislerde görüşmeler ve toplantılar yaparlarken, bunlar kamuya açık değildir. Basına ve kayıt yaptıran akademisyen, bankacı gibi katılımcılara açık olan etkinliklerin başında bu seminerler gelir. İşte saydığımız resmi heyet içinde yer alan bakan ya da teknokratların görüşlerini anlattığı toplantılar da bu seminerlerdir. Belki de bu toplantıların en yararlı bölümü bu seminerlerdir.

Şimdiye değin ister Washington’daki, isterse diğer ülkelerde yapılan toplantılardaki fiziksel mekânların birkaç yüz kişiyi alacak biçimde ve uygun koşullarda olduğuna tanık olduk. İstanbul’da katıldığımız iki ayrı seminerin yapıldığı salonun maalesef basık tavanlı ve küçük boyutlu idi. Böyle olunca, uygunsuz koşullardan dolayı katılım da düşük olmuştu. Girdiğimiz iki ayrı salondaki katılımcı sayısı 20 ila 40 kişi arasında idi.

Seminerlerden biri, krizlere karşı erken uyarı mekanizmalarının tartışıldığı bir oturumdu. Orta boylu bir ev salonu boyutundaki odada, 20-25 kişi vardı. İzleyiciler arasında Financial Times’ın yayın yönetmeni Martin Wolf, IMF Türkiye Masası eski şefi Lorenzo Giorgianni ve TMSF Başkanı Ahmet Ertürk vardı. Ahmet Ertürk, sonuna kadar dikkatle izlediği konuşmacılara soru sorarak aktif katılım gösterirken, ülkemizden birkaç orta düzey Merkez Bankası yöneticisinden başka kimseyi göremedik.

Toplantılar çerçevesinde seminerler dışında düzenlenen iki ayrı toplantı en çok ilgiyi toplayan toplantı oldu. Bunlardan biri İş Yatırım tarafından düzenlenen ve Prof. Nouriel Roubini’nin konuştuğu toplantıydı. Diğeri ise Bankalar Birliği ve Per Jacobsson Vakfı işbirliği ile düzenlenen Kemal Derviş’in konuşmacı olarak katıldığı toplantıydı. Bugün sona erecek olan toplantıların önceki yıllardaki toplantılara göre sönük geçtiğini düşünüyoruz. Bu yılki toplantıların özelliği, yerel etkinliklerin daha ön planda olmasıydı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/imf-toplantilari-ulke-tanitimi_73056.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!