Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Gayrimenkulde 'Balon' Uyarısı

İMSAD Başkanı Orhan Turan: Enerjiyi Savuruyoruz

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Orhan Turan, Türkiye'de 16 milyon civarında konut olduğunu belirterek, ''Bunun yüzde 91'inde ne yalıtım ne enerji verimliliği var. Enerjiyi savuruyoruz'' dedi.

yapi.com.tr / AA
İMSAD Başkanı Orhan Turan: Enerjiyi Savuruyoruz

STRONG>İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Orhan Turan, Türkiye'de 16 milyon civarında konut olduğunu belirterek, ''Bunun yüzde 91'inde ne yalıtım ne enerji verimliliği var. Enerjiyi savuruyoruz'' dedi. Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, herkesin, her sektörün enerji verimliliği ile ilgili konuştuğunu ancak herkes bu konuda enerji harcadığı için burada enerji verimsizliği doğduğunu, bu işi koordine etmek gerektiğini söyledi.

İMSAD'ın enerji verimliliği konusunda bir üst kurum olduğunu ifade eden Turan, ''İnşaat sektörünü temsilen enerji verimliliğinin patronu İMSAD. Bunun karşısında kamudan bir kurum olmalı. Geçtiğimiz günlerde Sayın Ali Babacan ile yaptığımız görüşmede kendisine aynı konuyu ilettik. 'Kamuda enerji ajansı mı olur, enerji verimliliği üst kuruluşu mu olur, böyle bir şey yapın biz o kurumla muhatap olalım' dedik. Türkiye'nin enerji verimliliğiyle ilgili bir dizi strateji, yol haritası yapması lazım'' dedi. Petrol fiyatlarının önümüzdeki süreçte daha da artacağını öngördüğünü dile getiren Turan, şunları kaydetti:
    
''Türkiye'nin şu anda en önemli derdi cari açık. Bu sene öngörülen açık 45-50 milyar dolar. Cari açığı tetikleyen enerji ithalatı. Cari açığın çözümü de enerji verimliliği ve yalıtımdan geçiyor. Enerjide tamamen dışa bağımlıyız. 50 milyar dolarlık ithalatın yüzde 75'i, 35 milyar doları konut ve sanayide kullanılıyor. Konutta yılda yaklaşık 15 milyar dolar para harcanıyor. Çok iyi verimlilik sağlarsanız yılda 7-8 milyar dolar bizim tasarruf yapma imkanımız var.''
    
Sanayinin konuta göre enerji verimliliği konusunda daha iyi noktada olduğunu söyleyen Turan, Antalya'nın daha çok enerji verimliliğine dikkat etmesi gerektiğini, çünkü soğutmanın maliyetinin daha yüksek olduğunu belirtti.
    
"Talep sıvası olmayan yerden gelmeli"
    
Orhan Turan, Türkiye'de 16 milyon civarında konut olduğuna dikkati çekerek, ''Bunun yüzde 91'inde ne yalıtım var ne enerji verimliliği var. Enerjiyi savuruyoruz'' diye konuştu. Yalıtım konusunda daha çok taleplerin gelir düzeyi yüksek olan yerlerden geldiğine işaret eden Turan, ''Yalıtımla ilgili talep Etiler'den, Levent'ten, Ulus'tan, Bağdat Caddesi'nden geliyor. Aslında sıvası olmayan yerden talep gelmesi lazım. Sıvası yoksa daha çok enerji tüketiyor. Asıl aile bütçesinin dar olduğu yerlerden talep gelmeli'' şeklinde konuştu.
    
''Finansman modeli oluşturmak için bankalarla görüşüyoruz''
    
Mevcut binaların enerji verimliliğini artırma konusunda, kaynak yaratma noktasında bir finansman modeli oluşturmak için şu anda bankalarla, Devlet Planlama Teşkilatı ile görüştüklerini dile getiren Turan, ağırlıklı büyük şehirlerden İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Erzurum, Sivas'tan başlamak üzere, enerji verimliliği ve yalıtımı tüm Türkiye'ye yaymak gerektiğini vurguladı.
    
Turan, yeni inşa edilen binalar için 1 Ocak 2011'den itibaren, mevcut binalar için 2017'ye kadar ''Enerji Kimlik Belgesi''nin alınması gerektiğini anımsattı. Orhan Turan, ''Türk toplumu olarak tasarruf bilincimiz yok. Bir Avrupalı ile aynı konforu elde etmek için onlardan en az 5-6 kat daha fazla para harcıyoruz. Norveç'in nüfusu 5 milyon, tükettiği ısı yalıtım pazarı 4.5 milyon metreküp. Türkiye'de 74 milyon kişi yaşıyor, 7.5 milyon metreküp tüketiyoruz. Onda bir...'' şeklinde konuştu. Bu rakamın 2002 yılında 2.5 milyon metreküp olduğunu, bugün 7,5 milyon metreküpe çıkarak, pazarın 3 milyar dolara ulaştığını ifade eden Turan, 2015'lerde bunun 20 milyon metreküplere gideceğini tahmin ettiklerini kaydetti.

ETİKETLER: kurum enerji
http://www.yapi.com.tr/haberler/imsad-baskani-orhan-turan-enerjiyi-savuruyoruz_84819.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!