Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İMSAD'dan İnşaat Sektörünün 2010 Senesi ve 2015 Öngörüleri

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), 2010 yılı genel değerlendirmesini yapmak, 2011-2015 hedef büyüme rakamlarını açıklamak, Türkiye’de inşaat malzemesi üreten alt sektörlerin 2011 yılı tahmini gelişme hızlarını ve önündeki engelleri paylaşmak üzere bugün (06 Ocak 2011 Perşembe) bir basın toplantısı düzenledi.

yapi.com.tr
İMSAD'dan İnşaat Sektörünün 2010 Senesi ve 2015 Öngörüleri

br />


İnşaat Sektörünün 2010 Senesi ve 2015 Öngörüleri

Toplantının son konuşmacısı olan Yavuz Bayülken ise inşaat sektörünün ekonomik değerlendirmesi üzerine detaylı bilgi aktarımda bulundu. İnşaat sektörünün, ekonomik bir güç ve bir kalkınma aracı olduğunu aktaran Bayülken, inşaat malzemeleri sanayinin sanayide lokomotif, net ihracatçı yapı, katma değerde rekortmen ve istihdam odağı olduğunu aktardı.

İnşaat sektörünün 2010 senesinde yüzde 15.1’lik bir büyüme oranı ile 10.8 milyar dolar reel katma değer sağladığını anlatan Bayülken, GSYH payının yüzde 5.6, yatırım hacminin ise 88,7 milyar dolar olduğunu aktardı. İnşaat sektörünün 2010 senesinde 1.307.000 kişilik istihdam yarattığını, dolaylı istihdamın ise bu anlamda 4.560.000 kişi olduğunu anlattı.

İnşaat malzemeleri sanayini net ihracatçı sanayi olarak tanımladıklarını ifade eden Bayülken, son beş yılda ortalama yıllık ihracat artış hızının yüzde 15 olduğunu, başlıca ihracat ürünlerinin ise; demir-çelik, elektrik aydınlatma, çimento, plastik inşaat malzemeleri, doğal taşlar ve mermer olduğunu belirti.

Sunumunda ihracat yapılan başlıca ülkelere de yer veren Bayülken, bu ülkelerin Irak, Mısır, Libya, Birleşik Arap Emirlikleri ve İngiltere olduğunu söyleyerek inşaat malzemeleri sanayinde ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 260 olduğunun altını çizdi.

İnşaat malzemeleri sanayinin ihracatta dünyadaki yerini anlatan Bayülken, inşaat demiri, demir-çelik radyatör ve demir-çelik profil alanında dünyada ilk sırada yer aldığımızı; inşaat malzemeleri ihracatına bütünsel bir bakışla baktığımızda ise dünyada 7.sırada yer aldığımızı ifade ettikten sonra inşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sanayinin gelecek öngörülerini aktardı.
2015 Öngörüleri ise şöyle;



  • GSYH Büyüme Oranı: %4.7
  • Toplam Sabit Yatırımlar Artış Oranı: %7.5
  • İnşaat Sektörü Büyüme Oranı: %10.1
  • Yurt dışı Müteahhitlik Hizm. Büyüme Oranı: %15.0
  • Yurt dışı Müteahhitlik İş Hacmi: 40.4 Milyar USD
  • İnşaat Malzemeleri Sanayi Büyüme Oranı: %14.5
  • İnşaat Malzemeleri İhracatı Büyüme Oranı: %17.5
  • İnşaat Malzemeleri İhracat Hacmi: 40.2 Milyar USD
Bayülken, sunumunun sonunda İMSAD üyesi derneklerden alınan bilgilere göre demir-çelik, çimento, çatı sektörü, yalıtım, aydınlatma, polistren, iklimlendirme ve doğaltaş-mermer gibi sektörlerin 2010 ve 2011 yıllarına ilişkin veri ve beklentilerini açıklayan bir tabloya da yer verdi.

Kapanış konuşmasını gerçekleştiren Orhan Turan, Türkiye’nin 2023 hedefinin inşaat malzemeleri ihracatında ilk 3’e girmek olduğunu belirtirken, Prof. Dr. Kerem Alkin göz adı edilmemesi gereken bir diğer konunun müşavirlik hizmeti veren firmalar olduğunu dile getirerek, “Dünyada müşavirlik hizmeti veren firmalara Türk inşaat malzemelerini sevdirmeliyiz ya da Türk müşavirlik firmalarını, inşaat projelerinde çalışmaları konusunda teşvik etmeliyiz” dedi.  

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: ekonomi
http://www.yapi.com.tr/haberler/imsaddan-insaat-sektorunun-2010-senesi-ve-2015-ongoruleri_84973.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!